Kasvun rajat ylitetään yhdessä – Tampere Export Growth Forum kannusti rohkeaan kansainvälistymiseen 

16.5.2025
-

Tampere Export Growth Forum kokosi yhteen kansainvälistymisestä kiinnostuneita yrityksiä ja asiantuntijoita. Päivän aikana jaettiin kokemuksia, oppeja ja rohkaisua uusille markkinoille suuntaamiseen. Paneelikeskusteluissa ja puheenvuoroissa korostui erityisesti rohkeuden, harkitun riskinoton sekä verkostojen merkitys vientipolulla. 

Business Tampereen 15.5. järjestämä Tampere Export Growth Forum kokosi alueen pk-yrityksiä, asiantuntijoita ja kansainvälistymisestä kiinnostuneita toimijoita saman katon alle keskustelemaan mahdollisuuksista erityisesti Saksan ja USA:n markkinoilla. Päivän aikana kuultiin puheenvuoroja niin markkinoille menosta, rahoituksesta kuin digitaalisen markkinoinnin ja myynnin strategioista kansainvälistymisen yhteydessä.  

Tapahtuman ensimmäisessä osuudessa Amcham Finlandin Mike Klyszeikon sekä Saksalais-Suomalaisen kauppakamarin Lotta Westerlundin antoivat konkreettisia vinkkejä USA:n ja Saksan markkinoille laajentumisesta. Klyszeiko painotti hyvän valmistautumisen merkitystä, sekä ja USA:n sisällä eri markkina-alueiden erityispiirteiden ymmärtämistä. Westerlund nosti esiin Saksa potentiaalin erityisesti pk-yrityksille. Hän painotti, että Saksan markkinoille tähtäävien kannattaa miettiä sijoittumista myös isoimpien kaupunkien ulkopuolelle.  

Rohkeus ja verkostot korostuvat

Käytännön kokemuksista ja opeista kertoivat muun muassa Treon oy:n Heikki Itätalo, Radientum oy:n Jukka Sjöstedt ja Unikie oy:n Vesa Kiviranta. Kaikkien kolmen puheissa yhdistyvät selkeä kansainvälinen kasvufokus jo yritystoiminnan alkuvaiheessa. Yhtiön edustajat korostivat hallitun riskinoton, asennoitumisen ja verkostojen merkitystä uusille markkinoille ponnistettaessa. 

Heikki Itätalo, Treon oy:sta kuvasi yrityksen kasvutarinaa vaiheittaisena kehittymisenä. Alkujaan insinööritalona aloittanut yritys on siirtynyt vaiheittaisesti omien tuotteiden kehittämiseen. Tällä hetkellä käynnissä on kolmas muutoksen vaihe, jossa tarkoituksena on pyrkiä yhdistämään syvä teknologiaosaaminen kokonaisvaltaiseksi alustaksi, joka palvelee asiakkaita entistä syvällisemmin.

”Emme halua tarjota vain hardwarea tai ohjelmistoa, vaan yhdistää kaiken osaamisemme yhdeksi selkeäksi kokonaisuudeksi, jolla tuotetaan asiakkaille arvoa jatkuvasti”, Itätalo tiivistää.

Yhdysvaltojen markkina on Treonille tärkeä, ja yhtiö aikoo jatkaa laajentumistaan siellä yhä. Vaikka viime aikojen myllerrykset poliittisessa ilmapiirissä ovat tuoneet epävarmuutta esimerkiksi valuuttakurssien vaihteluiden myötä, Treon keskittyy pitkäjänteiseen kasvun ja asiakassuhteiden vahvistamiseen. Itätalon mukaan suomalaisyrityksille tärkeintä kansainvälistymisessä on rohkeus.

”Pitää uskaltaa ajatella isosti!” Itätalo summaa.

Itätalo mainitsee Business Tampereen roolin tärkeänä erityisesti verkostojen rakentamisessa sekä erilaisten match-making –tapahtumien mahdollistajana. 

Radientumin toimitusjohtaja Jukka Sjöstedtin mukaan kansainvälinen toimintatapa oli yritykselle itsestäänselvyys alusta lähtien. Yrityksen perustajilla on taustaa Nokialta ja Microsoftilta, joten globaali suuntautuneisuus oli mukana heti ensiaskelista alkaen.

”Tiesimme, ettei meidän niche-alueellamme olisi riittävästi asiakkaita Suomessa. Meillä ei myöskään ollut kynnystä lähteä myymään itseämme ulkomaille”, Sjöstedt kertoo. 

Radientum on panostanut vuosien varrella määrätietoisesti kansainväliseen brändiin ja näkyvyyteen, mikä on ollut ratkaisevaa kapealla teknologia-alalla toimivalle palveluyritykselle. Sjöstedtin mukaan kasvun hakeminen vaatii uskallusta ja yhteistyötä. 

”Oikeiden kumppanien ja verkostojen merkitys on valtava. Pelkillä omilla hartioilla ei kannata yrittää sinnitellä”, Sjösted toteaa.

Unikie oy:n Vesa Kivirannan mukaan yrityksen kansainvälinen suunta päätettiin jo ensimmäisenä päivänä.

”Amerikan yhtiö perustettiin samana päivänä kuin suomalainen. Lähdimme heti globaalisti liikkeelle, emme ensin kilpailemaan Suomen markkinasta.”

Unikie toimii ohjelmistotalona muun muassa automaatioteollisuudessa ja on panostanut yli 20 miljoonaa euroa autonomisten ajoneuvoratkaisujen kehitykseen. Isoimmat markkina-alueet löytyvät tänä päivänä USA:sta, Arabiemiraateista, Saksasta ja Ruotsista. 

Yrityksen toimintaa ohjaa ketterä kehittäminen ja kokeilukulttuuri – ratkaisuja testataan ja suunnitelmia muokataan asiakaspalautteen mukaan. Kivirannan mukaan avain kansainväliseen kasvuun on verkostojen rakentaminen, kyky sopeutua ja rohkeus korjata kurssia tarvittaessa. 

Kolmen yhtiön tarinoista piirtyy esiin selkeä punainen lanka: kansainvälisen kasvun tavoittelu ei ole erillinen projekti vaan strateginen valinta, joka tehdään jo varhaisessa vaiheessa. Verkostot, pitkäjänteisyys ja halu ajatella isosti nousevat keskeisiksi menestystekijöiksi. Tapahtuman moderaattorina toimineen Heini Wallanderin mukaan tapahtumassa oli aistittavissa positiivista verkostoitumista ja rohkaisua kansainvälistymiseen. 

https://www.linkedin.com/in/heiniwallander/

+358 40 7355 177

Siirry takaisin sivun alkuun