Euroopan suurin startup-yhdistys valitsi yhdeksän Tampereen seudun yritystä menestyjälistalleen – Asiantuntija: ”Kertoo suomalaisen osaamisen arvostuksesta”

18.9.2024
-

Yhdeksän suomalaista Tampereen seudulla toimivaa yritystä pääsi suuren ranskalaisen startupien ja sijoittajien verkoston valintalistalle. Business Tampereen asiantuntija näkee, että Pirkanmaalta löytyy hyviä edellytyksiä kansainvälisille markkinoille ponnistamiseen.

Startup-yritysten ja sijoittajien kanssa työskentelevä France Digitale -yhdistys on valinnut yhdeksän Tampereen seudulla toimivaa yritystä valintalistalleen. Tarkemmin kyseessä on ranskalaisen yhdistyksen scaleupien kartoitus, jonka se teki nyt toistamiseen.

LETS 2024 -kartoituksen toteutti France Digitale yhteistyössä 32 muun ranskalaisen ja eurooppalaisen startup-organisaation kanssa. Kumppaneita oli yhteensä paristakymmenestä maasta. LETS on lyhenne englannin sanoista Leading European Tech Scaleups, mikä tarkoittaa johtavia eurooppalaisia teknologia-alan scaleupeja.

Yritysten joukko kasvoi viimevuotisesta 251:een, kun vuonna 2023 valintoja oli 135, kertoo yhdistys tiedotteessaan. Valintakriteeristö on viisipolvinen. Listalle päästäkseen yrityksen on oltava innovatiivinen ja kasvava sekä perustettu 2000-luvulla. Yritys toimii Euroopassa, ja vähintään puolet scaleupin työvoimasta sijaitsee Euroopassa. Yrityksen liikevaihdon on oltava yli 10 miljoonaa euroa, niin että vähintään miljoona on kotimarkkinoiden ulkopuolista.

Suomesta ranskalaisten listalle pääsivät: Accountor HR Solutions, Framery, Grundium, HappyorNot, Merus Power, Optofidelity, Tamturbo, Treon ja Wirepas.

Yhdeksikkö esitellään tällä viikolla FDDAY-yritystapahtumassa Pariisissa. Tampereen seutu pk-yrityksineen on läsnä tapahtumassa, kun Åkerlundinkadulla sijaitsevasta Platform 6-kiihdyttämöstä päälavalle nousee startup-palveluiden johtaja Margarita Khratanovich. Startup Tampere on tapahtuman virallinen yhteistyökumppani.

Vuonna 2012 perustettu France Digitale on tiedotteen mukaan Euroopan suurin startup-yhdistys, joka kokoaa yhteen 2 000 startupia ja sijoittajaa. Yhdistyksen tavoitteena on auttaa rakentamaan Euroopan tulevaisuuden teknologiayritysten menestyjiä.

LETS-aloite on virkistävä ja tuore avaus.

Asiantuntija mielissään

Business Tampereen kansainvälisten suhteiden ja startup-ekosysteemin asiakkuusvastaava Tero Kyckling on hyvillään Tampereen seudun yritysten saamasta huomiosta.

– Tämä on hyvä uutinen. Se kertoo suomalaisen osaamisen olevan arvossaan. Meillä on täällä hyvää osaamista, mikä kiinnostaa ulkomailla, Kyckling sanoo.

Kyckling pitää tätä tärkeänä viestinä: Tampereelta pystyy nousemaan ja menestymään. Pirkanmaan alue ei häpeile kansainvälisten suurkaupunkien rinnalla.

– Ei ole ollenkaan niin, etteikö täältä pystyisi kansainvälistymään. Meillä on hyvät puitteet, osaajia ja koulutusta. Tampere on hyvä pieni paikka, Kyckling kertoo.

Kycklingin mukaan yritykset ovat Business Tampereen vanhoja tuttuja. Scaleup-yrityksillä tarkoitetaan nopeasti kasvavia kansainvälistyviä yrityksiä.

Kyckling kertoo, että LETS-listan lähtökohtana ovat nimenomaan eurooppalaiset ja täällä työskentelevät yritykset. France Digitalen tiedotteen mukaan he pyrkivät vastaamaan kahteen ilmiöön: Ensiksi, miksi on helpompaa viedä Pohjois-Amerikkaan kuin Eurooppaan? Toiseksi, mikä on oikea tapa scaleupeille tehdä irtautuminen eli exit? Exit tarkoittaa tilannetta, jossa yrityksen perustajat, sijoittajat tai muut osakkeenomistajat myyvät osuutensa yrityksestä ja realisoivat siten sen arvon.

Kyckling lisää, että hänen näkemyksensä mukaan yhdistys pyrkii myös startupien ja pk-yritysten toiminnan helpottamiseen EU:ssa, pääsemään paremmin kiinni julkisiin hankintoihin. Myös ajatuksena on, etteivät yritykset pakenisi listautumaan USA:n tai muiden EU:n ulkopuolisten maiden pörsseihin.

LETS class of 2024 Finland
LETS-listalle päässeet suomalaiset yritykset. Kuva: France Digitale

Euroopassa havahduttu

Kyckling näkee, että Euroopassa on havahduttu 2020-luvulla esimerkiksi ilmastonmuutoksen, Ukrainan sodan ja Kiinan vahvistumisen myötä, ja olemme jäämässä jälkeen teknologian kehityksessä suhteessa Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan.

– Euroopassa on tilanne, jossa pitäisi pystyä houkuttelemaan muita, mutta jos emme saa pidettyä eurooppalaisiakaan yrityksiä täällä, alkaa tulla ongelmia. Esimerkiksi EU:ssa regulointi kasvaa, USA:ssa puretaan, Kyckling hahmottelee.

Kycklingin mukaan LETS yrittää vaikuttaa siihen, että raha löytyisi Euroopasta.

Kycklingin kertoo, että Pohjois-Amerikkaan suuntautumisen taustalla ovat myös isommat ja paremmin toimivat pääomamarkkinat verrattuna Eurooppaan. Kycklingin mukaan LETS yrittää vaikuttaa, että raha löytyisi paremmin ja helpommin Euroopasta.

– LETS-aloite on virkistävä ja tuore avaus jo siitäkin syystä, että siinä huomio on enemmän yrityksen vaikuttavuudessa ympäristöön ja yhteisöön kuin markkina-arvoon, Kyckling sanoo.

 

France Digitalen LETS 2024 -tiedotteen voit lukea klikkaamalla tästä.

Siirry takaisin sivun alkuun