”Tampereen startup-yhteisö on ollut meille kultakaivos”

15.10.2019
-

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 6 vuotta sitten.

Nykypäivän tietotyömarkkinoilla digitalisaatio tarjoaa suurimman potentiaalin, mutta myös suurimmat haasteet. Tamperelainen Valaa Technologies pyrkii vähentämään tietojärjestelmien kompleksisuutta, ja paikallinen startup-ekosysteemi on antanut yritykselle arvokasta tukea.

Valaa Technologiesin toimitusjohtaja Ville Ilkkala toteaa, että tietojärjestelmien jatkuvasti kasvava kompleksisuus on yksi informaatioyhteiskunnan suurimmista haasteista. Sen vaikutukset heijastuvat projektien onnistumistodennäköisyyteen, tietoturvaan sekä työvoiman saatavuuteen, mutta myös yritysten ja organisaatioiden kykyyn uudistua digitaalisessa maailmassa. Nykypäivänä web-teknologiat koskettavat jo lähes jokaista modernia tietojärjestelmää. Vuonna 1989 kehitelty web-arkkitehtuuri perustuu kuitenkin pohjimmiltaan staattisiin dokumentteihin, ja modernit sovellukset ovat kaikkea muuta kuin staattisia.

Valaa Technologiesin luoma ValOS on radikaalisti Webin perusperiaatteita uudistava avoimen lähdekoodin sovelluskehitysarkkitehtuuri. Se korvaa staattisen dokumentin dynaamisella tapahtumavirralla.

”Me rakennamme radikaalisti uudenlaista web-arkkitehtuuria”, Ilkkala kertoo. ”Voimme vähentää web-pohjaisten tietojärjestelmien kompleksisuutta 90 %.”

Viimeisen vuoden ajan Valaa Technologies on toiminut erityisesti arkkitehtuurin, rakentamisen ja kiinteistönhallinnan markkinoilla. Seuraavaksi tutkinnan kohteena on muun muassa energia-ala. Kesäkuussa yritys keräsi 102 000 euron pre-seed -rahoituskierroksen, minkä lisäksi EU:n Next Generation Internet -instrumentti myönsi 50 000 euroa ValOSin tietoturva-arkkitehtuurin kehittämiseen. Yritys pääsi myös mukaan EnergySpin-yrityskiihdyttämöön, joka tukee yhteistyötä ja edistää liikeideoiden nopeaa hyödyntämistä.

Toimiva startup-ekosysteemi tarjoaa tukea sekä kontakteja

Ilkkalan mukaan yksi Valaa Technologiesin alkutaipaleen suurimmista haasteista on ollut se, että Suomessa syväteknologian kehittäminen on erittäin haastavaa ilman vahvaa yliopistotaustaa ja -tukea. Tamperelainen startup-yhteisö on kuitenkin tarjonnut arvokasta apua.

”Minulle Tampereen startup-yhteisöt ovat olleet kultakaivos. Lukemattomat kontaktit, rekryt ja asiakkuudet ovat saaneet alkunsa Tribe Tampereen ansiosta,” Ilkkala kiittelee.

Pikavoittoja yhteisöistä ei kuitenkaan ole luvassa, sillä startup-yrittäjälle aika on tärkein resurssi. Yhteisöt vaativat panostamista sekä osallistumista, mutta lopulta niihin käytetty energia palaa myös yrityksen avuksi.

”Näissä ympyröissä saattaa kestää hetken aikaa ennen kuin yhteisöt alkavat antamaan tulosta. Eli ihan ensimmäisessä meet upissa pyörähtäminen ei välttämättä vielä anna koko kuvaa siitä, mitä startup-yhteisöllä on annettavanaan”, Ilkkala täsmentää.

Lopuksi Ilkkala jakaa startup-yritykset karkeasti kahteen ryhmään: ”On olemassa yrityksiä, joiden tuotteen tai palvelun ymmärtää helposti ja nopeasti. Sitten on niitä, jotka tähtäävät johonkin radikaalisti uudenlaiseen. Nuo yritykset tekevät jotain epämääräistä käsittämättömän visionsa saavuttamiseksi. Heidän on uskallettava vaellella hämärässä ja etsiä omaa tietään, sillä valmiiksi viitoitettuja reittejä seuraamalla todennäköisesti kopioi jotain jo aiemmin tehtyä.”

Tampereen startup-ekosysteemiä mukana rakentamassa

6Aika – Kasvun ekosysteemit: yritysten kasvun mahdollistaminen kuutoskaupunkien yhteistyössä

Hankkeessa tuetaan kasvuhakuisia yrityksiä kiinnittymään niille sopiviin tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa tukeviin verkostoihin ja palveluihin. Hanketta toteuttavat kuusi Suomen suurinta kaupunkia: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu sekä Pirkanmaan liitto. Hanke perustuu ajatukseen kaupunkien aktiivisesta roolista yritysten innovaatiotoiminnan ja niitä edistävien verkostojen tukemisessa.

Siirry takaisin sivun alkuun