VTT: Tavoitteena maailman paras raitiovaunu – Tampereen ratikka toimii mahdollistajana

2.4.2024
-

Tamperelainen ratikkakehitys tähtää vientimarkkinoille. Suomalainen ekosysteemi on ottanut tavoitteekseen luoda matkustajakokemuksen ja elinkaaripalveluiden osalta maailman paras raitiovaunu. Tampereen pieni juna toimii ensiluokkaisena esimerkkinä kansainvälisille vertaisilleen.

Škoda Transtechin, Tampereen kaupungin, Tampereen yliopiston, VTT:n ja useiden muiden toimijoiden muodostama yhteistyöverkosto ja ekosysteemi SmartRail on tarttunut  asettanut tavoitteekseen luoda markkinoiden houkuttelevimmat raitiovaunuun integroitavat palvelut. VTT:n tiistaina 2.4. julkaisema tiedote kertoo, että Tampereella kehitetään sujuvaa, kestävää ja käyttäjiä palvelevaa liikennettä vientimarkkinoille.

– SmartRail-ekosysteemi on hieno esimerkki monipuolisesta yhteistyöstä, jossa uusi kaupunkikehityshanke Tampereen ratikka toimii yhdistävänä tekijänä ja mahdollistajana kohti kaupungin strategisia tavoitteita kestävästä, turvallisesta ja sujuvasta liikennejärjestelmästä. Tavoitteiden saavuttamiseksi kehitetään muun muassa käyttäjäkeskeisiä palveluita ja tulevaisuuden autonomisoituvaa kaupunkiliikennejärjestelmää, sanoo Tampereen kaupungin projektipäällikkö Mika Kulmala tiedotteessa.

Visit Tampere Hämeenpuisto tramway drone views ratikka summer Laura Vanzo 17
VTT toimii yhteishankkeen koordinaattorina. Kuvaaja: Laura Vanzo

Business Tampere on mukana testausratikassa

Tampereelle on rakennettu kansainvälisestikin ainutlaatuinen kaupunkiliikkumisen Lyyli Living Lab -ympäristö. Sen tarkoituksena on luoda kehitys-, kokeilu-, testaus- ja markkinointiympäristö palveluineen. Hanke käynnistyi keväällä 2022 ja Business Tampere on mukana siinä.

Tiedotteessaan VTT kertoo, että hankkeen tuloksia hyödynnetään kuluttajia palvelevan ja turvallisesti automatisoituvan kaupunkiliikenteen toteuttamisessa. Lisäksi hyötyjiä löytyy uuden liiketoiminnan, yritysvetoisen kasvun ja viennin sekä uusien työpaikkojen synnyttämisessä.

SmartRail#3-konsortioon kuuluvat GIM Robotics, iQ Payments, Moovy, Nodeon, Solita, Tietoevry Create, Tampereen kaupunki, Traficom, Tampereen yliopisto ja VTT, joka toimiin yhteishankkeen koordinaattorina. Lisäksi neuvotteluja käydään Normivalaistuksen kanssa.

Business Finlandin rahoittama noin 6 miljoonan hanke käynnistyi helmikuussa 2024 ja päättyy vuoden 2026 lopulla.

Siirry takaisin sivun alkuun