Tampere haluaa kasvattaa startup-yritysten määrää

5.3.2019
-

Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 6 vuotta sitten.

Tampereen kaupungin tavoitteena on kasvattaa startup-yritysten määrää ja edistää yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Startup-toimintaa tukemalla luodaan kaupunkiin aloittaville yrityksille toimintaympäristö, joka on kansainvälisesti kilpailukykyinen ja houkutteleva paikka liiketoiminnalle.

– Tampereen kasvuekosysteemi tulisi rakentaa riittävän vahvaksi ja keskittyneeksi, jotta kasvuyritykset saavat paikallisesti riittävän vertaistuen ja palveluverkoston, eikä niiden tarvitse menestyäkseen hakeutua kaupunkiseudun ulkopuolelle, sanoo elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen.

Tampereella haasteena on ollut startup-ekosysteemin ja toimijoiden hajanaisuus sekä riittämätön vetovoima. Rantasen mukaan toimivaan ekosysteemiin tarvitaan potentiaalisten kasvuyritysten lisäksi myös kestävällä pohjalla olevaa ja toimivaa rahoitusta. Tampereelta on toistaiseksi puuttunut omat ja myös paikallisiin alkavan vaiheen yrityksiin sijoittavat yhtiöt. Ne mahdollistaisivat sijoitustoiminnan läpinäkyvyyden alkaville yrittäjille, ja paikallinen sparraus johtaa myös useammin paikallisiin sijoituksiin.

– Ainoastaan tilanteessa, jossa molemmat osa-alueet kohtaavat, syntyy alueelle uusia ja kasvavia yrityksiä runsaasti, Rantanen painottaa.

Elinkeinorahastosta vauhtia varhaisen vaiheen yrityksille

Tampereen kaupungin elinkeinorahaston tehtävänä on vauhdittaa ja edistää liiketoiminnan syntymistä ja kehittymistä. Elinkeinorahastosta on päätetty tehdä noin 400 000 euron suuruinen osakemerkintä Suomen vaikuttavuussijoitus oy:öön. Yhtiö osallistuu rahoituskierroksen varoilla noin kymmeneen alkavan yrityksen rahoittamiseen ja varmistaa jatkorahoituksen kahteen lupaavimpaan yritykseen. Vuonna 2017 perustettu yhtiö on siemen- ja varhaisen vaiheen yritysten rahoittamiseen keskittyvä yritys.

– Suomen vaikuttavuussijoitus oy:llä on hyvä näkymä Tampereen yrityskenttään ja se kykenee osallistumaan paikallisten yhtiöiden kehittämiseen. Se on tehnyt viime syksyn aikana jo ensimmäisen sijoituksensa seudulla toimivaan yhtiöön, kertoo elinkeinojohtaja Timo Antikainen.

Startup-yrittäjille oma talo Åkerlundinkadulle

Tredu päätti vuoden vaiheessa muuttaa Åkerlundinkadun toimipisteestä. Tämä avasi kaupungille mahdollisuuden käynnistää hankkeen, jossa synnytetään keskeiselle paikalle, rautatieaseman, yliopistokampuksen ja Pienteollisuustalon yrityskeskittymän naapuriksi startup-talo.

Talosta tulee yhden luukun palvelupiste ja keskittymä startup-yrittäjyydelle. Talon liiketoimintamallin kehittäminen käynnistyy maaliskuussa, ja projektijohtajaksi on nimitetty Tapio Siik 1.3.2019 alkaen. Tavoitteena on avata tila toiminnalle kesän jälkeen.

– Startup-taloon tulee työtilaa erityisesti pienille, alkuvaiheen yrityksille sekä tiimeille, mutta myös startup-toimintaa tukeville toimijoille kuten sijoittaja-, neuvonta- ja kiihdyttämöpalveluille. Jatkossa myös Tribe Tampere ry toimii talossa, kertoo Antikainen.

Tampereen kaupunki ja Business Tampere hakevat parhaillaan operaattoria teollisen yhteistyökiihdyttämön toimintaan. Kiihdyttämö tukee alueen vahvojen teollisuusyritysten kilpailukykyä sekä edesauttaa startup- ja teknologiayritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Palveluntarjoaja julkistetaan huhtikuussa.

Lisäksi startup-yritystoimintaa tuetaan uudella palvelulla: Nordic Startup School -valmennusohjelmalla, joka toteutetaan osana 6Aika – Kasvun ekosysteemit -hanketta. Startupeille ja niistä kiinnostuneille sijoittajille ja yrityksille on myös avattu Startup Tampere -verkkosivusto. Yhteistyössä yritysten kanssa Business Tampere järjestää erilaisia palvelukokeiluja, pilotteja, tapahtumia ja toimia, joilla edistetään startup- ja kasvuyritysten määrän kasvua kaupunkiseudulla.

Tiedote Tampereen kaupungin verkkosivuilla.

Kuva: Veli-Matti Lahdenniemi

Siirry takaisin sivun alkuun