Uraauurtavat sähköpyörien ajojärjestelmät Suomesta maailmalle

22.5.2019
-

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 6 vuotta sitten.

Tampereella toimiva Revonte on yksi Nordic Startup Schoolimme osaajista. Yritys tavoittelee kansainvälistä läpimurtoa, mutta haluaa myös kannustaa muita kehittämään luontoystävällisempää teknologiaa.

Revonten uraauurtava sähköpyörän ajojärjestelmä sisältää moottorin, akun, Linux-pohjaisen ohjaimen, etäyhteydet, anturit ja käyttöliittymän. Todellinen ässä hihassa on kuitenkin sisäänrakennettu automaattinen ja portaaton vaihteisto.

”Tuote on ensisijaisesti ohjelmistopohjainen, koska se on kehitetty Linuxille”, sanoo Revonten teknologiajohtaja Otto Chrons. ”Laitteisto pidetään mahdollisimman yksinkertaisena, koska kaikki huippujutut liittyvät ohjelmistoon.”

business tampere_startup tampere_ Revonten sahkopyora

Osaajat tuotteen takana

Chrons liittyi joukkoon viime kesänä, mutta kaksi muuta perustajaa, toimitusjohtaja Antero Jalkanen ja tekninen suunnittelija Iiro Peltola, perustivat yrityksen jo viime vuoden helmikuussa. Jalkasella on yli 30 vuoden kokemus yritysmaailmasta ja etenkin myynnistä. Hän on työskennellyt sähköpyörien parissa kahdeksan vuotta ensin niiden rakentajana ja sitten jälleenmyyjänä. Revontella hän toimii pääasiassa myyntitehtävissä.

Peltola on valmistumisvaiheessa oleva nuori osaaja. Juuri hän sai idean automaattivaihteistosta. Peltola vastaa myös moottorin ja akun fyysisestä tuotekehityksestä.

Uutta näkemystä

Kaksikko sai tarpeellista liiketoimintaan ja johtamiseen liittyvää näkemystä Otolta.

”Antero ja Iiro veivät Revonten esittelyyn New Factory -startup-tapahtumaan, jossa olin mentorina”, Chrons kertoo. ”He olivat olleet sähköpyöräalalla vuosikausia ja olivat sitä mieltä, että pyöriä oli vaikea kustomoida. He halusivat luoda joustavamman järjestelmän, jota voidaan muokata täsmälleen toiveiden mukaan.”

Nyt dynaaminen trio paiskii töitä päästäkseen juuri tähän tavoitteeseen. Chronsin kontaktit ja ymmärrys startup-maailmasta toivat hänelle vastuun rahoituksesta ja muusta organisatorisesta työstä.

”Minun työtäni on pitää teknologiajohtajan hattu päässä ja valvoa kokonaiskuvaa, ohjata ohjelmistokehitystä ja tuotekehitystä”, hän sanoo virnistäen.

Katse ulkomaille

Chronsin mukaan Revonten pitkän tähtäimen visiona on kasvaa johtavaksi alustatarjoajaksi. Sähköpyörät ovat selvästi suurin markkina, mutta yhteiskunnalliset muutokset, kuten ilmastonmuutoksen eteneminen, johtavat myös sähköisten ajoneuvojen käytön yleistymiseen.

”Haluamme olla suuri järjestelmätoimittaja”, Chrons kertoo. ”Alalla on maailmanlaajuisesti isoja yrityksiä, mutta meidän tuotteemme on kilpailukykyinen.” Revontella on myös erilainen ja tuore lähestymistapa, koska se on erikoistunut ohjelmistoihin laitteiston tai moottoreiden sijaan. ”Olemme rakentaneet ohjelmistoa nyt noin kuutisen kuukautta”, Chrons jatkaa. ”Tällä hetkellä teemme ensimmäisiä toimivia prototyyppejä, jotka voidaan integroida pyöriin.”

Syyskuinen Eurobike-messutapahtuma Saksassa on selvästi suurin pyöräilytapahtuma Euroopassa ja toiseksi suurin maailmassa. Revonte tekee kaikkensa, jotta potentiaaliset asiakkaat pääsisivät kokeilemaan uutta ajojärjestelmää messuilla. Tuotanto ensimmäisten asiakkaiden kanssa on määrä aloittaa vuoden 2020 alussa. Chrons ei halua nimetä vielä valmistajia, mutta hän toteaa, että mukana on sekä suomalaisia että kansainvälisiä yrityksiä. Kaikki asiakkaat ovat polkupyörävalmistajia. Revonte ei valmista pyöriä itse tai myy järjestelmiään suoraan kuluttajille.

business tampere_startup tampere_ Revonte

Yhteistyön voimaa

Revonte on asettanut tähtäimekseen kansainväliset markkinat, koska suomalainen kenttä on liian kapea. Suomessa on joitakin valmistajia, mutta Revontelle ne ovat vain yrityksiä muiden eurooppalaisten yritysten joukossa.

Chronsin mielestä Helsinki ja pääkaupunkiseutu ovat olleet melko dominoivia suomalaisella startup-kentällä. ”Täällä Pirkanmaan alueella ohjelmistoyritykset ovat lähinnä olleet konsulttifirmoja. Odotamme edelleen läpimurtoja Supercellin tyyliin. Toki meillä on kannustavia esimerkkejä, kuten HappyOrNot ja Framery, mutta tarvitsemme niitä lisää uskalluksen ja innostuksen lisäämiseksi”, hän sanoo. Hänen mielestään paikallisten startupien välinen yhteistyö ja yhteisöllisyys on erittäin tärkeää. Kun markkina-alueena on koko maailma, naapuria ei voi pitää kilpailijana. Kun ihmiset yhdistävät voimansa, satunnaisia oivalluksia tulee useammin ja uudet ideat voivat kukoistaa.

”Kun päästään tietyn kriittisen pisteen yli, alkaa tapahtua hienoja asioita. Sen on kuitenkin lähdettävä startup-ihmisistä itsestään – tätä ei voi ulkopuolinen kontrolloida. Voidaan esimerkiksi lähteä ulos, juoda lasilliset ja jutella ideoista sen sijaan, että osallistutaan seminaariin”, Chrons summaa.

Rahoitusongelma

Suomessa startup-yritysten suurin haaste on saada riittävästi rahoitusta. Isoihin projekteihin tarvitaan paljon rahaa, ja sitä on vaikea saada, jollei osaamisesta ole näyttöä. Rahoittajat vaativat, että ihmisten ja tiimien kelpoisuus todistetaan. Rahoittajien silmissä uskottavuus on siis usein heikoilla, koska meriitit puuttuvat. Mahtavatkaan ideat eivät automaattisesti johda rahoituksen saamiseen.

Siitä huolimatta Chrons uskoo, että alalla tapahtuu kehitystä. Asenneilmasto on positiivinen, eikä yrittäjyyttä enää katsota negatiiviseksi asiaksi. Menestystarinat kannustavat muita ottamaan ratkaisevan askeleen. Suurten yritysten luettelo painottuu tietysti pelialalle, mutta uusiakin aloja on päässyt esiin. ”Meillä on joitakin edelläkävijöitä, mutta lisää tarvitaan edelleen”, Chrons sanoo. ”Ennen vanhaan ei pidetty siitä, että yritys myytiin ulkomaille. Nykyisin tarvitaan lisää pörssilistautumisia, kuten Spotify lahden toisella puolella Ruotsissa.”

Suomessa on osaamista

Suomen markkinat ovat pienet, mutta Chrons pitää sitä positiivisena asiana. Uusien yritysten ei tarvitse tehdä isoja investointeja kotimaan markkinoihin, vaan ne voivat tähdätä suoraan globaaleille markkinoille. Suomen kielialue on pieni, joten yritykset voidaan brändätä kansainvälisesti alusta alkaen. Kansainvälisissä puitteissa kaikki tapahtuu välittömästi. Yksi Suomen merkittävimmistä eduista on osaava ja edullinen työvoima. Pätevän tiimin kokoaminen voi maksaa kymmenen kertaa vähemmän kuin Piilaaksossa. Toiseksi, Suomessa on aina ollut paljon konsulttiyrityksiä, mutta nyt muutos näkyy selvästi. Kokeneet tekijät ovat alkaneet kiinnostua enemmän myös muista toimialoista.

”Startupit eivät ole enää pelkästään opiskelijoiden ja perustajien juttu”, Chrons toteaa. ”Nykyisin asiantuntijat näkevät ne potentiaalisina työpaikkoina, kun kysyntä kasvaa ja ala kehittyy.”

”Yksi tärkeimmistä kannustimistamme on tarjota ekologisia vaihtoehtoja”, Chrons sanoo. ”Haluamme näyttää suomalaisille esimerkkiä siitä, että voimme oikeasti tehdä jotain planeetan hyväksi, sillä Suomessa on teknologista osaamista, jolla ihmisiä voidaan auttaa valitsemaan ympäristöystävällisempiä ratkaisuja koko maailmassa.” Revontelle se tarkoittaa, että yhä useampi valitsee mainion sähköpyörän auton sijaan.

Tietoa meistä

Revonte on yksi Nordic Startup Schoolin osallistujista. Tapahtuman järjestävät Golden Gateway ja Business Tampere yhteistyökumppaninaan Tampereen kaupunki ja kuuden kaupungin yhteishanke 6aika – Kasvun ekosysteemit: Yritysten kasvun mahdollistaminen kuutoskaupunkien yhteistyössä. Nordic Startup School -esittelypäivä pidetään 14.5. Lisätietoa Startup Tampereen verkkosivuilla ja Slackissa.

Logot FIN 6Aika Vipuvoimaa EU EU lippu Uudenmaan liitto

 

Siirry takaisin sivun alkuun