Kuinka paljon kilpailija sai yritystukia? Paljonko naapurifirma sijoitti uusiutuviin? Katso itse tietopalvelusta!

10.6.2024
-

Business Tampere julkaisi Tampereen kaupunkiseudun yritysten elinvoima -palvelun, joka tarjoaa dataa ja analysoitua tietoa Tampereen kaupunkiseudusta. Yritysten ja kuntien on mahdollista saada työkalulla leveä kuva toimintansa tueksi Tampereen seudun näkymistä ja kehityksestä. Kerromme tässä artikkelissa, mistä on kysymys.

Loppukeväästä 2024 Business Tampere julkaisi yritysten, päättäjien, elinkeinovaikuttajien ja kansalaisten käyttöön Tampereen kaupunkiseudun yritysten elinvoima -palvelun. Ajatuksena on tarjota ajantasainen työkalu Tampereen kaupunkiseutua koskevasta tiedosta, yrityksistä ja työvoimasta. Power BI -alustalla toimiva palvelu kokoaa yhteen Tampereen kaupunkiseudun yritysten elinvoiman keskeisiä mittareita. Tampereen kaupunkiseudun kuntiin kuuluvat Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Samasta palvelusta voi käydä selvittämässä paljon liiketoimintaan, yrittämiseen, vihreään siirtymään ja muita aihepiiriin liittyviä tietoja.

– Olemme keränneet kätevään pakettiin paljon tietoa kuntien, yritysten ja muiden sidosryhmien hyödynnettäväksi. Olemme pyrkineet tekemään palvelun käytön mahdollisimman helpoksi. Käyttäjälle olisi hirveä homma etsiä itse ja pyytää dataa eri lähteistä, kertoo Business Tampereen analyytikko Elina Suuronen. Suuronen on toimittanut palvelun.

Ohjelmistoyritys Microsoftin Power BI on liiketoimintatiedon hallintaan (BI, Business Intelligence) tarkoitettu palvelu, joka mahdollistaa datan visualisoinnin ja analysoinnin. Kymmenkunta vuotta sitten julkaistun ohjelmiston avulla yritykset voivat luoda raportteja ja koontinäyttöjä, jotka auttavat tekemään parempia liiketoimintapäätöksiä.

Yritys voi hyötyä palvelusta käyttämällä palvelua sparrailuun, esimerkiksi tutkimalla myönnettyjä rahoituksia seudulla tai saamalla ymmärrystä laajasti kaupunkiseudun yritystoiminnasta.

20240530 Elina Suuronen 00089
Business Tampereen analyytikko Elina Suuronen on toimittanut tänä keväänä julkaistun palvelun. Kuvaaja: Petri Kangas

Lähteet päivittyvät ajantasaisesti

Raportti kokoaa kunnan yritysten elinvoiman tilaa neljästä näkökulmasta: yritystoiminnan, talouskasvun, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan ja vihreän siirtymän näkökulmasta. Data päivittyy Business Tampereen Microsoftin Azure-tietovaraston kautta, jonne data päivittyy eri lähteistä rajapintojen tai erillisten tiedostojen kautta. Lähteet löytyvät aina sivun alalaidan listauksesta.

Suurosen mukaan ne tiedot päivittyvät automaattisesti, joista rajapinta on olemassa. Rajapintojen kautta päivittyvät automaattisesti EU:n horisonttirahoitus ja Tilastokeskuksen julkiset datalähteet.

– Haluamme tarjota ajantasaista tietoa. Rajapintojen kautta päivittyvät automaattisesti EU:n horisonttirahoitus ja Tilastokeskuksen julkiset datalähteet. Manuaalisesti päivitämme joitakin tietoja, kuten Business Finlandin myöntämät rahoitukset ja Tilastokeskuksen kasvuyrityslistat sekä päästöt ja vihreät investoinnit. Keskimäärin tietojen virkistysaikaväli on viikko tai kaksi, kertoo Suuronen.

Palvelussa käytettyjä lähteitä ovat esimerkiksi: Tilastokeskus, Verohallinto, Business Finland ja Invest In Finland. Kansainvälisiäkin lähteitä on käytössä, kuten Euroopan komission CORDIS-verkkopalvelu (Community Research and Development Information Service). CORDIS toimii tärkeänä tiedonlähteenä tutkijoille, yrityksille, julkishallinnolle ja muille sidosryhmille, jotka ovat kiinnostuneita EU:n tukemasta tutkimus- ja innovaatiotoiminnasta.

Suurosen mukaan yritys voi hyötyä palvelusta käyttämällä palvelua sparrailuun, esimerkiksi tutkimalla myönnettyjä rahoituksia seudulla tai saamalla ymmärrystä laajasti kaupunkiseudun yritystoiminnasta. Palvelussa pääsee pääsääntöisesti kuntatasolle, jotta palvelusta hyötyvät jokainen Tampereen kaupunkiseudun kahdeksasta kunnasta.

– Palvelussa on hyödynnetty myös maksullisia datalähteitä, joiden lisenssit Business Tampere on ostanut käyttöönsä, Business Tampereen analyytikko sanoo.

Suurosen mukaan palvelu on saanut ensikäyttäjiltä kiitosta ylipäätään siitä, että se kokoaa muuten pirstaloitunutta tietoa ja datalähteitä yhteen paikkaan helposti saataville.

Graafinen käyttöliittymä

Parhaiten palveluun pääsee käsiksi kannettavalla tai pöytätietokoneella, koska sitä käytetään hiirellä ja näppäimistöllä. Mobiiliversio on kehitteillä, kertoo Suuronen, mutta se on vielä testivaiheessa.

Helppous on ollut myös käyttöliittymän johtotähtenä. Dataa on tarjolla erilaisina diagrammeina, pylväinä, viivoina, ja tunnusluvut ovat selkeästi esillä.

– Edellisvuosiin perustuvaa tunnuslukujen, kuten yrityskannan, muutosta olemme havainnollistaneet mahdollisimman selkeästi prosenttimuutoksilla ja suuntaa kuvaavilla nuolilla, Suuronen sanoo.

Suuronen vinkkaa, että pudotusvalikoista löytyvät kaupunkiseudun kuntien lisäksi toimialat kasvuyrityksissä ja -toimialoissa.

 

Yritystietoa ja tilastoja Tampereen kaupunkiseudusta -palveluun pääset tästä linkistä.

Tietopalvelun käyttöön liittyvissä kysymyksissä ja kehitysehdotuksissa voi olla yhteydessä sähköpostitse analyytikko Elina Suuroseen (elina.suuronen@businesstampere.com).

Siirry takaisin sivun alkuun