Innostunut tahtotila vauhditti Suomessa rivakkaan yhteistyöhön – Siruosaamiskeskuksen rekrytoinnit alkavat

5.9.2024
-

Suomi on ottanut merkittäviä askelia eteenpäin siruteknologian ja -osaamisen kehittämisessä tavoitteena rakentaa maalle vahva asema eurooppalaisessa sirutulevaisuudessa. Tampereella, Espoossa, Oulussa ja Joensuussa toimivat alan osaajat ovat löytäneet toisensa ainutlaatuisella tavalla, ja yhteistyön tuloksena Suomeen on syntymässä siruosaamiskeskus (FiCCC), joka yhdistää kunkin alueen erityisosaamisen kansalliseksi siruosaamiskeskukseksi. 

Isossa roolissa nopean kehityksen koordinoinnissa on ollut vuosi sitten, elokuussa 2023 Business Tampereen siruohjelman johtajana aloittaneella Petri Räsäsellä. Hän on ollut synnyttämässä neljän toimijan muodostamaa keskusta, jonka tehtävät pohjautuvat tuoreeseen EU:n sirusäännökseen. 

”Vuosi sitten aloitin Business Tampereessa, ja utuisesta näkymästä on muotoutunut selkeä visio siitä, mitä Suomessa haluamme tehdä. Keskitymme edistyksellisiin seuraavan sukupolven järjestelmäpiireihin ja erikoistuneisiin valmistusprosesseihin. Suomi on näissä Euroopan parhaiden joukossa jo nyt,” iloitsee selvästi etenemisestä helpottunut Petri Räsänen. 

Yhteinen tahtotila on synnyttänyt kansallisesti ainutlaatuisen hankkeen, jonka tavoitteena on nostaa Suomi siruosaamisen huipulle Euroopassa. 

 

Siruosaamiskeskus tukee kaupallisia toimijoita 

Hankkeen taustalla ovat innovaatioiden ja teknologian kehittämisestä vastaavat organisaatiot, huipputeknologian innovaatiotyöhön keskittyvä Uusi Tehdas, Espoon Kvanttinova, Business Oulu ja Photonics Finland ry Joensuusta. 

”Näin tamperelaisittain katsottuna uuden siruosaamiskeskuksen myötä nähdään hieno Hervannasta lähtöisin olevan teknologian hyödyntäminen – ja ihan kokonaan uudella tasolla. Uusille urille lähtee samalla myös innovaatioiden ja kehitystyöhön keskiössä aiemminkin vahvasti menestynyt Uusi Tehdas.”, sanoo Jari Erkkilä, FiCCC:n koordinaattoritahon Uuden Tehtaan toimitusjohtaja. 

Syntyvä osaamiskeskus varmistaa, että Suomella on valmiudet vastata sirujen kehityksen ja valmistuksen haasteisiin. Siruosaamiskeskus aktivoi alan teollisuutta ja yrityksiä käyttämään EU:n suunnittelualustaa ja pilot-valmistuksen ympäristöjä. Yksi näistä on Tampereelle sijoittuva sirupilottilinja.  

Tampereen SiPFAB (System in a package) -pilotointiympäristössä tullaan kehittämään ja testaamaan kolmannen sukupolven energiatehokkaita puolijohteita ja niihin pohjautuvia sirujärjestelmiä. Pilottilinjan rakentuminen kulkee osaamiskeskuksen rinnakkaisena hankkeena, jolle Tampereen yliopisto on saanut 40 miljoonan euron EU-rahoituksen.  

Espoon Otaniemeen Micronova-infrastruktuurin rinnalle rakennetaan puolestaan pilottilinja, joka tukee sirukehitystä sekä 200:n että 300 millimetrin piikiekoille. Aiemmin siruvalmistuksessa on käytetty 150 mm:n piikiekkoja. Uuden linjan tarkoitus on avata puolijohdealan toimijoille tutkimus- ja tuotekehitysmahdollisuuksia Suomessa.

 

Pohjana suomalainen huippuosaaminen 

Tampereella siruosaamisen perustana on laajojen ja monimutkaisten järjestelmäpiirien suunnittelun ja optoelektroniikan perinne. Espoossa taas Kvanttinova hyödyntää VTT:n ja Aalto-yliopiston tutkimusosaamista erityisesti materiaalitekniikassa ja piisirujen prosessoinnissa. Oulu tunnetaan vahvasta radiotekniikan historiastaan, joka juontaa juurensa Nokian huippuvuosiin. Business Oulu ja Oulun yliopisto ovat sitoutuneet kehittämään alueen radioteknistä siruosaamista vastaamaan tulevaisuuden haasteita. Joensuussa Photonics Finland ry keskittyy optiikan ja fotoniikan erityisosaamiseen, joka täydentää siruteknologian kehitystä. 

Alueellisen osaamisen yhdistäminen mahdollistaa Suomen vahvan osallistumisen Euroopan sirustrategian toteutukseen ja antaa yrityksille ja alan toimijoille mahdollisuuden hyötyä kunkin alueen ainutlaatuisista vahvuuksista. 

 

Tulevaisuuden näkymät 

Suomen siruosaamiskeskus on vielä valmisteluvaiheessa, mutta sen toiminnan odotetaan käynnistyvän vuoden 2025 alussa. Keskus pyrkii rekrytoimaan alan parhaita osaajia ja tarjoaa erinomaisen tukirangan koko alalle Suomessa. Hakemusta osaamiskeskuksen rahoituksesta Euroopan unionille viimeistellään ja se jätetään lokakuun alussa 2024.  Osaamiskeskuksen  sujuvan käynnistymisen varmistaa sen 4-vuotinen rahoitus. Kansallinen rahoitus toteutuu Business Finlandin kautta. 

”Tampereen yhdessä tekemisen malli on ollut keskeinen voimavara, kun olemme rakentaneet yhteistyötä eri alueiden välillä. Yhteisten nimittäjien löytämisen lisäksi olemme tunnistaneet myös kunkin alueen ainutlaatuiset profiilit ja pyrkineet yhdistämään ne yritysten tarpeiden mukaisesti,” kertoo Räsänen. 

 

Yhteistyö mahdollistaa uuden aikakauden 

Siruosaamiskeskuksen perustaminen on osoitus siitä, kuinka vahva tahtotila johtaa sujuvaan yhteistyöhön Suomen kansallisen strategian mukaisesti. Tulevaisuus alalla näyttää valoisalta, kun Suomi yhdistää voimansa muiden Euroopan maiden kanssa varmistaakseen sirujen kehityksen ja valmistuksen seuraavalle sukupolvelle. 

”Olemme mahtavassa vaiheessa, jossa pääsemme jo aloittamaan ensimmäisten asiantuntijoiden rekrytoinnit osaamiskeskukselle. Se tulee tarjoamaan työpaikkoja aivan maailman kuumimman teollisuudenalan huipulta”, Räsänen pohtii. 

Eurooppalaisella siruosaamisella on vahva Euroopan unionin tuki takanaan. Euroopassa herättiin muutama vuosi kestämättömään todellisuuteen, jossa maailman siruosaaminen on keskittynyt liikaa USA:han, Kiinaan ja Taiwaniin. EU:n sirusäädöksellä tavoitellaan Euroopan markkinaosuuden kaksinkertaistamista mikroelektroniikassa 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. 

Siirry takaisin sivun alkuun