Tampere suunnannäyttäjänä vastuullisessa tekoälyn käytössä

7.2.2025
-
Liikenne- ja viestintäministeriön erityisasiantuntija Kristine Alanko ja Riian kaupungin datatiimin johtaja Edgars Indriksons (vasemmalla) kilpailivat Tsukuban pormestari Tatsuo Igarashin ja NEC:n asiantuntija (NEC Fellow) Yasunori Mochizukin (oikealla) joukkuetta vastaan AI-aiheisessa tietovisassa Open & Agile Smart Cities -konferenssissa Tampereella Technopolis Yliopistonrinteellä. Leikkimielinen kisa nosti esiin tekoälyn roolin tulevaisuuden älykaupunkien kehityksessä.

Asiantuntijoiden mukaan tekoäly voi auttaa vähentämään ruuhkia ja parantamaan matkustamisen sujuvuutta. Ennakoiva kunnossapito parantaa turvallisuutta ja tekee liikenteestä luotettavampaa.

Tampereella Technopolis Yliopistonrinteellä 22.–23. tammikuuta 2025 järjestetyssä Open & Agile Smart Cities (OASC) -konferenssissa asiantuntijat nostivat Tampereen esimerkkinä kaupungista, jossa kehitetään eettisiä ja asukaslähtöisiä tekoälyratkaisuja. Konferenssissa asiantuntijat korostivat tekoälyn kasvavaa roolia kaupunkikehityksessä sekä Tampereen edelläkävijyyttä sen hyödyntämisessä asukkaidensa hyväksi.

Liikenne- ja viestintäministeriön erityisasiantuntija Kristine Alanko nosti Kajaanin Lumi-supertietokoneen kestävän tekoälyn malliesimerkkinä. Hän puhui tekoälyn mahdollisuuksista, kuten sairauksien ennakoivasta havaitsemisesta ja järjestelmien kunnossapidon ennustamisesta. Asiantuntijoiden mukaan tällaiset ratkaisut voisivat tulevaisuudessa nopeuttaa ja parantaa terveydenhuollon saavutettavuutta erityisesti iäkkäille ja syrjäseuduilla asuville.

Brysselissä toimivan riippumattoman ja voittoa tavoittelemattoman tekoälyn tutkimusinstituutin (FARI) yhteisjohtaja Carl Mörch käsitteli AI Localism -konseptia, jossa tekoälyratkaisuja kehitetään paikallisten tarpeiden mukaan. Konferenssissa asiantuntijat toivat esiin, että tekoälyä voi hyödyntää joukkoliikenteen aikataulujen suunnittelussa reaaliaikaisen tiedon perusteella.

Tampereen apulaispormestari Jouni Markkanen korosti tekoälyn yhteiskunnallisia hyötyjä, kuten uusien työpaikkojen luomista, mutta myös eettisiä riskejä, kuten disinformaatiota ja yksityisyydensuojan vaarantumista. Hän vaati vahvempia sääntelykehyksiä tekoälyn vastuullisen käytön varmistamiseksi.

Tampere on kaupunki, jossa uusia teknologioita voidaan kokeilla ja ottaa käyttöön nopeasti. OASC:n puheenjohtaja Karl-Filip Coenegrachtsin mukaan kaupunki on jo edelläkävijä monissa digitaalisissa hankkeissa, joissa tekoälyä hyödynnetään esimerkiksi liikenteen sujuvuuden ja julkisten palveluiden parantamiseen. ”Tekoälyn on kuitenkin ennen kaikkea palveltava asukkaita tarjoamalla heille ajantasaista tietoa, jotta he voivat tehdä parempia, tietoon perustuvia päätöksiä,” hän totesi.

Asiantuntijoiden mukaan tekoälyllä on potentiaalia edistää terveydenhuoltoa, liikennettä ja kestävää kehitystä tavoilla, jotka voivat tukea asukkaiden hyvinvointia ja kaupunkien toimivuutta.

Siirry takaisin sivun alkuun