Startup-selvitys: Korona on avannut ovia startupeille

12.11.2020
-

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 5 vuotta sitten.

Koronapandemian aiheuttama tilanne on avannut mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle. Erityisesti digitaalisille palveluille on koronan myötä syntynyt kasvanutta kysyntää.

Business Tampereen tekemän startup-selvityksen mukaan koronaviruspandemia ei ole haitannut merkittävästi startup-yritysten toimintaa. Useat startup-yritykset arvioivat, että ne kasvattavat jatkossa liikevaihtoaan ja työllistävät lisää ihmisiä.

Tarvitsemme uusia dynaamisia yrityksiä Pirkanmaalle ja startup-yritykset lisäävät kaupunkiseutumme vireyttä ja teknologian hyödyntämistä. Samalla ne edistävät innovaatioita palveluihin, kansainvälisiä kontakteja, arvoa luovia työpaikkoja ja toimialojen uusiutumista”, toteaa startup-yhteisövastaava Tommi Uitti Business Tampereesta.

Selvityksen mukaan seudun startup-yrityksistä suurin osa on teknologia-alan yrityksiä. Myös kuluttajille palveluita tarjoavien terveys- ja hyvinvointialan yritysten joukko on huomattava. Erityisesti tarve digitaalisille terveysteknologian ratkaisuille on korostunut. Näitä palveluita tarjoaa mm. pirkkalalainen Lean Entries, joka on kehittänyt digialustan terveysalan koulutuksiin.

Koronan myötä jouduimme miettimään keinoja palvella entistä digitaalisemmin, mikä tukee merkittävästi myös Lean Entriesin palvelumallin vientiä”, yrityksen toimitusjohtaja Heikki Pitkänen toteaa.

Suomen toiseksi suurin startup-keskittymä

Tampereen seudulla toimii lähes 200 aktiivista startup-yritystä. Yritysten määrän ja vaikuttavuuden perusteella Tampereen kaupunkiseutu on pääkaupunkiseudun jälkeen Suomen toiseksi suurin startup-keskittymä.

Tampereen kaupunki tekee vuosittain selvityksen startup-yritysten määrän ja kehitystarpeiden tunnistamiseksi. Startup-yritykset ovat kaupungin elinvoimalle hyvin tärkeitä, koska ne ovat uudistumishaluisia ja nopeita sopeutumaan muuttuvaan toimintaympäristöön”, toteaa kaupungin elinkeinojohtaja Timo Antikainen.

Tampereen seudulla on paljon potentiaalisia kasvuraketteja, joiden liikevaihto on vielä alle miljoona euroa, mutta joiden potentiaali on erinomainen. Moni tuntee Tampereen innovatiivisista kasvuyrityksistä Frameryn ja Happy-Or-Notin. Seuraavia kansainvälisiä läpimurtoja voisivat olla esimerkiksi sähköpyöräteknologia-yritys Revonte, suomalaisten koulujen vientilähettiläänä maailmalla toimiva Polar Partners tai nettipalvelussa laadukkaita vaatteita kierrättävä Rekki.

Yli 90 prosenttia startup-yrityksistä tyytyväisiä

Tampereen Seudun yhteistyöverkostot ja aktiivinen startup-kenttä houkuttelevat startup-yrityksiä alueelle.  Selvityksen mukaan yli 90 prosenttia startup-yrityksistä on tyytyväisiä Tampereen seutuun toimintaympäristönä.

Startup-yrityksiä houkuttelevat Tampereen seudulle keskeinen sijainti ja eri toimijoiden hyvä yhteistyö, joka on Suomen mittakaavassa jopa poikkeuksellisen aktiivista seudun teollisuuden ja tutkimuslaitosten kanssa. Esimerkki yhteistyöstä on Tampereelle avattu startup-talo Platform6, joka tukee startupien kasvua ja kansainvälistymistä. Talossa toimii jo yli 30 startup-yritystä ja yhteistyökumppania.

Tampereen seudun startup-yrityksiä yhdistävät avuntarpeet kansainvälistymiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen rahoituksessa ja kumppaneiden hankinnassa. Selvityksen mukaan tärkeimpiä palveluita tuottavat Business Finland, ELY-keskus ja Business Tampere.

Tampereen seudulla on oma startup-yrityksiin erikoistunut ekosysteemi Startup Tampere, joka tarjoaa tukea nopeaan liiketoiminnan kasvuun ja kansainvälisille markkinoille skaalautumiseen. Asiantuntijamme auttavat startup-yrityksiä löytämään sijoittajia, kumppaneita, asiakkaita ja liiketoiminnan kiihdytys- ja sparrausapua”,kertoo Business Tampereen yrityskehitys- ja toimintaympäristöjohtaja Niina Immonen.

Lisää ajantasaista yleistä tietoa startup-yrityksistä Tampereen seudulla löytyy Pirkanmaan liiton juuri julkaisemasta päivitetystä Tampere Region Growth Monitor-työkalusta (www.tampereregiongrowth.fi). Työkalu on tarkoitettu Pirkanmaan kasvuhakuisen yrityskentän seuraamiseen.

Liite: Tampereen seudun Startup-selvitys 

Startup-yritykset ovat startup-määritelmän mukaisesti dynaamisia, jatkuvasti uudistuvia ja uutta innovoivia. Startupit kehittävät uudenlaista korkean liiketoimintariskin tuotetta tai palvelua ja etsivät skaalautuvaa ja toistettavaa liiketoimintamallia. Lisäksi startup-yritykset hakevat aktiivisesti kansainvälistymistä ja voimakasta kasvua. 

Siirry takaisin sivun alkuun