Kansainvälisessä harjoittelussa Smart Tampere -ohjelmassa

15.8.2019
-

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 6 vuotta sitten.

Tampereen kaupungin ja Business Tampereen toteuttama Smart Tampere -ohjelma on työllistänyt kansainvälisiä harjoittelijoita, viimeisimpänä ranskalaisen Marion Chevalierin.

Kuva: Mirella Mellonmaa

Harjoittelu on erinomainen mahdollisuus tutustua Tampereen älykaupunkikehitykseen ja jakaa eri kaupunkien välisiä parhaita oppeja. Tarjoamalla harjoittelumahdollisuuden Smart Tampere haluaa myös houkutella kansainvälisiä osaajia Tampereelle.

Kansainvälisten osaajien houkuttelu ja erityisesti säilyttäminen ovat ajankohtaisia aiheita niin kansallisesti kuin paikallisestikin. Tampereella rakennetaan parhaillaan uudenlaista palvelumallia, International Tampere Hubia, joka tukee työnantajia kansainvälisissä rekrytoinneissa ja auttaa osaajia löytämään kiinnostavia mahdollisuuksia Tampereelta. Palveluiden muotoilun lisäksi on tärkeää viestiä esimerkkitapauksista, kuten Chevalierin harjoittelusta, sanoo International Tampere Hubin projektipäällikkö Nuppu Suvanto Tampereen kaupungilta.

Chevalier teki harjoittelunsa Smart Tampere -ohjelmassa Business Tampereella viime maaliskuusta heinäkuuhun.

Halusin Tampereelle koska se erottui muista kaupungeista monipuolisella ja selkeällä Smart Tampere -ohjelmallaan. Lisäksi vaikutti siltä, että Tampere on hyvin onnistuneesti ja sitoutuneesti rakentanut Triple Helix -yhteistyötä eli pyrkinyt osallistamaan eri sidosryhmät mukaan kaupunkikehittämiseen, kertoo Marion Chevalier.

Harjoittelu oli osa Chevalierin maisteriopintoja, Master of Science ”Engineers for Smart Cities”, Mediterranean Institute for Risk, Environment and Sustainable Development (IMREDD). Opintojen kautta Chevalierille oli muodostunut jo hyvä ymmärrys älykkäiksi pyrkivien kaupunkien moninaisista ja monimutkaisista haasteista. Tämä loi erinomaisen pohjan harjoittelulle.

Marionin työ toi Smart Tampereelle merkittävää lisäarvoa. Hänen tekemiensä selvitysten pohjalta voimme ohjata eri teemoissa tekemäämme kehitystyötä. Marion suoriutui monimutkaisista tehtävistään erittäin onnistuneesti, itsenäisellä ja laadukkaalla työotteella, kertoo Chevalierin harjoittelun ohjaamisesta vastannut Smart Tampere Ekosysteemiohjelman ohjelmapäällikkö Merja Maijala.

Chevalier aloitti harjoittelunsa viestintätehtävien kuten smarttampere.fi-sivustoon liittyvän uudistuksen parissa, perehtyäkseen paremmin Smart Tampere -ohjelmaan. Myöhemmin Chevalierin työtehtävät keskittyivät esimerkiksi älykkääseen turvallisuuteen, terveyteen ja digitaalisiaan innovaatiokeskittymiin (Digital Innovation Hub).

Nautin erityisesti älykkääseen turvallisuuteen liittyvistä tehtävistä, ja opin aiheesta paljon. Työ opetti, että tällaiset konseptit ovat hyvin laajoja ja monimutkaisia. Kyse ei ole pelkästä teknologiasta, vaan näkökulman on oltava kokonaisvaltainen, sanoo Chevalier.

Harjoittelun aikana huomasin myös, että Smart Tampere -ohjelman työntekijät ovat erittäin sitoutuneita ja intohimoisia tekemästään työstä. On aito halu saada aikaan todellista lisäarvoa niin Tampereelle kuin sen asukkaille. Minusta tämä oli todella inspiroivaa. Opin että on tärkeää tehdä työtä, jonka kokee merkitykselliseksi!

Siirry takaisin sivun alkuun