Uutta liiketoimintaa datasta – ennakointia ja seurantaa energiankulutukseen

5.11.2024
-
Yliopisto Hervanta 0621m DJI 0567 LR

Business Tampere ja teknologiayhtiö Wapice kehittävät yhteistyössä alustaa, joka tarjoaa yrityksille uusia mahdollisuuksia seurata ja ennakoida energiankulutusta. 

Proof of Concept (PoC) -projekti keskittyy energia- ja kulutusjouston kehittämiseen jaetun datan avulla. Samalla voidaan luoda merkittäviä hyötyjä yritysten liiketoiminnan kehitykselle.

PoC-alusta hyödyntää Tampereen yliopiston keräämää sähkönkulutus- ja aurinkovoimalan tuotantodataa Hervannan kampuksen Kampusareenalta. Alustalle on lisäksi tuotu kantaverkkoyhtiö Fingridiltä saatua tietoa Suomen energiatuotannosta.

PoC-hankkeessa toteutettu alusta mahdollistaa eri järjestelmistä saatavan energiatiedon helpon yhdistämisen sähkömarkkinoiden tietoihin sekä hiilidioksidipäästöjen vaikutuksiin ja näiden esittämisen yleisölle.

Kuva1

Alustan näkymiä pääsee tarkastelemaan tarkemmin tämän linkin kautta.

Alustalle voidaan liittää myös akkujärjestelmistä saatavaa tietoa, jolloin päästään suunnittelemaan ja toteuttamaan energiajoustoa sähkömarkkinoihin ja uusiutuviin energialähteisiin liittyen”, kertoo Wapicen energialiiketoiminnan johtaja Jyrki Keskinen.

Alustalla on kolme pääsivua, jotka näyttävä tietoa seuraavista teemoista:

Energiatuotanto Suomessa:
Osio esittelee Fingridin datan perusteella Suomen energiatuotannon jakauman eri energialähteiden välillä. Tarkasteltavina uusiutuvina energianlähteinä ovat vesivoima, tuulivoima ja ydinvoima. Näkymässä käyttäjä voi tarkastella energiatuotannon ja hiilidioksidipäästöjen kehitystä eri ajanjaksoilta.

Kampusareenan sähkönkulutus:
Osio näyttää Kampusareenan sähkönkulutuksen jakauman eri käyttökohteiden välillä. Käyttökohteina on esimerkiksi ilmanvaihto, jäähdytys ja sähköautojen lataus. Käyttöliittymä tarjoaa myös ennustemallin, joka arvioi tulevaa sähkönkulutusta aiemman datan perusteella.

Aurinkovoimalan tuotanto:
Osio kuvaa aurinkovoimalan tuotantoastetta. Käyttäjä näkee reaaliaikaisen tuotannon, säästetyn rahan ja hiilidioksidipäästöjen vähennyksen. Lisäksi näkymä tarjoaa konkreettisia esimerkkejä muun muassa siitä, kuinka monta tuntia saunan lämmitystä tai sähköautolla ajettuja kilometrejä aurinkovoimalla on tuotettu.

Alusta tarjoaa apukeinoja vihreämpään ja kustannustehokkaampaan energiakulutukseen

PoC-alusta tarjoaa yrityksille mahdollisuuden seurata ja ennakoida energiankulutusta.
Reaaliaikainen ja ennustava data auttaa yrityksiä optimoimaan energiankäyttöään ja vähentämään kustannuksia.  Näkemällä konkreettisesti, miten paikallinen energiantuotanto vähentää päästöjä, yritykset voivat tehdä myös ympäristöystävällisempiä valintoja.

Alusta myös parantaa energiatehokkuutta. PoC-alustan käyttöliittymän avulla voidaan tunnistaa energiatehokkuustoimenpiteiden vaikutukset ja tehdä tarvittavia parannuksia.

Yritykset mukaan kehittämään energianhallintaratkaisuja

Yrityksille avautuu mahdollisuus päästä hyödyntämään PoC-alustan tuottamia tuloksia.  Yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden päästä käsiksi arvokkaaseen dataan ja kehittää omia energianhallintaratkaisuja. Syksyllä 2024 luotu PoC-alusta on alustan demoversio. Tavoitteena on kehittää näkymiä ja käyttökohteita yritysten tarpeiden ja mukaan jaetun datan avulla.
Jos kiinnostuit alustan tarjoamista mahdollisuuksista, voit olla yhteydessä Business Tampereen AI-ekosysteemin asiakkuusvastaava Minna Kinnuseen: minna.kinnunen@businesstampere.com.

Siirry takaisin sivun alkuun