Business Tampere
Business Tampere supports talents, investors and entrepreneurs in making a smooth start in Tampere Region
Ota yhteyttä
Business Tampere / Tietoa meistä / Hankekuvaukset / Autonomisen liikkumisen operointi
Uudenlaiset liikkumisen ratkaisut tulevat tukemaan jatkossa joukkoliikenteen selkärankaa, eli raitiotietä ja runkoliikenteen busseja.
Erittäin tärkeä osa kokonaisjoukkoliikennettä tulee olemaan automaattinen liikenne ja autonomiset ajoneuvot, jotka tulevat toimimaan merkittävänä syöttöliikenteen palveluna. Automaattisten ja autonomisten ajoneuvojen “parvet” tulevat tarvitsemaan toteutuakseen etävalvontaa ja -ohjausta hoitavaa ohjauskeskusta, joka tässä hankkeessa toteutetaan.
Autonomisen liikkumisen operoinnin hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian vuoksi toteuttamia toimia.
Hankkeessa suunnitellaan, toteutetaan ja otetaan käyttöön automaattisen syöttöliikenteen ratkaisuja, joiden avulla voidaan luoda saumattomia ja integroituja joukkoliikenteen palveluja Tampereen kaupungin asettamien strategisten tavoitteiden mukaisesti.
Yhtenä päätavoitteen testata autonomisten ajoneuvojen parven hallintaa osana kokonaisjoukkoliikennettä. Hankkeessa tullaan myös toteuttamaan etäohjauskeskus (control tower), joka hyödyntää 5G-verkon tarjoamaa luotettavaa ja lyhytviiveistä kommunikointia automaattisen syöttöliikenteen ohjauksessa ja hallinnassa.
Hanke edesauttaa vahvasti Tampereen seudun liikennejärjestelmän kehittämistä tulevaisuuden vaatimusten ja ilmastotavoitteiden mukaiseksi.
Hankkeessa käyttöönotettavat automaattisen ja autonomisen liikenteen ratkaisut sekä palveluhankintana käyttöön tulevat autonomiset sähköiset sukkulabussit ovat vähähiilisiä ja ympäristöystävällisiä liikkumisvaihtoehtoja.
Tulosten avulla pystymme poistamaan tutkimuksen, kokeilujen ja testauksen pullonkauloja.
Hankkeen myötä lisääntyy ymmärrys siitä
Alussa määritellään ja selvitetään autonomisen liikenteen pilotteihin liittyvät reunaehdot. Työn kannalta tärkeimpiä reunaehtoja ovat mm.:operointiajat, aikataulut, pilottien kestot, pysäkkien paikat, digitaaliset ja fyysiset infrajärjestelyt, ajoneuvojen lataus-, huolto- ja säilytyspaikat, ohjauskeskuksen toiminnallisuus sekä sijainti
Toteutetaan vähintään puoli vuotta kestävä ja vähintään kolmen autonomisen auton syöttöliikennepilotti. Pilotti hoidetaan hankkessa ostopalveluna, joka sisältää sekä operoinnin ja ajoneuvot pilotin ajaksi. Pilottiin liitetään myös VTT:n oma ajoneuvo, jonka operoinnista he vastaavat.
Etäohjauksen pitempi aikainen operointi suoritetaan myös ostopalveluna. Tavoitteena on, että pilotti toimii ratikan syöttöliikenteen viimeisen kilometrin ratkaisuna ja että se integroidaan olemassa olevaan joukkoliikennejärjestelmään.
Tarkoituksena on, että autoja tullaan valvomaan ja ohjaamaan etänä ohjauskeskuksesta, ainakin osan aikaa pilotista. Näin hankkeessa saadaan testattua, ensimmäisenä maailmassa, autonomisten autojen parven ohjaaminen etäyhteyden avulla. Samalla saadaan kokemusta ja tietoa ohjauskeskuksen toiminnasta, resursoinnista sekä mahdollisista haasteista.
Hankkeen Kesto: 1.10.2021 – 31.8.2023 Toimijat: Business Tampere, VTT ja kilpailutuksessa valitut toimijat Rahoittajat: Pirkanmaan liitto (REACT-EU) ja Tampereen kaupunki
Hankkeen tavoitteena oli kehittää ja pilotoida autonomista liikennettä osana joukkoliikennettä. Autonomiset ajoneuvot toimivat syöttöliikenteen palveluna, ja niiden operointia varten rakennettiin etäohjauskeskus. Tämä keskus mahdollistaa ajoneuvojen etävalvonnan ja -ohjauksen, mikä on tärkeä osa autonomisten ajoneuvojen turvallista ja tehokasta operointia.
Pilotoinnin aikana testattiin ajoneuvojen operointia etäohjauksella. Tämä sisälsi ajoneuvojen reaaliaikaisen seurannan ja ohjauksen etäohjauskeskuksesta käsin. Pilotointi tarjosi arvokasta tietoa autonomisten ajoneuvojen toiminnasta ja niiden integroinnista kaupunkiliikenteeseen.
Tulokset osoittavat, että autonomiset ajoneuvot voivat toimia tehokkaasti ja turvallisesti kaupunkiliikenteessä. Matkustajamäärät ja ajetut kilometrit osoittavat, että palvelu oli suosittu ja toimiva.
Nysse-integraatio mahdollisti ajoneuvojen aikataulujen ja sijaintitietojen reaaliaikaisen seurannan. Tämä paransi matkustajien kokemusta ja lisäsi palvelun luotettavuutta.
Etävalvontakeskuksesta valvottiin kahta eri reittiä ja kahden eri ajoneuvovalmistajan ajoneuvoja (Auvetech ja EasyMile). Operaattori oli mukana valmistelemassa uutta lainsäädäntöä ja sovitti sitä valvomon toimintaan. Tukitapaukset ja ratkaisut kirjattiin, ja ajoneuvon turvakuljettajan tehtäviä siirrettiin etäoperaattorille vaiheittain. Molemmat reitit, Hervannan keskusta ja Lintuhytti, palvelivat raitiovaunun syöttöliikenteenä, ja teknologiaevaluointi oli osa projektia. Reittiopas integroitiin osaksi NYSSE:n reittiopasta.
Projektin saavutetut tavoitteet sisälsivät etävalvonnan ja -hallinnan, kuten yksittäisen ajoneuvon seurannan, reitin historian, kameraseurannan, kaikkien ajoneuvojen samanaikaisen seurannan ja ympäristön seurannan. Ajoneuvon reitin aloitus ja pysäytys etänä, sekä ajoneuvon hallinnan luovutus turvakuljettajalle ja siirto etäoperaattorille olivat myös saavutettuja tavoitteita.
Turvakuljettajan poistaminen ajoneuvosta vaati toimintakäsikirjan, kyvykkyyden ratkaista kaikki toiminnot etävalvomosta, mahdollisia inframuutoksia kuten kääntöpaikka, ja teiden kunnossapidolla oli merkittävä rooli autonomisessa ajossa. Siirtymävaihe täysin autonomiseen ajamiseen tehtiin suunnitellusti ja vaiheittain.
Haasteista huolimatta hanke eteni suunnitellusti ja tarjosi arvokasta oppia tulevia projekteja varten.
Tampere Smart City Expo Congress tarjosi erinomaisen tilaisuuden esitellä hankkeen tuloksia ja jakaa oppeja laajemmalle yleisölle. Tapahtuman tallenteet ovat saatavilla täältä: https://www.youtube.com/playlist?list=PLa8wyrWeGWOQVJu27L50Pa0Owv5QE0bM-
Asiakkuusvastaava, älykäs liikkuminen
0500 456 636
jari.ikonen@businesstampere.com