Vastuullisuus

Kilpailuetua ja kestävää kasvua vastuullisuuden avulla

Vastuullisuus näkyy monella eri tavalla, kuten ympäristöystävällisinä toimintatapoina, oikeudenmukaisena henkilöstöpolitiikkana, sekä avoimena ja rehellisenä viestintänä sidosryhmille. Vastuullisuus on paitsi arvo, myös käytännönläheinen tapa toimia.

Yrityksesi toimii ympäristövastuullisesti, kun tunnet ja hallitset toimintasi vaikutukset ympäristöön, ilmastoon ja ihmisten hyvinvointiin.

Yrityksesi on sosiaalisesti vastuullinen, kun huomioit toiminnassasi ihmisiin ja yhteiskuntaan kohdistuvat vaikutukset.

Yrityksesi noudattaa hyvää hallintotapaa, kun olet sitoutunut toimimaan huolellisesti lain ja sääntelyn mukaisesti sekä huomioit liiketoiminnan eettiset ja vastuulliset näkökulmat.

Vastuullisuustyön helpdesk -palvelu

Powered by Business Tampere

Business Tampereen vastuullisuustyön helpdesk -palvelu tarjoaa yrityksille luottamuksellista ja maksutonta tukea vastuullisuuteen liittyvissä kysymyksissä sekä neuvoo vastuullisuustyön käynnistämisessä, sääntelymuutoksissa ja sopivien työkalujen valinnassa.

Helpdeskistä voit saada vastauksia mm. seuraaviin vastuullisuutta koskeviin kysymyksiin: Mistä ja miten lähteä liikkeelle vastuullisuustyössä? Mitkä raportointivelvoitteet koskevat yritystämme? Miten muut ovat ratkoneet näitä haasteita?

Neuvontapalvelu on tarjolla Tampereen kaupunkiseudun yrityksille, jotka tähtäävät kasvuun ja kansainvälistymiseen. Yksittäinen y-tunnuksellinen yritys voi saada maksutonta neuvontaa max. 2 tuntia.

Ota yhteyttä

Vastuullisuusasiantuntija Kaisa Kurittu
Sähköposti helpdesk@businesstampere.com
Puhelin 040 455 0323

Vastuullisuuden tapahtumasarja

Powered by Business Tampere

Business Tampereen vastuullisuustapahtumasarja tuo yritykset yhteen keskustelemaan ja oppimaan vastuullisuudesta eri näkökulmista. Sarjan tapahtumissa käsitellään monipuolisesti vastuullisuuden teemoja. Osallistujat pääsevät kuulemaan asiantuntijoiden näkemyksiä, jakamaan kokemuksiaan sekä verkostoitumaan muiden yritysten ja toimijoiden kanssa. Tapahtumat tarjoavat yrityksille käytännön työkaluja ja näkemyksiä vastuullisuuden integroimiseksi osaksi liiketoimintastrategiaa.

Tulevat tapahtumat

Tampereen seudun ilmastokumppanien energiateemainen tapaaminen Hydrogen Summitin yhteydessä

22.01.2025-22.01.2025

Tampereen Messukeskus

Vastuullisuustermit ja lyhenteet

Täältä löydät selitykset ja määritelmät yleisimmin käytetyille termeille ja lyhenteille vastuullisuuden alalla.

CSR
Corporate Social Responsibility tarkoittaa yritysten yhteiskuntavastuuta. Tämä käsite viittaa yritysten velvollisuuteen ottaa huomioon toimintansa vaikutukset yhteiskuntaan ja ympäristöön.

ESG
ESG on lyhenne sanoista Environmental, Social ja Governance. Se on käsite, jota käytetään arvioitaessa yritysten vastuullisuutta ja kestävyyttä.

NFRD
Non-Financial Reporting Directive velvoittaa suuria yrityksiä raportoimaan ei-taloudellisista tiedoistaan. CSRD on suunniteltu korvaamaan NFRD.

CSRD
Corporate Sustainability Reporting Directive on yritysten kestävyysraportointidirektiivi, joka velvoittaa yritykset raportoimaan vaikuttavista kestävyysriskeistä.

ESRS
Eurooppalaiset kestävyysraportointistandardit, jotka määrittelevät sisällön CSRD:n mukaisesti raportoivien yritysten kestävyysraportointiin.

GRI
Global Reporting Initiative –aloite, joka julkaisee ohjeistuksia ja standardeja kestävyysraportointiin. GRI-standardit kattavat yleiset, sekä aihekohtaiset standardit.

SDG
Sustainable Development Goals  ovat YK:n vuonna 2015 hyväksymiä kestävän kehityksen tavoitteita, jotka tähtäävät maailmanlaajuisen kehityksen edistämiseen köyhyyden vähentämiseen, ympäristön suojelemiseen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden lisäämiseen vuoteen 2030 mennessä.

CSDDD
yritysvastuudirektiivi eli Corporate Sustainability Due Diligence Directive.

HRDD
Human Rights Due Diligence  tarkoittaa ihmisoikeusperusteista huolellisuutta. Se viittaa prosessiin, jonka avulla yritykset arvioivat ja hallitsevat toimintansa vaikutuksia ihmisoikeuksiin.

QEHS
Tarkoittaa yrityksen laatu-, ympäristö-, terveys- ja turvallisuusjärjestelmää. Tätä termiä käytetään erityisesti valmistavan teollisuuden yrityksissä.

SFDR
Sustainable Finance Disclosure Regulation on kestävän rahoituksen tiedonantoasetus. EU:n keskeisin keino säännellä rahastotoimijoita ja muita sijoitustuotteiden tarjoajia.

TCFD
Task Force on Climate-related Financial Disclosures on kansainvälinen raportointiviitekehys, joka auttaa ottamaan ilmastoriskien taloudellisen raportoinnin osaksi yritysten raportointia.

IFRS
International Financial Reporting Standards, eli kansainväliset tilinpäätösstandardit. IFRS-standardit ovat joukko kansainvälisiä kirjanpitosääntöjä, jotka on kehitetty varmistamaan tilinpäätösten vertailtavuus, läpinäkyvyys ja johdonmukaisuus eri maiden välillä.

LEED
Leadership in Energy and Envionmental Design -luokitus on maailman käytetyin rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmä

BREEAM
 Building Research Establishment Environmental Assessment Method  -luokitus pohjautuu yhteiseen eurooppalaiseen normistoon ja on yksi Euroopan johtava rakentamisen ympäristöluokitusjörjestelmä.

EU:n vastuullisuussääntely

Euroopan unionissa vastuullisuuteen liittyvä lainsäädäntö etenee nopeasti ja kattaa yritysvastuun eri osa-alueita. EU:n vastuullisuuslainsäädäntö vaikuttaa suoraan yritysten toimintaan, joten varhainen valmistautuminen on tärkeää kilpailukyvyn säilyttämiseksi muuttuvassa sääntely-ympäristössä. Tältä sivulta löydät keskeisiä yritysvastuuseen liittyviä sääntelyhankkeita, joihin myös pk-yritysten on syytä varautua.

Kestävyysraportointi

Kestävyysraportoinnin tarkoituksena on lisätä yritysten vastuullisuustoimintojen läpinäkyvyyttä ja parantaa raportoinnin vertailukelpoisuutta. Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) on EU:n asettama kestävyysraportointi direktiivi, joka velvoittaa yrityksiä raportoimaan kattavammin vastuullisuuteen liittyvistä toimistaan. Yritykset, jotka kuuluvat CSRD:n piiriin, seuraavat ESRS-standardeja, jotka määrittelevät raportointiin kuuluvaa sisältöä. Raportoinnin on katettava laajasti ESG-asioita (ympäristö, sosiaalinen vastuu ja hallinta).

Lue lisää ESRS toteutusohjeista täältä

Yritykset, jotka eivät kuulu CSRD raportointivelvollisuuden piiriin, voivat raportoida vastuullisuudestaan GRI-standardeja hyödyntämällä. GRI-standardeihin kuuluvat yleiset, sektorikohtaiset ja aihekohtaiset standardit.

Lue lisää ja lataa GRI standardit täältä

EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä (EU-taksonomia) tarjoaa yhtenäisen viitekehyksen, jonka avulla voidaan määritellä, mitkä taloudelliset toiminnot ovat ympäristön kannalta kestäviä. Taksonomia on ensisijaisesti suunnattu merkittäville rahoitusalan toimijoille ja suurille yrityksille. Taksonomia asettaa suuryrityksille pakolliset raportointivaatimukset, mutta se tarjoaa myös hyödyllisen arviointityökalun vapaaehtoiseen käyttöön.

Pienemmät yritykset voivat hyötyä taksonomian vapaaehtoisesta käytöstä.

Työkalut ja mittarit

Yritykset voivat hyödyntää monia saatavilla olevia työkaluja ja mittareita kehittääkseen vastuullisuustyötään. Tältä sivulta löydät yrityksille suunnattuja työkaluja ja mittareita.

Ympäristö- ja materiaalitehokkuus

Yritysten hiilijalanjäljen ja ilmastopäästöjen laskeminen on tärkeä askel kohti kestävää liiketoimintaa. Hiilijalanjälki kuvaa kaikkia kasvihuonekaasupäästöjä, jotka syntyvät yrityksen toiminnan eri vaiheissa, kuten tuotannossa, logistiikassa ja käytössä. Ilmastopäästöjen mittaaminen auttaa yrityksiä tunnistamaan suurimmat päästölähteet ja kehittämään tehokkaita strategioita niiden vähentämiseksi.

Täältä löydät yrityksille kehitettyjä työkaluja, joilla voit laskea ja arvioida yrityksesi hiilijalanjälkeä:

Climpactor – Teknologiateollisuus
Climpactor on yrityksille suunniteltu työkalu, jonka avulla voit laskea yrityksen ja tuotteiden ilmastovaikutuksia sekä selvittää, millainen on yrityksen yhteiskunnallinen kädenjälki.

Y-Hiilari – Suomen ympäristökeskus
Y-HIILARI on Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kehittämä työkalu yrityksen hiilijalanjäljen laskentaan. Työkalu sisältää laskurin ja ohjeen.

Materiaalitehokkuustesti – Motiva
Työkalu on suunniteltu erityisesti valmistavan pk-teollisuuden yrityksille, jotka haluavat arvioida ja kehittää materiaalitehokkuuttaan. Tämä käytännön testi auttaa sinua selvittämään yrityksesi nykyisen materiaalitehokkuuden tason ja tarjoaa yksityiskohtaisia suosituksia parannustoimenpiteistä.

ILPO-opas – SeAMK
ILPO on opas pk-yrityksen ilmastopäästöjen eli hiilijalanjäljen laskentaan. Oppaan lähtökohtana on, että hiilijalanjäljen laskenta ei tarvitse olla käyttäjälle ennestään tuttua, vaan oppaan avulla kaikki pääsevät vauhtiin.

Ilmasto-SWOT – Turku AMK
ilmasto-SWOT -työkalun avulla yritys pystyy suunnittelemaan strategiaansa ja liiketoimintansa sen pohjalta, miten ilmastonmuutoksen oletetaan vaikuttavan yrityksen toimintaympäristöön. Se yhdistää kahden erilaisen työkalun toiminnat toisiinsa, SWOT analyysin sekä elinkaarimenetelmän.

Green Office Ilmastolaskuri – WWF
Green Office -hiilijalanjälkilaskuri on WWF:n tuottama laskuri, joka on suunnattu erityisesti toimistoille. Työkalulla voit kokeilla työpaikan päästöjen ja kulutuksen mittaamista.

Vastuullinen viestintä

Vastuullisuusviestintä on keskeinen osa nykyaikaista liiketoimintaa, jossa yritykset pyrkivät avoimeen ja läpinäkyvään viestintään ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja taloudelliseen kestävyyteen liittyvistä toimistaan. Se tarkoittaa, että yritykset jakavat tietoa omista kestävän kehityksen tavoitteistaan, saavutuksistaan ja haasteistaan sidosryhmilleen, kuten asiakkaille, työntekijöille, sijoittajille ja yhteisöille.

Löydät oppaita vastuullisen viestinnän edistämiseen:

Vastuullisuusviestinnän opas pk-yrityksille – SeAMK
Vastuullisuusviestinnän oppaan tarkoituksena on ohjata vastuullisuustyötä aloittavia pieniä yrityksiä viestimään luotettavasti ja riittävällä laajuudella omasta vastuullisuudestaan. Vastuullisuusviestintä ei ole erillinen osa-alue, vaan sen tulisi olla integroituna osaksi yrityksen yleistä viestintästrategiaa.

Opas vastuulliseen viestintään – Centria
Vastuullisen viestinnän e-opas, joka tarjoaa käytännön vinkkejä ja työkaluja vastuulliseen viestintään.

Vastuullisuusviestinnan opas – Kestävä RuokaHäme
Tämä opas on tarkoitettu yritysten käyttöön apuvälineeksi, jolla voi joko aloittaa vastuullisuusviestinnän harjoittamisen tai kehittää jo aloitettua vastuullisuusviestintää.

Kestävän liiketoiminnan johtaminen

Kestävän liiketoiminnan johtaminen on nykypäivän yritysmaailmassa entistä tärkeämpää. Sillä tarkoitetaan sitä, että yritykset integroivat ympäristö- ja sosiaalisen vastuun näkökohdat osaksi strategista suunnitteluaan ja päätöksenteossaan.

Tavoitteena on luoda pitkäjänteistä arvoa kaikille sidosryhmille, kuten asiakkaille, työntekijöille, sijoittajille ja paikallisille yhteisöille. Kestävyysjohtaminen kattaa laajan valikoiman käytäntöjä ja periaatteita, jotka auttavat organisaatioita toimimaan vastuullisesti ja kestävällä tavalla.

Alta löydät työkaluja kestävän johtamisen ja kestävän toiminnan arviointiin:

Kestävän liiketoiminnan johtamisen työkalu | Kaupan liitto
Kestävän liiketoiminnan johtamisen työkalu sisältää tarkistuslistoja, joissa painotetaan viittä kaupalle keskeistä teema-aluetta: henkilöstöä, asiakkaita, taloutta, yhteiskuntaa ja ympäristöä. Kerro vastuullisuudesta – vinkkejä viestintään -viestintäpaketti esittelee puolestaan eri keinoja ja kanavia vastuullisuusteoista viestimiseen.

Vastuullisuuden itsearviointi pienille yrityksille – SeAMK
Selvitä, millä tasolla yrityksesi vastuullisuus on kaikilla kolmella eri osa-alueella: ympäristö-, taloudellinen sekä sosiaalinen vastuu.

Yritysvastuun itsearviointi – vastuullisuusarviointi.fi
Työkalu tarjoaa yrityksellesi tilannekuvan vastuullistoiminnan nykytasosta, auttaa tunnistamaan kehityskohteita sekä mahdollistaa suoriutumisen vertailun muihin yrityksiin. Lisäksi työkalu tarjoaa käytännön vinkkejä yritysvastuun johtamiseen.

Vastuullisuudesta kilpailuetua opas – Vastuullisuusvalmennus
Tämä opas on suunnattu pien- ja mikroyrityksille. Oppaaseen on koottu mikroyrittäjän vastuullisuusvalmennuksessa käytettyä materiaalia ja valmennuksissa hyödynnettyjä työkaluja. Tarkoituksena on, että saat laadittua yrityksellesi vastuullisuuden kehittämissuunnitelman, ViVa Road Mapin.

Kiertotalous

Kiertotalous on kasvava käsite, joka pyrkii vähentämään jätteen määrää ja maksimoimaan resurssien käyttöä. Se perustuu ajatukseen, että tuotteet ja materiaalit pysyvät käytössä mahdollisimman pitkään, mikä vähentää luonnonvarojen kulutusta ja ympäristövaikutuksia. Kiertotalous tarjoaa yrityksille mahdollisuuden innovoida, kehittää uusia liiketoimintamalleja ja edistää kestävää kehitystä.

Alla on luettelo työkaluista, joiden avulla yrityksesi voi ottaa huomioon kiertotalouden näkökulmia:

KIERTOLIIKE
Työkalun avulla saat käsityksen siitä, mitä kiertotalous oikeastaan on, ja mitä se voisi tarkoittaa juuri teidän liiketoimintanne näkökulmasta.

Kiertotalouden Roadmap
Opas pk-yrityksille kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan aloittamiseen erityisesti Etelä-Pohjanmaan pk-teollisuuden tarpeisiin. Opas ja sen tukimateriaali toimivat myös työkaluna yrityksen sisäisessä kehitystyössä. Materiaali on sovellettavissa myös muille kuin teollisuuden toimialoille.

Kiertotalousliiketoiminnan suunnittelutyökalut – SeAMK Projektit
Kiertotalousliiketoiminnan suunnittelutyökalut on työkalusarja, johon kuuluu myös kaksi opasta. Nämä työkalut auttavat yritystä kehittämään kiertotalousliiketoimintaansa systemaattisesti.

Kiertotalousajattelun työkalupakki – Kiertotalous-Suomi
Kiertotalousajattelun työkalupakki auttaa ymmärtämään ja optimoimaan paremmin yrityksen ja arvoketjun materiaali- ja jätevirtoja, tunnistamaan strategioita kiertotalouteen siirtymisessä, sekä auttavat tunnistamaan yhteistyömahdollisuuksia eri toimijoiden välillä.

Kiertotalouden liiketoimintamallit kemianteollisuudessa – Sitra
Sitran, Kemianteollisuuden ja Accenturen kokoama käsikirja tarjoaa kemian alan yrityksille työkaluja oman toimintansa arvioimiseen ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen kiertotalouden liiketoimintamalleille.

Ota yhteyttä

Noora Vaaraniemi

Palveluvastaava, Yrityskehitys ja toimintaympäristö

Siirry takaisin sivun alkuun