Tampereen Energia ja Ren-Gas sopivat hiilidioksidipäästöjen ja hukkalämmön hyödyntämisestä

23.1.2025
-
Nordic Ren-Gasin toimitusjohtaja Saara Kujala ja Tampereen Energian toimitusjohtaja Jussi Laitinen olivat hyvissä tunnelmissa vetytapahtuman lavalla. Sopimus hiilidioksidipäästöjen ja hukkalämmön hyödyntämisestä oli juuri allekirjoitettu. Kuvaaja: Petri Kangas

Tampereen Energia ja Ren-Gas aloittavat yhteistyön hiilidioksidipäästöjen ja hukkalämmön hyödyntämisestä. Hankkeella on 46 miljoonan euron tuki työ- ja elinkeinoministeriöstä. E-metaanin tuotantolaitos tulee Tampereen Tarastenjärvelle. Yhteistyö voi poikia kansainvälisiä sopimuksia.

Tampereen Energia ja e-metaanin hankekehittäjä Nordic Ren-Gas kertoivat keskiviikkona 22. tammikuuta allekirjoittaneensa sopimukset hiilidioksidipäästöjen ja hukkalämmön hyödyntämisestä.

Julkistus oli tuoreeltaan Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa pidettävillä kaksipäiväisillä vetyalan H2-ammattilaismessuilla. Alkuiltapäivän lavapuheenvuoronsa päätteeksi Ren-Gasin toimitusjohtaja Saara Kujala kutsui vierelleen yleisön eteen Tampereen Energian toimitusjohtajan Jussi Laitisen. He kertoivat olevansa iloisia neuvottelujen huipentuneen hetkeä aiemmin tapahtuman yhteydessä kirjoitettuihin puumerkkeihin.

Yhtiöt kirjoittavat tiedotteissaan, että ne ovat solmineet sopimuksen Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen hiilidioksidin johtamisesta Ren-Gasin Tarastenjärvelle rakennettavaan e-metaanin tuotantolaitokseen. E-metaani on synteettistä, uusiutuvaa kaasua, jota voidaan käyttää maa- ja meriliikenteessä.

Lisäksi e-metaanin tuotannossa syntyvä hukkalämpö siirretään Tampereen Energian kaukolämpöverkkoon. Hukkalämpö on uusiutuvaa energiaa.

– Sopimusten ansiosta tamperelaiset kodit lämpiävät yhä vahvemmin hukkalämmöllä samalla, kun koko Suomen liikennepäästöt pienenevät, sanoo Tampereen Energian toimitusjohtaja Jussi Laitinen tiedotteessa.

Ren-Gasin toimitusjohtaja Saara Kujala luennoi yrityksen roolista eurooppalaisessa vetytalouden arvoketjussa H2-vetytapahtumassa Tampereen Messu- ja Urheiluksessa. Kuvaaja: Petri Kangas

Rakentaminen alkaa tänä vuonna

Nordic Ren-Gas kertoo tiedotteessaan, että Tampereen hankkeelle on myönnetty 46 miljoonan euron investointituki työ- ja elinkeinoministeriöstä. Tuotantolaitoksen rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2025, ja kaupallinen toiminta käynnistyy vuonna 2027.

Ren-Gasin uunnitelmien mukaan e-metaanilaitos tuottaa vuosittain 170 GWh uusiutuvaa metaania ja 180 GWh hiilidioksidivapaata kaukolämpöä. Sen ansiosta fossiilisten polttoaineiden käyttö ja hiilidioksidipäästöt pienenevät merkittävästi, arvioi Ren-Gas.

”Olemme tehneet erittäin läheistä yhteistyötä Tampereen Energian kanssa ja tämä hanke on konkreettinen ja uraauurtava esimerkki sektori-integraation hyödyistä kaikille osapuolille. Se on saatu aikaan vahvalla yhteistyöllä ja halulla edistää vihreää siirtymää”, sanoo Nordic Ren-Gasin hankekehitysjohtaja Lauri Puro teidotteessa.

”Hiilidioksidin talteenotolla on merkittävä rooli suunnitelmissamme. Kuten Ren-Gas osoittaa, hiilidioksidin talteenottoon tarvittavat teknologiat ovat olemassa ja niiden avulla kaukolämmitys edistää päästöjen vähentämistä edelleen muilla sektoreilla kuten liikenteessä”, Laitinen kertoo tiedotteessa.

Vetytapahtuma houkutteli paikalle mukavasti väkeä, paikat olivat täynnä avajaispäivänä. Kuvaaja: Petri Kangas

Kansainvälinen ulottuvuus

Tampereen energia näkee tiedotteensa mukaan, että Ren-Gasin e-metaanin tuotantolaitos edustaa sektori-integraation edelläkävijyyttä, joka tuo myös kansainvälisiä rahoittajia Tampereelle.

Tästä tuore esimerkki on niin ikään keskiviikolta 22.1. Norjalainen energiayhtiö Freija suunnittelee Euroopan suurimpiin lukeutuvan polttoaineen tuotantolaitoksen rakentamista Nokialle.

Tampereen seudulla tapahtuu paljon vihreän siirtymän ja uusituvan energian kasvua edistäviä toimia. Tampereen Vehmaisissa GE Vernova kehittää sähköverkkoa vakauttavaa ja sen luotettavuutta lisäävää teknologiaa. Loppuvuodesta yritys sai suuren tilauksen Saksasta. Kymmenien miljoonien tilaus heijastaa kansainvälistä kysyntää.

Siirry takaisin sivun alkuun