Horisontti Euroopan uudet työohjelmat julki: mahdollisuuksia akkualan toimijoille, yhteensä jaossa 7,2 miljardia

18.6.2025
-

Tamperelainen Cellife on erikoistunut akkuteollisuuden edistyneeseen diagnostiikkaan, mittaukseen ja laadunvalvontaan. Kuvaaja: Petri Kangas / Business Tampere

Euroopan komissio on julkaissut tämän vuoden työohjelmat Horisontti Euroopan temaattisille klustereille. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus akkualan toimijoille, jotka haluavat olla eturintamassa kehittämässä tulevaisuuden teknologioita ja innovaatioita. Horisontti Euroopan vuoden 2025 työohjelmissa jaossa on yhteensä 7,2 miljardin euron rahoitus.

Euroopan komissio on julkaissut tämän vuoden työohjelmat Horisontti Euroopan temaattisille klustereille useamman kuukauden viivästymisen jälkeen. Viivästymisen syy oli uuden komission päivitettyjen prioriteettien huomioimisesta työohjelmissa. Tämä siksi, että uudet painopisteet kilpailukyvyn kasvattamiseksi sekä rahoitushakuihin liittyvän hallinnollisen kuorman vähentämiseksi tulisivat huomioiduksi jo vuoden 2025 aikana avautuvissa hauissa.

Yhteistyöhankkeisiin kuudelle eri temaattiselle alueelle suunnatut rahoitushaut kattavat terveys- ja luovat alat, turvallisuuteen, digitaalisuuteen ja avaruuteen, energiaan, biotalouteen sekä ruokaan liittyviä tutkimus- ja innovaatiohankkeita. Alueilla haetaan eri jäsenvaltioiden toimijoiden yhdessä aikaansaamaa vaikuttavuutta tutkimustulosten saattamiseksi tuotteiksi ja palveluiksi hankkeiden tulosten pohjalta. Horisontti Euroopan vuoden 2025 työohjelmissa jaossa on yhteensä 7,2 miljardin rahoitus.

Kussakin ylätason aiheet, eräänlaiset pääotsikot, on nimetty destinaatioiksi eli sellaisen alle on sitten kerätty varsinaiset rahoitushaut, jotka tukevat pääotsikon tavoitteita.

Klusteri 5 liittyy ilmastoon, energiaan ja liikkuvuuteen: Destinaatio 2:ssa pääpaino on akkuteknologioiden kehittäminen uusien materiaalien, valmistusteknologioiden sekä elinkaaren hallinnan avulla. Lisäksi rahoitetaan pitkäkestoisiin akkuihin perustuvien energiavarastojen TKI-hankkeita. Myös akkujen ikääntymiseen, luotettavuuteen ja turvallisuuteen liittyviä hanke-ehdotuksia pyydetään tällä rahoituskierroksella.

Digitaalisuus, teollisuus ja avaruus ovat klusteri 4:n ydinasiaa. Destinaatio 1:ssä keskitytään eurooppalaisen valmistustekniikan kehittämiseen ja destinaatio 2:ssa kehittyneiden materiaalien ja raaka-aineiden riippuvuuden vähentämiseen Euroopan ulkopuolisesta tuotannosta.

Osa rahoitushauista on auennut jo toukokuussa ja ensimmäiset sulkeutuvat syyskuussa.

Eri klusterien infopäivät sekä verkottumistilaisuudet järjestettiin toukokuun aikana. (Tilaisuuksien esitysmateriaaleista saa kiteytettynä yleiskuvan nyt rahoitettavista hankkeista sekä vinkkejä hakemusten laadintaan. Tutustu tästä)

Business Tampereessa on tarjolla selkänojaa, mikäli yritys on kiinnostunut jostakin tietystä rahoitushausta. SIX Power hankkeessa tuetaan akkuarvoketjuihin ja sähköistymiseen liittyvää kansainvälistä yhteistyötä ja TKI- sekä liiketoimintamahdollisuuksia. EU-rahoituksesta vastaa Jari Ahola. Hänen mukaansa alueeltamme löytyy keskeisiä akkutoimijoita, kuten Avant Power, Cellife ja Celltech.

”Nyt on täydellinen hetki tarttua tilaisuuteen ja hyödyntää Horisontti Euroopan tarjoamat mahdollisuudet. Pirkanmaalaisia yrityksiä työskentelee akkuteknologioiden, niiden valmistukseen ja elinkaareen liittyvien aktiviteettien parissa varsinaisten loppukäyttäjien lisäksi”, sanoo Ahola.

Siirry takaisin sivun alkuun