Kiinnostaako enkelisijoituksen hakeminen?

16.9.2019
-

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 6 vuotta sitten.

Asiantuntijan neuvot enkelisijoituksen hakemiseen: tee kotiläksyt, varmista että sinulla on vastaus keskeisiin kysymyksiin, ole rehellinen.

Business Tampere Active investment Funds Ossi Numminen Kuva Mirella Mellonmaa
Ossi Numminen Kuva: Mirella Mellonmaa

Kuka on teidän ostava asiakkaanne? Mikä erottaa teidät muista samalla tontilla toimivista? Miten tunnette markkinat? – Nämä kysymykset toistuivat hiukan eri muodoissaan, kun tuomarit paneutuivat tarkemmin Pirkanmaan Kasvupolun Sijoittajatilaisuudessa pitchanneisiin yrityksiin.

Yksi Sijoittajatilaisuuden tuomareista oli FiBANin Tampereen alue-enkeli Ossi Numminen, yrittäjätaustainen enkelisijoittaja ja konsultti. Numminen on yhtenä kolmesta perustajasta mukana Suomen Vaikuttavuussijoitus Oy:ssä, joka yhdistää enkelisijoittajia ja tavoittelee taloudellisen tuoton lisäksi positiivista vaikuttavuutta ihmisiin, yhteiskuntaan ja luontoon. Nummisen kokemuksella on jo perusteltua antaa neuvoja siihen, miten rahoituksen hakemisessa kannattaa lähteä liikkeelle. 

– Ensin täytyy tehdä kotiläksyt ja selvittää, missä vaiheessa oma yritys on menossa ja minkätyyppistä rahoittajaa kannattaa lähteä lähestymään. Muuten tulee helposti näpeille heti alkuun, Numminen sanoo.

Kun alkuvaiheen yritys on käynyt omat, sukulaisten ja tuttavien rahoitusmahdollisuudet läpi, bisnesenkeli on yleensä seuraava askel. Projektijohtaja Tapio Siik Business Tampereesta arvioi, että Suomen potentiaaliset enkelisijoittajat ovat hyvin tavoitettavissa enkelisijoittajaverkostojen (FiBAN ja Business Angels Finland) kautta, ja tieto kiinnostavista, rahoitusta hakevista yrityksistä kulkee verkostojen sisällä. Startupeille enkelirahoituksella voi olla tuntuva merkitys.

– Meillä on kohtuullisen hyvin toimivat Business Finlandin rahoitusinstrumentit, mutta omalla ja enkelirahalla startup pystyy vahvistamaan rahoitustaan ja saa samalla apua toimintansa kehittämiseen, Siik sanoo.

Julkinen tai vain sijoittajille tarkoitettu pitchaus-tilaisuus on usein se hetki, jolloin yrittäjä ja sijoittaja tapaavat ensimmäisen kerran. Sijoituspäätöstä ei sen perusteella vielä synny, mutta keskustelun voi saada alkuun. Numminen arvostaa pitchiä, joka on puhujansa näköinen: liian puleerattu esitys ei välttämättä enää kerro tarpeeksi itse asiasta eli bisneksestä, johon sijoittajan huomiota haetaan.

– Suosittelen yltiöpäistä rehellisyyttä ja avoimuutta idean ja yrityksen esittelemisessä. Markkinaennusteilla pitää olla perusteet ja oletusten realistisia,  Numminen muistuttaa.

Mikä enkelisijoittajaa kiinnostaa?

Business Tampere Active investment Funds Mirella Mellonmaa 17
Tapio Siik Kuva: Mirella Mellonmaa

Vaikka rahoitusta hakeva idea olisi vielä hyvin alkuvaiheessa, enkeli haluaa selkeän vastauksen kolmeen kysymykseen: Mihin ongelmaan tai tarpeeseen idea vastaa? Kuka on pääasiakas eli millä kohderyhmällä kyseinen ongelma tai tarve on polttavin? Millainen ratkaisu on tarjolla?

Ajoitus on Nummisen mukaan nousemassa koko ajan tärkeämmäksi sijoituspäätösten kriteeriksi. Hänen yrityksensä sijoitti pirkanmaalaiseen StepOne Techiin vuosi sitten. Yritys on kehittänyt laitteen, jolla bensa-auton voi päivittää biopolttoainetta käyttäväksi. Kymmenen vuotta sitten ajatus ei vielä lyönyt läpi, vaikka teknologia olisi ollut käytettävissä.

– Nyt aika on oikea, ilmastoasiat ovat kaikkien huulilla ja markkinoilla on ratkaisulle todellista kysyntää. Pari vuotta aikaisemmin olisimme olleet sijoituksella etuajassa, pari vuotta tästä eteenpäin jo myöhässä, Numminen toteaa.

Enkelisijoittajaa kiinnostaa myös tiimi: onko yrityksellä oikeita taitoja viedä asiaansa eteenpäin ja miten yhteistyö tiimin kanssa sujuu, jos enkeli lähtee toimintaan mukaan. Henkilökemioiden pitää toimia.

– Startupeissa on usein nuoria ja aktiivia ihmisiä, joilla on hyvä draivi päällä. Heidän kanssaan on kiva tehdä töitä, siinä yksi suuri syy siihen miksi enkelisijoittaminen ylipäänsä kiinnostaa, Numminen huomauttaa.

Mitä enkeli sijoittaa?

Bisnesenkeli sijoittaa omia rahojaan, joten hän päättää itse, mitä päätöksissään painottaa. Tyypillinen enkelisijoittaja on henkilö, jolla on pitkä tausta yrittäjänä tai suuren yrityksen johtotehtävissä ja halu toimia itselleen läheisten alojen startupien hyväksi. Enkeli sijoittaa rahaa, mutta kokemus, osaaminen ja verkostot ovat vähintään yhtä tärkeitä anteja alkavalle yritykselle.

– Kanssayrittäjyys on tyypillistä enkelisijoittamisessa. Vähän kuin ajaisi autoa takapenkiltä – vaikka itse tekisi mieli mennä rattiin, varsinainen työ pitää jättää tiimille ja ohjailla vain sieltä takaa, Numminen naurahtaa.

– Suurin osa suomalaisista enkelisijoittajista on samantyyppisiä kuin minä. Haluan olla mukana muutamassa yrityksessä ja auttaa niitä eteenpäin, Siik jatkaa.

Enkelisijoituksen euromäärä kasvaa sitä mukaa, mitä pidemmällä yritys on kehityksessään. Jos varhaisimmassa vaiheessa liikutaan 10 000–30 000 euron hujakoilla, idean kypsyttyä lähemmäs toteutusta kierroksen koko voi olla maksimissaan 300 000. Yleensä sijoituksessa on mukana useampia enkelisijoittajia.

Sijoittaja haluaa myös rahansa takaisin jossain vaiheessa, ja koska suuri osa startupeista karahtaa kiville, tuoton pitää kertyä onnistuneista yrityksistä. ”Raha on polttoaine, jota ilman sijoitusten jatkaminen ei onnistu”, todetaan Sami Etulan Osaamista, verkostoja, rahaa -oppaassa. Enkelisijoituksen hakemisesta kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti lukea opas, ja sen voi ladata FiBANin sivuilta.

Siirry takaisin sivun alkuun