Treon rakentaa Tampereella isoa ja vahvaa yritystä, jonka vaikutukset ovat globaaleja

11.10.2023
-

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 2 vuotta sitten.

”From connecting people to connecting everything.” Näin tiivistää Treonin toimitusjohtaja Joni Korppi yhtiön historian, nykypäivän ja tien tulevaisuuteen. Kaiken yhdistäminen viittaa Treonin nykyiseen toimintaan massiivisen IoT:n ratkaisujen osaajana. Yhtiön perustajilla taas on pitkä historia Nokian ja Microsoftin kännykkätiimeissä, mistä on peräisin ihmisten yhdistäminen. – Syksyllä varmistettu rahoituskierros vauhdittaa Treonin kasvua ja kansainvälistymistä.

Vuonna 2016 perustetun Treonin tarkoitus on olla globaalisti merkittävä toimija IoT-verkoissa ja saada aikaan vaikutuksia koko maailman mittaluokassa. Juuri siksi yhtiö lähestyy markkinoita valitsemalla kunkin alueen suurimmat toimijat, joiden kanssa se pyrkii pääsemään kumppanuussuhteeseen. 

– Treon tekee enimmäkseen laitteita ja ohjelmistoja. Yhdistämme IoT-verkkomme jonkin ison toimijan kanssa ratkaisuksi, joka viedään sitten yhdessä globaaleille markkinoille, kertoo toimitusjohtaja Joni Korppi. 

Pyrkimyksissä on onnistuttu: Treonin kunnonvalvonta-anturit sekä niihin liittyvät ohjelmistot ja laitteet ovat osa esimerkiksi Valmet DNA -automaatiojärjestelmää, jota Valmet myy globaalisti. KONE ja Vaisala ovat Treonin pitkäaikaisia kumppaneita, samoin saksalaisista toimijoista esimerkiksi Schaeffler ja ifm. Uusia kumppanuussopimuksia on työn alla.

– Yhteistä kumppanuussuhteille on se, että yritämme vaikuttaa maailmaan isolla skaalalla. Aika usein ratkaisut liittyvät tehostamiseen, kestävyyteen ja  ympäristökuormituksen vähentämiseen tai sitten turvallisuuteen ja ihmisten hyvinvointiin, Korppi toteaa.

Treonin ”Amerikan operaatio”

Tänä syksynä Treon nousi uutisiin varmistettuaan 5,5 miljoonan euron A-rahoituskierroksen Ventechin kanssa. Varat satsataan kansainväliseen laajentumiseen. Tähän mennessä valtaosa Treonin liikevaihdosta on tullut Pohjoismaista, Saksasta ja muista DACH-maista sekä Kanadasta ja Yhdysvalloista. 

– Yllättävän paljon olemme tähän asti saaneet myytyä USA:han ilman että meillä on siellä ketään vakituisesti paikalla. Helmikuussa 2023 perustimme tytäryhtiön sinne, ja onnistunut rahoituskierros mahdollistaa meille merkittävämpää kasvua Yhdysvalloissa, Korppi arvioi. 

Treon lähettää yhden myyjistään pysyvälle pestille USA:han ja palkkaa ensi vuonna myös teknistä henkilöstöä amerikkalaisten asiakkaittensa tueksi.

”Amerikan operaatio” onkin yksi Treonin avainhankkeista kansainvälisessä laajentumisessa. Korppi toteaa, että jos suomalainen yritys pärjää USA:n vaativilla ja kilpailluilla markkinoilla, se antaa yritykselle uskottavuutta maailmanlaajuisesti.

joni korppi, treonin toimitusjohtaja
Treonin toimitusjohtaja Joni Korppi. Kuva: Treon

Toinen avautumassa oleva suunta on Ranska, jonka markkinoille pääseminen vaatii lähes ehdottomasti, että kielen ja kulttuurin hallitseva henkilö edustaa yritystä paikan päällä. Treonilla on speksit täyttävä ihminen omissa riveissään, ja merkittävä Ranskan markkina onkin Treonin toinen looginen investointikohde. 

Kasvava ja vahvistuva yritys

Treon on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Vuonna 2022 yrityksen liikevaihto kasvoi yli 80 %, ja saman suunnan arvioidaan jatkuvan. Kun kaikki toiminnot ovat voimakkaassa kasvussa, yrityksen pitää vahvistaa myös sisäistä organisaatiotaan Tampereella.

Rekrytointitahti on ollut nopea. Tänä vuonna Treonin vahvuuteen on liittynyt noin 30 henkeä, joten nyt yrityksessä työskentelee yli 65 henkeä. 

– Rahoitus mahdollistaa sen, että olemme pystyneet tekemään rekrytoinnit vähän aikaisemmin kuin tulorahoituksella olisi ollut mahdollista. Tämä antaa meille hyvin kulmakerrointa kasvuun, Korppi sanoo.

Treon investoi osan saamastaan rahoituksesta uusiin tuotteisiin eli tiettyihin avainhankkeisiin, joiden odotetaan tuovan tulevaisuudessa nopeampaa kasvua liikevaihtoon.

Ventech teki ensimmäisen siemenrahoituksen Treoniin jo vuonna 2019, ja siinä vaiheessa saatiin mukaan muun muassa enkelisijoittajat Jussi Heinilä ja Pertti Aimonen. Korpin mukaan he ovat tehneet paljon työtä Treonin kasvun hyväksi, ja olivat mukana myös A-kierroksella.

Teollisuus, logistiikka, älyrakennukset

Treon kehittää skaalautuvia IoT-ratkaisuja kolmelle alueelle: teollisuuteen, logistiikkaan ja älykkäisiin rakennuksiin. Yrityksestä on alusta saakka rakennettu vahvaa, isoa ja monipuolista –  ja sellaista, joka pärjää tulorahoituksella. Ajatuksena on, että kun startupilla on alusta lähtien maksavia asiakkaita, se pystyy varmistamaan että tekee juuri asiakkaiden tarvitsemia tuotteita.

Teollisella puolella Treonin ratkaisut liittyvät ennen kaikkea ennakoivaan huoltoon. Anturointi ja älykäs reunalaskenta auttavat ennustamaan, milloin koneet tarvitsevat kunnossapitoa. 

– Meillä on kumppanuusverkoston kautta pääsy nyt kymmeneen prosenttiin maailman tehtaista. Siitä avautuu todellinen mahdollisuus vaikuttaa globaalisti koneiden tehokkuuteen ja auttaa teollisuuden vihreässä siirtymässä, Korppi sanoo.

Treon lupaa ensi vuonna merkittäviä uutisia logistiikan kumppanuuksista ja tuotteista, jotka koskevat esimerkiksi ruuan kuljetuksia ja niiden seurantaa. Lisäksi Treon tekee jo nyt logistiikka-alalla kunnonvalvonnan ratkaisuja satamatrukkeihin ja -nostureihin satamaoperaattoreille ja -huoltoyrityksille.

Älykkäissä toimistorakennuksissa Treonin teknologiaa edustavat sisäilman ominaisuuksia tai rakennusten käyttöasteita mittaavat sensorit. Esimerkiksi Koneen kanssa Treon suunnitteli KONE Lane -nimisen tuotteen, jolla uudistettiin sisääntuloaulan porttikonsepti.

treon industrial node
Treon Industrial Noden avulla on mahdollista tunnistaa koneen epänormaali tärinä tai lämpötila, jotka voivat olla varhaisia merkkejä huollon tarpeesta. Kuva: Treon.

Tampere tekee vaikutuksen

Treon on leimallisesti tamperelainen, Tampereelta operoiva ja paikalliseen teolliseen historiaan kiinnittyvä yritys. Kun on aika tehdä maailmalla vaikutus asiakkaisiin, Treon tukeutuu Tampere-tarinoihin.

– Tampereen historia auttaa meitä erottumaan. Teollistumisen alku, Finlaysonin tarina, Kalmar, Sandvik, Valmet, Nokia… niiden avulla on helppo kertoa, että Tampere on innovatiivinen ja ainutlaatuinen paikka. Ja samalla tutkitun tiedon mukaan vieläpä maailman onnellisimman maan houkuttelevin kaupunki, Korppi sanoo.

Oma lukunsa on Tampereen IoT-ekosysteemi, jonka erinomainen osaamispohja on pitkälti Nokian ja Microsoftin perintöä – ja ehtinyt jo kehittyä eteenpäin. Korppi mainitsee naapuriyrityksistä esimerkiksi Wirepasin, jonka teknologia on osittain myös Treonin käytössä, koska se on maailman parasta. Radientumilla on huippuosaamista langattomien laitteiden antenneissa, joten sen avulla Treonilla on käytössään maailman tehokkaimmat antennit. 

– Olemme usein näiden yritysten kanssa samoissa tapahtumissa, mainostamme toistemme tekemisiä ja yhteistyön ansiosta pystymme olemaan huomattavasti isompia kuin mitä olisimme yksin, Korppi sanoo.

Treonin tiimitapahtuma
Treonin tiimitapahtuma (kuva: Treon).

Treon ja Tampereen kaupunkiseutu

Tero Kyckling, asiakkuusvastaava, kansainväliset suhteet ja startup-ekosysteemi, Business Tampere:

– Tampereen kaupunkiseudun elinvoiman näkökulmasta Treon on malliesimerkki uusista yrityksistä, jotka panostavat voimakkaasti kansainvälistymiseen ja näyttävät samalla suuntaa kaupunkiseudun kehittymiselle ja tulevaisuudelle.

– Treonin saama rahoitus on kaupunkiseudunkin mittakaavassa merkittävä panostus yhden yrityksen kansainvälistymiseen. Summaa merkittävämpänä pidän kuitenkin sitä, mitä sillä saadaan aikaan. Treonin tapauksessa oletan, että tuloksia ei tarvitse odottaa montaa vuotta. 

– Business Tampere on rakentamassa Yhdysvaltoihin omaa kontaktiverkostoa. Sitä on sparrattu myös Treonin kanssa niin, että kun Tampereen seudulta tulee seuraava USA:n markkinoille pyrkivä yritys, meillä on paremmat valmiudet tarjota tukea. NATO-jäsenyyden ja hävittäjäkauppojen ansiosta kiinnostus Suomea kohtaan on Yhdysvalloissa hyvässä nousussa.

Teksti: Päivi Stenroos

Siirry takaisin sivun alkuun