Kuukauden ilmastokumppani: Linjateräs Oy tavoittelee hiilineutraalisuutta 2025 mennessä

29.11.2023
-

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 2 vuotta sitten.

Tamperelainen Linjateräs Oy on viime vuosina ottanut huimia harppauksia vastuullisuudessaan. Kesällä 2023 he liittyivät Tampereen seudun ilmastokumppaniksi saatuaan Business Tampereelta vinkkiä asiasta.

Tampereen seudun ilmastokumppanuus -toimintamallissa kannustetaan yrityksiä ja yhteisöjä mukaan tekemään seudusta hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä. Ideana on, että yritykset kehittävät omaa toimintaansa vuosittain itse valitsemillaan ilmastoteoilla.

Linjateräs Oy:n tehtaalla ilmastoteot näkyvät niin suurissa kuin arkisissa asioissa, tuotannosta johtamiseen. Tehtaan seinille yritys on esimerkiksi teettänyt kierrätysohjeet ja aiemmin se vaihtoi kaikki valaistuksensa loisteputkista energiatehokkaaseen LED-valaistukseen.

Käytämme kansainvälistä ja tunnustetuinta ISO 14001 -ympäristösertifikaattia. Se näkyy muun muassa siinä, että lajittelemme hyvin tehokkaasti meillä syntyvät jakeet, toimitusjohtaja Tero Viitanen kertoo.

Esimerkiksi energiajaeastia tyhjennetään nykyään noin kerran vuodessa, kun aiemmin tyhjennyskertoja vaadittiin 4–5.

Vuonna 1965 perustettu Linjateräs Oy on Suomessa jauhemaalauksen edelläkävijä. Jauhemaalaus on etenkin metalleille käytettävä laadukas ja tällä hetkellä yksi ekologisimmista pinnoitustavoista. Linjateräksen asiakkaina on niin suomalaisia kuin kansainvälisiä pien-, pk- ja suuryrityksiä.

Selvät sävelet kohti hiilineutraalisuutta

Linjateräs tekee tänä vuonna useita ilmastotekoja. Mittavin niistä on uuden hallilaajennuksen yhteydessä toteutettava energiaremontti. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että nykyinen lämmitysjärjestelmä ajetaan alas ja käyttöön otetaan uudet kondenssikattilat, minkä ansiosta Linjateräs pystyy jatkossa käyttämään pääpolttoaineena uusiutuvaa biokaasua.

Samalla tässä energiaremontissa otetaan merkittävä määrä hukkaenergiaa käyttöön uusitulla IV-koneella, mikä myös parantaa energiatehokkuuttamme merkittävästi nykyisestä tasosta.

Lisäksi Linjateräs uusii nykyisen, kaasulla toimivan trukkikalustonsa sähköiseksi sekä selvittää asiantuntijaorganisaation avustuksella toimintansa tarkkaa hiilijalanjälkeä. Laskelmien avulla yritys voi jatkossa kertoa käsittelyn aiheuttamat CO2-päästöt jopa yksittäisen tuotteen tarkkuudella.

Myös tulevaisuuden suunnitelmat vastuullisuuden kehittämiseksi ovat selvät.

Yritys aikoo esimerkiksi parantaa materiaalin uudelleen käyttöä hyödyntämällä uusiutuvia pakkauksia tai kierrossa olevia materiaaleja yhä enemmän. Myös käytetyn jauhemaalin kierrätysastetta pyritään nostamaan entisestään paremmalle tasolle.

kuva5
Linjateräs on tuottanut kierrätysohjeet omalla ilmeellään ja tuotantolinjalleen räätälöitynä. Ohjeet ovat saaneet kehuja niin tehdasvierailijoilta kuin auditointeja suorittavilta tarkastajiltakin.

 

Suureksi tavoitteekseen yritys on asettanut hiilineutraalisuuden vuoteen 2025 mennessä.

Toivomme, että saamme kaikki olemassa olevat hankkeet maaliin ja onnistumme tavoitteessa. Siten näyttäisimme mallia muille, että lähellekin asetetut tavoitteet on mahdollista saavuttaa, Viitanen kertoo.

Verkostosta voimaa vientiin

Ilmastokumppanina Linjateräs haluaakin antaa esimerkkiä muille yrityksille. Viitaselle ilmastokumppanuudessa suurin hyöty on verkostoituminen – niin yrityksen kuin ympäristönkin kannalta.

Verkoston ympäristövaikutus on suurempi kuin yksittäisen yrityksen, mutta keskeisenä Viitanen näkee myös verkoston tarjoamat mahdollisuudet viennin kasvattamiseen.

– Jos ilmastokumppanit muodostaisivat toimitusketjuja, joissa kaikki toimijat ovat sitoutuneita päästöjen vähentämiseen, se voisi mahdollistaa uudenlaista vientiä Suomeen. Voisimme silloin vastata esimerkiksi muualta Euroopasta tulleisiin isoihin tarjouskyselyihin tehokkaasti osoittamalla vastuullisuutemme.

Ympäristöystävällisestä yhteistyöstä Linjateräksellä on jo hyvää kokemusta muun muassa Puristeteos Oy:n kanssa, jonka Viitanen haastaa liittymään ilmastokumppaniksi.

Metallin jatkojalostusta tuottavan Puristeteoksen toimitusjohtaja Ville Mäenpää ottaa haasteen empimättä vastaan. Yritys tekee jo paljon ilmastotekoja, kuten hiilijalanjäljen laskemista sekä logistiikan optimointia, ja aikoo kehittää vastuullisuuttaan jatkossakin.

Puristeteoksessa investointeja tehdään yrityksen, mutta myös ympäristön etu mielessä pitäen. Nykyään suurin osa tilaajistakin vaatii osoitusta vastuullisuudesta, ja Puristeteos onkin voittanut tarjouskilpailuja, koska sen hiilijalanjälki on ollut kilpailijoita pienempi.

– Meille ilmastoystävällisyys on yhtä kuin tuottavuus. Hyvät teot maksavat itsensä takaisin tulevaisuudessa, Mäenpää toteaa.

Tule mukaan rakentamaan hiilineutraalia Tamperetta –  Liity ilmastokumppaniksi!

Siirry takaisin sivun alkuun