Tampere kehittää digitaalisia toimintoja lähitulevaisuudessa 48 miljoonalla – esittelee tulevien vuosien tiekartan lokakuussa

27.9.2024
-

Tampereen kaupunki järjestää infon digitiekartasta ja siihen liittyvistä hankinnoista. Esittely on lokakuun kolmantena. Kehittämisen painopisteitä on elinvoiman, kaupunkiympäristön ja sivistyspalveluiden palvelualueissa. Kaupunki toteuttaa teemoja useiden projektien ja toimeksiantojen avulla. Tänä vuonna digikehittämisen budjetti on 14,7 miljoonaa euroa, vuosien 2025–28 alustava kustannusarvio on noin 48 miljoonaa.

Tampereen suunnitelmat digitalisaation kehittämiseksi ovat esittelyssä lokakuun alussa. Päivitetystä digitiekartasta ja Tampereen kaupungin ICT-hankinnoista järjestetään Teams-info torstaina 3.10.2024 klo 15.00–16.30.

Tiekartta on käsikirja vuoksiksi 2025–2028.

Esittelyssä kaupunki kertoo kolmesta aihealueesta: Ensiksi, Tampereen ICT-hankinnoista. Toiseksi, kaupunki kertoo digikehittämisen painopisteistä elinvoiman, kaupunkiympäristön ja sivistyspalveluiden palvelualueilta sekä koko kaupungin läpileikkaavista ICT-kehittämisen teemoista. Kolmanneksi, miten Tampere johtaa digikehittämistään.

Teemoja esittelevät Tampereen kaupungin digitalisaatio ja tietohallinto -ryhmän edustajat.

Terveiset palveluntoimittajille

Tampereen kaupungin tietohallintosuunnittelija Jarkko Koskinen kertoo, että tapahtuma on kaikille avoin, ja kuulijoiksi toivotaan palveluiden toimittajia.

– Heidän on hyvä tietää, mitä kaupungilla on tekeillä. Jos kaupunki toteuttaa jotain, sen pitäisi pohjautua johonkin digitiekartan kolmesta osa-alueesta, Koskinen kertoo Business Tampereelle.

Digitiekartassa kehittäminen on jaoteltu kolmeen osa-alueeseen: hyötyperusteiseen digikehittämiseen, jatkuvaan digikehittämiseen sekä organisaatio- ja lainsäädännön muutoksista aiheutuvaan digikehittämiseen.

Suomessa laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta määrittää saatavuutta, laatua, tietoturvallisuutta sekä sisällön saavutettavuutta.

Digitalisaatiosta ja yritystoiminnasta Tampereen tiekartta kertoo: ”Digitalisoituminen ja tekoälyratkaisujen hyödyntäminen tulevat osaksi yritys- ja yrittäjyyspalveluita.

Toiminnan uudistamisen painopisteitä yritys- ja yrittäjänäkökulmasta ovat myös erilaiset ennakoidut ja kohdennetut datapalvelut, startup-yritysten toimintaedellytysten edistäminen, yritysekosysteemien vahvistaminen ja datatalouden edistäminen.

Koskisen mainitsemien nykyisten ja mahdollisten toimeksisaajien onneksi tiekartta on julkinen, ja sen löytää Tampereen verkkosivuilta. Koskisen tietojen mukaan hiljattain julkiseksi tuotu tiekartta on herättänyt kiinnostusta.

Tulevia digikehityksen trendejä

Tietohallintosuunnittelija allekirjoittaa, että ikuisuusilmiöt turvallisuus ja helppokäyttöisyys ovat relevantteja myös lähitulevaisuudessa. Koskinen nostaa tärkeäksi myös tekoälyn hyödyntämisen maailmanlaajuisen murroksen.

– Ihan emme vielä tiedä, mihin kaikkeen tekoäly kykenee. Mikä on pinnalla nyt, voi kuukauden kuluttua olla vanhaa. Omasta näkökulmastani digikehittäminen on jatkuvaa ajan hermolla olemista. Kehitys kehittyy myös esimerkiksi kyberrikollisuuden parissa, Koskinen kertoo.

Datan ja digin alueilla tapahtuu julkispuolella miljoonaluokissa. Esimerkiksi tiede- ja kulttuuriministeriö osoitti syyskuun puolivälissä korkeakoulujen digitaalisen infrastruktuurin toimeenpanoon 15 miljoonan euron rahoituksen, josta ammattikorkeakoulusektorin osuus on 7 miljoonaa euroa.

Tampereen kaupungin kokonaiskuvassa kolmeksi vuodeksi 21 miljoonaa suunnataan hyötyperusteiseen digikehittämiseen eli uusiin ICT-ratkaisuihin, joilla kaupunki parantaa palveluitaan ja kehittää toimintaansa. Luvut ovat alustavia, kertoo Koskinen, ja ne vahvistetaan vuosittain kaupunginvaltuustossa talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Hieman enemmän, 26 miljoonaa euroa, varataan jatkuvaan digikehittämiseen, digitiekartassa lukee.

Jäljelle jäävä miljoona on korvamerkitty organisaatio- ja lainsäädännön muutoksista johtuvaan digikehittämiseen. Yhteensä alustava budjetti on noin 48 miljoonaa euroa.

Tampereen kaupungin digitiekartta tutuksi -infotilaisuuteen voit osallistua klikkaamalla tästä.

Tampereen kaupungin digitiekartta vuosille 2025–2028, tiivistelmä (pdf).

Lisää tietoa Business Tampereessa:

Siirry takaisin sivun alkuun