Loihde rakensi rajapinnan älykamerajärjestelmään, jotta data pääsee liikkumaan

28.1.2022
-

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 3 vuotta sitten.

Voisiko koulujen turvallisuutta valvoa tehokkaammin käyttämällä jo olemassa olevaa älykamerajärjestelmää? Kaupunki- ja tapahtumaturvallisuuden SURE-hanke ja Loihde toteuttivat nopean kokeilun, joka teki mahdolliseksi datan keskitetyn hyödyntämisen.

Loihde on sekä digitaalisen kehittämisen että turvaratkaisujen asiantuntija. SUREn nopeassa kokeilussa Loihde pääsi hyödyntämään molempia liiketoiminta-alueitaan. Yrityksen periaatteena on, että on vain yksi turvallisuus, joka kattaa sekä fyysisen että digitaalisen suojan. 

– Loihde seuraa aktiivisesti julkisia kokeiluja ja kilpailuja, ja on mukana Pirkanmaan Turvallisuusklusterissa. Sitä kautta löytyi myös tilaisuus osallistua SUREn nopeisiin kokeiluihin, sanoo Loihteen liiketoiminnan kehitysjohtaja Mika Rissanen.

Rajapinnan rakentaminen kiinnosti

Kameravalvonta on tärkeä turvallisuuden osatekijä: ihmissilmiä ei riitä aina eikä kaikkialle. Valvontakameroita taas on monen tasoisia, mutta yleinen suuntaus on kuitenkin se, että kamerat itsessään ovat yhä älykkäämpiä. Ne pystyvät tuottamaan analytiikkatapahtumia, esimerkiksi tunnistavat tietyllä alueella liikkumisen tai autoilun, laskevat ovesta kulkevat ihmiset tai tarkkailevat vaikkapa turvavälien säilymistä.

– Meidän tehtävämme oli analytiikkatapahtumien noutaminen Avigilon-kamerajärjestelmästä ja niiden siirtäminen SUREn hankepartnerin Insta Blue Aware -tilannekuva-alustaan hyödynnettäviksi. Pääsimme siis rakentamaan teknisen rajapinnan kameran ja pilvipalvelun välille, Rissanen kertoo.

SURE-hanke tähtää kokonaisuuteen, jossa erilaisten valvontasensorien avulla kerättävä tieto rakentuu yhteiseen tilannekuvaan. SURE keskittyy turvallisuuteen Tampereen keskustassa ja tapahtumapaikoilla, mutta on kiinnostunut myös kouluverkon turvallisuudesta.

Sataprosenttinen onnistuminen

Loihde asensi kokeilussa käytettävät kamerat tamperelaiseen koulukiinteistöön, rakensi rajapinnan ja todensi, että kaikki toimii ja data liikkuu. 

  Kokeilu onnistui juuri toivotulla tavalla ja on skaalattavissa kaikkiin kohteisiin, joissa on nykyaikaisia Avigilonin kameroita. Meillä on nyt valmiiksi tuotteistettu paketti tätä varten ja lisäksi kokeilusta tullut referenssi, Rissanen sanoo.

Kokeilussa nousi myös ideoita, joita voisi kehitellä edelleen. Yksi niistä koskee mahdollisuutta palata myöhemmin kuviin, jotka ovat aiheuttaneet hälytyksiä. Usein turvajärjestelmät tuottavat reaaliaikaista dataa, mutta olisi hyödyllistä saada tietyt tilanteet myös myöhempään tarkasteluun.

Keskustelussa kasvojentunnistus

Kameravalvonta – etenkin suhtautuminen kasvojentunnistukseen – on ajankohtainen aihe maailmalla. EU suhtautuu kielteisesti automaattiseen kasvojentunnistukseen julkisilla paikoilla, mutta vielä on auki se, missä määrin sitä saa käyttää rikoksentorjuntaan.

– Samaan aikaan tekoäly ja analytiikka kehittyvät nopeasti. Vähän aikaa sitten tutustuin yhden toimittajan ratkaisuun, jossa algoritmi pystyy tunnistamaan videosta taskuvarkauden, Rissanen huomauttaa.

SURE-hanke pohjusti nopeita kokeiluja muun muassa teettämällä opinnäytetyön, jonka perusteella kasvojentunnistus rajattiin selkeästi hankkeen kokeilujen ja ratkaisujen ulkopuolelle.

– Tekoäly mahdollistaa silti laajan joukon käyttötapauksia, joissa biometrinen tunnistaminen ei ole välttämätöntä. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi henkilölaskentaan, tilojen käyttöasteen seurantaan tai vaarallisten tilanteiden tunnistamiseen, toteaa ohjelmajohtaja Petri Nykänen Business Tampereesta. 

asset 2

Kokeilu on toteutettu osana SURE-hanketta (Smart Urban Security and Event Resilience). Hanke on saanut 3,2 miljoonan euron tuen Urban Innovative Actions -ohjelmasta, joka on Euroopan komission EAKR-rahoitteinen ohjelma.

Business Tampere on vastuussa SURE-hankkeen ratkaisujen skaalaamisesta ja teknologiatoimittajien kokeilujen mahdollistamisesta.

Pirkanmaalla on yli 250 turvallisuustoimijan keskittymä, joka on sekä kansallisessa että kansainvälisessä mittakaavassa merkittävä. Toimijoiden yhteistyötä edistää vuodesta 2011 toiminnassa oleva Pirkanmaan Turvallisuusklusteri.

Siirry takaisin sivun alkuun