Skip to content

Search from site

Type your search terms and select from the suggestions or click the search button to move to the search page.

  Siruja Tampereelta

  Tampere - Mikrosirujen eurooppalainen osaamiskeskittymä

  Mikrosirut ovat keskeinen osa tamperelaisten yritysten kasvua ja kilpailukykyä. Tampereella on globaalia huippuosaamista erityisesti järjestelmäpiirien suunnittelussa ja fotonisten puolijohteiden kehityksessä ja valmistuksessa. Tampereelle keskittyy alan kasvuyrityksiä, huippututkimusta ja alan asiantuntijoiden koulutusohjelmia, jotka muodostavat yhdessä mikrosirujen eurooppalaisen osaamiskeskittymän.

  Siruosaamiskeskus ja SIPFAB-pilotointilinja

  Sirusuunnittelu on sirujen arvoketjun taloudellisesti kannattavin ja osaamisintensiivisin osa-alue. Tavoittelemme Suomeen yhdessä kumppaneidemme kanssa siruosaamiskeskusta, joka vauhdittaa teollisuuden ja muiden alojen digitalisaatiota siruteknologian avulla. Osaamiskeskus tukisi kilpailuetua luovien sirujen kehittämistä eri toimialojen tarpeisiin ja lisäisi sirujen kysyntää.

  Osaamiskeskuksen rinnalle luodaan Tampereelle sijoittuva avoin SIPFAB (System in a package) -pilotointilinja, jossa kehitetään ja testataan uusia sirujärjestelmiä yhteistyössä yritysten kanssa. SIPFAB mahdollistaa ympäristöystävällisten, räätälöityjen ja paketoitujen sirujärjestelmien ketterän luomisen ja kokeilun. Integroinnilla ja paketoinnilla lisätään sirujärjestelmien toiminnallisuuksia ja laajennetaan teknologioiden käyttömahdollisuuksia vaativissa kohteissa.

  Koulutus ja tutkimus yritysten rinnalla

  Euroopan Unionin alueella työskentelee 8000 sirusuunnittelun ammattilaista, joista yli 500, eli reilut kuusi prosenttia Tampereella. EU-alueen kolmanneksi suurimman sirujen käyttäjän Nokian sirukehityksestä merkittävä osa sijoittuu Tampereelle. Nokian rinnalla mm. Microsoftin ja Euroopan johtavan suunnittelupalveluyrityksen Nordic Semiconductorsin yksiköitä sijaitsee Tampereella.  

  Tampereen yliopisto on Suomen suurin siruteknologiakouluttaja. Sen keskesiä tutkimuksen ja opetuksen ympäristöjä ovat mm. järjestelmäpiirien kehittämisen SoC HUB, optoelektroniikan tutkimuskeskus ORC ja Tulevaisuuden elektroniikan laboratorio

  Tampereelle on muodostonut vahva fotonisia järjestelmiä, puolijohteita ja laserteknologiaa tuottava ja soveltava yritysrypäs, laserlaakso. Keskeisiä globaalisti toimivia laserlaakson yrityksiä ovat mm. Modulight, Schott, Coherent, Optofidelity ja Vexlum.

  Siruja Suomesta - maailmalle

  Sirusuunnittelun, tietoliikenteen, fotoniikan, tekoälyn ja kvanttilaskennan osaaminen Tampereella, Espoossa, Oulussa ja Joensuussa muodostaa Suomeen huipputeknologian kasvualustan, johon Suomen status huippuosaamisen kärkimaana pohjautuu.

  Puolijohdeala on maailmanlaajuisesti noin 600 miljardin liiketoimintaa ja siruihin liittyvä liikevaihto on pelkästään Pirkanmaan alueella satoja miljoonia euroja.

  Vuonna 2021 maailmassa tuotettiin 1,1 biljoonaa mikrosirua, mikä tarkoittaa 140 sirua kutakin maapallon asukasta kohti. Ne mahdollistavat kaiken nykyaikaisen tiedonkäsittelyn tekoälystä tietoliikenteeseen ja niitä löytyy kaikista älypuhelimista, kodinkoneista ja autoista sekä keskeisistä infrastruktuureista.

  Ota yhteyttä

  System on Chip Development in Tampere

  SoC HUB kumppaniyritykset

  Cargotec 1
  Flexibilis logo
  corehw logo
  procemex logo
  nokia logo 2023
  wapice
  vlsi logo normal
  tampere university logo

  Lue seuraavaksi

  Back to top