Finavian kestävän kehityksen johtaja: ”Valmistaudumme tulevaisuuteen” – Katso videohaastattelu!

12.2.2024
-

Suomen ilmatila on erittäin tehokas, sanoo Finavian Mikko Viinikainen. Se on eduksi, kun pyrkimyksenä on vähentää lentoliikenteen ilmastopäästöjä. Suomen lentokentistä ja -palveluista vastaavan lentoasemayhtiön kestävän kehityksen johtaja kertoo videohaastattelussa ilmailualan tulevaisuuden suunnitelmista EU:ssa ja Suomessa.

Suomalainen ilmailuala valmistautuu tulevaisuuteen yhtä jalkaa kansainvälisten organisaatioiden ja toimijoiden kanssa, kertoo Finavian kestävän kehityksen johtaja Mikko Viinikainen. Varautumista tarvitaan päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Nykyiselläänkin tilanne lupaa hyvää, ja kentät toimivat tehokkaasti.

– Suomen ilmatila on erittäin tehokas. Suomalaisten kenttien kiitotiet tai ilmatila eivät jonoudu, sanoo Viinikainen.

Hän lisää, että Suomessa on SAF-polttoaineen tuotantoa, mikä on houkuttelevaa lentoyhtiöille. SAF-lyhenne tulee englannin sanoista ”sustainable aviation fuel”. Polttoaineen kemiallista olemusta tai valmistusprosessia muokkaamalla on mahdollista vähentää palamisreaktiossa syntyviä haitallisia päästöjä.

– Lisäksi lentokenttiä operoiva Finavia valmistautuu sähkökäyttöisten lentokoneiden yleistymiseen, Viinikainen sanoo.

Suomalaisten kenttien kiitotiet tai ilmatila eivät jonoudu.

Kansainvälistä yhteistyötä

Euroopan lentoliikenneala eli lentoyhtiöt, lentokentät, ilmailuteollisuuden valmistajat ja ilmaliikennepalvelujen tarjoajat ovat yhdessä laatineet pitkän aikavälin suunnitelman ja käytännön ratkaisuja saavuttaakseen nollapäästöt kaikista EU:sta, Isosta-Britanniasta ja EFTA-alueelta lähtevistä lennoista.

– Kaksi vuotta sitten eurooppalainen ilmailuala laati yhdessä suunnitelman päästöjen vähentämiseksi. Sen nimi on Destination 2050, kertoo Viinikainen. Suomeksi se tarkoittaa: ”Päämäärä 2025”.

Viinikainen kertoo, että se heijastelee niitä ilmailualan toiveita, joita uusille teknologioille on asetettu seuraavaksi noin 30 vuodeksi.

Pyrkimyksenä on yhdistää innovatiivisia teknologioita, kuten sähkö- ja hybridikäyttöisiä lentokoneita sekä vety- ja biopolttoaineita, kertoo hanke internetsivuillaan. Tavoitteena on tehdä ilmailualasta vähemmän riippuvainen perinteisistä fossiilisista polttoaineista. Lentoreittien optimointi ja hiilidioksidin kompensointi kuuluvat strategiaohjelmaan, ja se korostaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

D2050 All Flights 2050
Destination 2050 -ilmailustrategian tiekartta. Lähde: www.destination2050.eu

 

 

Siirry takaisin sivun alkuun