Välittämistä ja vuorovaikutusta: Videohaastattelussa Memocaten Heikki Viitanen

24.9.2019
-

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 6 vuotta sitten.

Helsingin yliopiston kielitieteellisestä tutkimusprojektista alkunsa saaneen ja nyt Tampereella toimivan Memocaten päätuotteena ovat muistisairaiden hoitajille suunnatut koulutukset, joissa keskitytään eritoten vuorovaikutustaitoihin. Nyt yritys valmistautuu pilotoimaan palveluaan myös englannin kielellä, Atlantin toisella puolen.

Nykypäivänä muistisairaudet ovat saavuttaneet jopa kansantautien aseman. Niitä sairastavien ihmisten määrä kasvaa nopeasti kaikkialla maailmassa. Pitkäaikaishoidossa olevista vanhuksista jo kolme neljästä sairastaa jotain muistisairautta, mutta samaan aikaan osaavasta hoitohenkilökunnasta on huutava pula. Memocaten palvelut tähtäävät erityisesti vuorovaikutustaitojen kohentamiseen, jotta muistisairaiden hoitajat osaisivat kohdata ja palvella potilaitaan paremmin.

”Pyrimme tekemään koulutuksistamme mahdollisimman helposti lähestyttäviä”, kertoo Memocaten co-founder ja toimitusjohtaja Heikki Viitanen. ”Päätuotteemme yhdistelee lähi- ja verkko-opetusta. Koulutuksemme on suunnattu kaiken kokoisille yksityisille ja kunnallisille hoivakodeille.”

Digitaalisesti tuetut palvelut sisältävät koulutusten ja konsultoinnin lisäksi myös verkkosisältöjä. Yrityksen tuottamiin monipuolisiin koulutusmateriaaleihin kuuluvat animaatioiden, sarjakuvien ja luentovideoiden ohella myös perinteiset tekstimateriaalit.

Osaamista ja oikeita arvoja

Memocaten keskeisimpiä arvoja ovat välittäminen, ammattitaito ja innovatiivisuus. Niistä tärkeimmäksi kohoaa ensimmäinen. Muistisairaiden ihmisten hyvinvointi on yritykselle kaikki kaikessa, ja se on koko toiminnan liikkeelle paneva voima. Välittäminen ulottuu kuitenkin myös muistisairaiden hoitajiin ja heidän hyvinvointiinsa. Memocate-yhteisön sisällä välitetään ja pidetään huolta myös työkavereista ja yhteistyökumppaneista. Ammattitaito taas tarkoittaa sitä, että yritys tuntee asiakkaansa ja tuotteensa. Silloin voidaan tarjota oikeita ratkaisuja oikeisiin ongelmiin, ja työstään voi todella kantaa vastuun. Innovatiivisuus syntyy visioita kohti kulkemisesta sekä siitä, että toimitaan ideoiden toteuttamiseksi ja käännetään haasteet mahdollisuuksiksi.

Kehittyvästä ekosysteemistä maailmalle

Memocate aloitti toimintansa Suomessa vuonna 2017. Aluksi pääpaino oli piloteissa ja tuotekehityksessä, mutta hiljalleen panoksia on siirretty uusien asiakkaiden hankintaan. Parin vuoden aikana toteutetuista pilottihankkeista on kertynyt paljon arvokasta oppia, ja se on ohjannut yrityksen toimintaa eteenpäin.

Memocaten ensimmäisen kahden vuoden kuluessa myös Tampereen startup-ekosysteemi on kehittynyt. Vertaistukea on saatavilla hyvin, ja osaavia työntekijöitä koulutetaan koko ajan lisää. Myös erilaisia startupeille suunnattuja tilaisuuksia on tarjolla mukavasti. Pari vuotta sitten Memocate oli Business Tampereen mukana Tartossa sTARTUp Day -tapahtumassa, ja aivan hiljattain yritys osallistui myös EY:n Finance Navigator -koulutukseen osana ketteriä yrityskokeiluja sekä Startup Tampereen tarjoamaan Mentoring Corner -valmennukseen. Valmennuksessa paikalle kutsutaan muutaman kerran vuodessa kovatasoinen kansainvälinen startup-mentori, joka pitää avoimen keynote-puheenvuoron sekä sparraa henkilökohtaisesti muutamia yrityksiä, jotka ovat erikseen hakeneet mukaan mentorivalmennukseen. Työn ohessa Viitanen toimii myös Tribe Tampere ry:n hallituksessa sekä rahastonhoitajana. Sitä kautta hänelle aukeaa näköalapaikka koko alueen startup-ekosysteemin kehitykseen.

Kaupungin keskeisen sijainnin ansiosta maailmalle ja takaisin pääsee helposti. Loppuvuodesta 2019 Memocate suuntaakin Kanadan Ontarioon, missä pilotoidaan koulutuksen uutta englanninkielistä versiota.

Kanadan jälkeen vuorossa on Yhdysvallat ja muu englanninkielinen maailma”, Viitanen toteaa lopuksi.

Heikki Viitasen kolme tärkeintä oppia muille yrittäjille:

  1. Keskity olennaiseen, eli asiakkaisiin ja palvelusi käyttäjiin. Kuuntele saamaasi palautetta.
  2. Toimi ja valjasta intosi, mutta älä kiirehdi. Ilman rahoitusta tai yrityksen perustamistakin pääset jo pitkälle.
  3. Hyvinvointisi on yritystäsi tärkeämpi. Jos sinä et yrittäjänä toimi, ei toimi yrityskään. Pidä siis huolta psyykkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistasi sekä sosiaalista suhteistasi.

Tampereen startup-ekosysteemiä mukana rakentamassa

6Aika – Kasvun ekosysteemit: yritysten kasvun mahdollistaminen kuutoskaupunkien yhteistyössä

Hankkeessa tuetaan kasvuhakuisia yrityksiä kiinnittymään niille sopiviin tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa tukeviin verkostoihin ja palveluihin. Hanketta toteuttavat kuusi Suomen suurinta kaupunkia: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu sekä Pirkanmaan liitto. Hanke perustuu ajatukseen kaupunkien aktiivisesta roolista yritysten innovaatiotoiminnan ja niitä edistävien verkostojen tukemisessa.

Siirry takaisin sivun alkuun