Paikallistuntemus auttaa elokuvan kuvauspaikkojen etsinnässä

10.2.2020
-

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 5 vuotta sitten.

Järjestäjä Klaus ”Klapa” Klemolan auto kurvailee pitkin Tampereen katuja. Kyydissä ovat hänen lisäkseen ohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa ja kuvaaja Heikki Färm. Kolmikko etsii tarkkaavaisina kuvauspaikkoja uuteen elokuvaan. Kaupungin maisemissa kuvataan tulevana keväänä ja alkukesällä Johanna Vuoksenmaan elokuva 70 on vain numero. Elokuvan pääosassa nähdään Hannele Lauri.

Klaus Klemola kertoo, että tänä päivänä suurin osa elokuvista kuvataan oikeilla kuvauspaikoilla studioiden ohella. Vuosittain Suomessa kuvataan noin 40 pitkää elokuvaa ja sarjat päälle. Lisäksi esimerkiksi ruotsalaisia tuotantoja kuvataan Suomessa.

Tampere houkuttelee tuotantoja kaupunkiin tuotantokannustimella. Kannustin mahdollistaa 10–15% palautuksen Tampereen seudulla syntyneistä tuotantokuluista.

Klemolan, Vuoksenmaan ja Färmin etsintälistalla ovat tällä kertaa sopiva punatiilinen rakennus, päähenkilön koti ja kuvauksellisia taukotiloja.

 

Paikallistuntemus auttaa elokuvan kuvauspaikkojen etsinnässä

– Rakastan tätä vaihetta, kun sana tulee lihaksi, Johanna Vuoksenmaa kertoo.

– Koetamme löytää sellaisia asioita, jotka menisivät muista paikoista, hän jatkaa. Vaikka kuvaukset ovat Tampereella, ollaan elokuvassa toisinaan aivan toisella paikkakunnalla.

Johanna Vuoksenmaa ja Klaus Klemola etsimässä kuvauspaikkoja. Kuva: Katariina Onnela

Uskottava kuvauspaikka ensimmäisestä kerroksesta, kiitos

Yrityksen tilat tai yksityisasunnot voivat päätyä elokuvan kuvauspaikaksi monia reittejä. Haluttuihin kuvauspaikkoihin ottaa yhteyttä useimmiten järjestäjä. Yksityisasuntoja taas saatetaan laputtaa, eli ilmoittaa postilaatikkoon tipautettavalla lapulla kiinnostuksesta kuvata kyseisellä alueella sijaitsevassa asunnossa. Kuvaukset kestävät yhdessä kuvauspaikassa useimmiten päivästä puoleentoista.

Kuvauspaikkoja etsinnässä on otettava huomioon lukuisia seikkoja. Erityisen tärkeää on, että paikka on tarinan kannalta uskottava. Käytännön asioista on huomioitava esimerkiksi se, että kuvattavan tilan tai asunnon on sijaittava katutasossa tai alimmissa kerroksissa. Tilojen valaistus nimittäin hoidetaan ikkunan kautta ulkopuolelta käsin.

Esteitä tilan käyttämiseksi kuvauspaikkana voivat olla liian kapea katu, matala huone tai naapurin remontti. Pylväät ja vitivalkoiset seinät tuottavat myös ongelmia. Ulko- ja sisäkuvaukset tapahtuvat useimmiten eri paikoissa. Roolihenkilö saattaa siis mennä sisään aivan eri taloon kuin missä sisätiloja on kuvattu.

 

Yhteistyötä elokuvatuotannon kanssa

Yrityksille yhteistyö elokuvatuotannon kanssa voi tuoda hyvää näkyvyyttä. Yhteistyöstä ja näkyvyydestä sovitaan aina tapaus kerrallaan. Esimerkiksi 70 on vain numero –elokuvassa kuvataan Seija Kuulan elämää artistina, joten näkyvyys olisi hotelliketjulle, keikkapaikoille tai vaatemerkeille luontevaa.

Yritykset voivat olla moninaisesti mukana myös elokuvien markkinoinnissa ja osana ilmiön syntymistä. Mahdollisuuksia on aina nimikkodrinkistä näytöksen ostamiseen.

– Päälle liimatut mainokset tekevät haittaa ja vievät uskottavuuden, Johanna Vuoksenmaa muistuttaa.

Mikäli yritystä kiinnostaa yhteistyö elokuvatuotannon kanssa, kannattaa yhteydessä olla tuotantoyhtiöön tai Tampereen elokuvakomissio Film Tampereen koordinoimaan Film Tampere Friends -yritysyhteistyöverkostoon.

Infoboksi

Film Tampere Friends -yritysyhteistyöverkosto

  • Film Tampere -ohjelman koordinoima yritysyhteistyöverkosto
  • Tavoitteena solmia kumppanuuksia seudun yritysten ja alueelle sijoittuvien elokuva- ja TV-tuotantojen välille
  • Verkoston kautta seudun yritysten on mahdollisuus saada uusia asiakkuuksia sekä neuvotella näkyvyydestä
  • AV-tuotantoihin liittyviä yritysyhteistyösopimuksia tarjotaan ensimmäiseksi verkoston jäsenille
  • Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: maiju.viiki@businesstampere.com tel. +358 40 646 2841

 

Film Tampere friends

Siirry takaisin sivun alkuun