Perinteisiä bisnesmalleja ravistelemassa

23.5.2023
-

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 2 vuotta sitten.

Pitkän uran autoteollisuuden murroksen parissa tehnyt Mikael Karlsson haastaa Future Mobile Work Machine -tapahtuman osallistujia rohkeaan ajatteluun. Karlsson itse on ollut luomassa autonomisen liikkumisen ratkaisuja, jotka ravistelevat autoteollisuuden perinteisiä bisnesmalleja.

Mikael Karlsson, Mika Innovationsin yrittäjä ja toimitusjohtaja, on työskennellyt yli 20 vuotta autoteollisuuden parissa, josta valtaosan Volvo Trucksin palveluksessa. Karlssonin Volvo-uralle mahtuu useita alalla hyvin tunnettuja virstanpylväitä, kuten Volvon ensimmäisten sähköbussien lanseeraus Volvo Ocean Reacessa vuosina 2014–2015. Pilottibussit kuljettivat rallivieraita kaupungista tapahtumapaikalle, ja palvelu rakennettiin eri tahojen yhteistyönä.

vera
Kuva: Mikael Karlsson

”Pääsin tuolloin ensi kertaa työskentelemään Göteborgin kaupungin, energiayhtiöiden ja muutaman muun toimijan kanssa. Yhteistyössä loimme liikkumisen ratkaisun, joka oli paljon yksittäistä kuljetusta laajempi”, Karlsson kertoo.

Volvon ensimmäisen autonomisen ajoneuvon Volvo Veran lanseeraus seurasi Karlssonin uralla muutamia vuosia myöhemmin, vuonna 2019. Vera kuljetti ensimmäisen lastinsa itsenäisesi ilman kuljettajaa Göteborgissa, logistiikkakeskuksen ja satamaterminaalin välillä. Kyseessä oli Volvo Trucksin ja lautta- ja logistiikkayrityksen yhdessä luoma kuljetusratkaisu. Ideana oli optimoida kuljetukset sekä viedä samalla kuljetusten turvallisuus ja tehokkuus uudelle tasolla.

Tulevaisuuden kuljetuspalvelussa työvoimapula ei ole haaste

Karlsson kuvaa innovaatioihin tähtäävää työmetodiaan kuin kuminauhaksi, jonka avulla hän venyttää perspektiiviään tulevaisuuteen – ja ponnahtaa sitten takaisin nykypäivään tehdäkseen hetimmiten töitä tulevaisuuden vaatimien ratkaisujen eteen.

Useiden Volvo Trucksin johtajapestien jälkeen Karlsson jatkaa metodinsa toteuttamista oman yrityksensä Mika Innovationsin parissa. Työtä ohjaa ajatus liikkumisesta ja kuljetuksista palveluna.

Yritys kehittää parhaillaan transport as a Service (TaaS) -järjestelmää, joka koostuu liikenteenhallintajärjestelmästä ja sähköisestä autonomisesta kuljetusvaunusta Jennystä. Jenny voidaan integroida asiakkaan järjestelmään ja se voi hoitaa toistuvia kuljetustehtäviä määrätyllä alueella itsenäisesti ilman kuljettajaa.

Ratkaisu vastaa kuljetusalan perinteisiin haasteisiin: kuljettajien työvuorojen järjestely, turvallisuuskysymykset ja henkilöstöpula tekevät kuljetuksista tehottomia ja keskeytyksille alttiita.

”Järjestelmä, joka keskittyy itse kuljetustehtävään eikä kuljettajan palvelemiseen, voi alentaa kuljetuskustannuksia yli 30 prosenttia”, Karlsson kertoo.

Keskittyminen liikenteen resurssitehokkuuteen – ajoneuvon ominaisuuksien sijaan – on edelleen uusi ajattelutapa monille autoteollisuudessa, Karlsson huomauttaa.”Tulevaisuudessa alan myyntituote on kuljetusten tehokkuus – eivät ajoneuvojen ominaisuudet, hevosvoimat tai kuljettajan mukavuus. Kuljetusalan bisnesmallit muuttuvat. ”Mika Innovationsin verkostossa on jo nyt mukana suomalaisyrityksiä, ja Karlsson toivoo vahvistavansa verkostoaan entisestään Tampereen Future Mobile Work Machine -tapahtumassa.

”Suomalaisyritykset ovat valmistautuneet hyvin ajoneuvoteollisuuden uudelle aikakaudelle, jossa uusilla teknologioilla on suuri rooli. Esimerkiksi Ponsse ja sen tytäryhtiö EPEC ovat metsätalouden korkean tuottavuuden edelläkävijöitä. Odotan innolla uudenlaisia yhteistyökuvioita”, Kalsson summaa.

Creating new value through technology & business model development – Mikael Karlssonin keynote -puheenvuoro Future Mobile Work Machine 2023 -tapahtumassa Tampereella 30.5.2023.

Jos haluat mukaan FMWM 2023 -tapahtumaan, voit ilmoittautua: elina.tiainen@tamlink.fi

Siirry takaisin sivun alkuun