Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Analyytikon vinkit: Näin saat yritysten tietopalvelusta kaikki hyödyt irti!

    20240530 Elina Suuronen 00187
    Business Tampereen analyytikko Elina Suuronen on toimittanut tänä keväänä julkaistun palvelun. Palvelun konepellin alla on tehokkaita ominaisuuksia, joihin tutustuminen kannattaa. Kuvaaja: Petri Kangas
    Kuva: Petri Kangas

    Business Tampere julkaisi Tampereen kaupunkiseudun yritysten elinvoima -palvelun, joka tarjoaa dataa ja analysoitua tietoa Tampereen kaupunkiseudusta. Millaisia edistyneitä työkaluja ja mittareita palvelusta löytyy yritystoiminnan ja päätöksenteon tueksi? Muutaman konstin hallitsemalla saat käyttöliittymästä kaiken irti.

    Business Tampere on julkaissut tietopalvelun, joka kokoaa keskeiset datat ja indikaattorit Tampereen kaupunkiseudun yritysten elinvoimasta. Suurin osa datasta ja indikaattoreista on kuntatasolla, joten pääset tutustumaan Tampereen, Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven tietoihin.

    Tietopalvelussa on neljä teemaa: yritystoiminta, talouskasvu, TKI-toiminta ja vihreän siirtymä. Palvelun tarkoitus on tarjota kunnille, yrityksille ja muille toimijoille kattavasti tietoa alueen yritystoiminnasta. Parempi ymmärrys kaupunkiseudun elinvoiman nykytilasta edesauttaa toiminnan kehittämistä tietopohjaisesti.

    Vinkkejä käyttöön

    Palvelussa on muutamia valtavan hyödyllisiä toimintoja, jotka eivät ole näkösällä heti ensisilmäyksellä, mutta paljastuvat aivan yksinkertaisesti.

    Suurosen mukaan paras tapa oppia Business Tampereen Tampereen kaupunkiseudun yritysten elinvoima -palvelun käytön ekspertiksi on ikään kuin pelata alustaa ja testata, mitä mistäkin painikkeesta tai näppäinyhdistelmästä tapahtuu.

    – Ei tätä saa rikottua! Aina kannattaa kokeilla. Alkupisteeseen pääsee aina päivittämällä verkkosivun uudelleen selaimesta, Suuronen ohjeistaa.

    Käyttäjän kannattaa pysähtyä kursorillaan kuvaajien ja elementtien päälle, koska silloin esiin pomppaa infolaatikko, joka näyttää lisätietoa kyseisestä arvosta.

    Tietokoneen näppäimistön ctrl-painikkeessa on poweria. Pitämällä ctrl-näppäintä pohjassa voi valita useita muuttujia samanaikaisesti. Pelkkä klikkaaminen valitsee aina yhden arvon tai muuttujan. Esimerkiksi viimeisellä sivulla vihreän siirtymän investointien aiheita naksutellessa ctrl pohjassa voi valita pitkästä listasta itselleen mieleiset arvot, kuten aurinkoenergian, energiavarastot ja vedyn.

    Ctrl-nappula on muutenkin käytännöllinen: ctrl-nappi pohjassa hiiren keskipainikkeen rullailu zoomaa näkymää lähemmäs tai kauemmas.

    20240530 Elina Suuronen 00285
    Analyytikko Elina Suurosen mukaan useat eri toimijat voivat hyötyä käyttämällä Power BI -pohjaista Business Tampereen palvelua. Kuvaaja: Petri Kangas

    Poraudu syvemmälle

    Erityisen hyödyllisenä työkaluna tai lisätietoa tarjoavana valikkona Suuronen pitää porautumista. Porautuminen (engl. drill through) tarkoittaa Power BI:ssä tietyn suodatetun muuttujan tai entiteetin syvällisempää tarkastelua. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos käyttäjä haluaa selvittää, mistä summattu luku koostuu.

    Porautuminen on tällä hetkellä käytössä TKI-toiminta-sivulla. Porautumalla pääsee tutkimaan tarkemmin EU-horisonttirahoituskohteita, Business Finlandin myöntämiä rahoituksia sekä ulkomaisia investointeja yksityiskohtaisemmin yritystasolla.

    Porautumaan pääsee napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella kiinnostavaa arvoa.

    Tarjolla muutakin elinvoimatietoa

    Yritystietoa ja tilastoja Tampereen kaupunkiseudusta -verkkosivun hännille olemme keränneet listauksen muista seututietoa tarjoavista katsauksista ja portaaleista. Heti palvelun jälkeen sivustolla Business Tampere tarjoaa EVP-indeksin, jolla voi verrata alueiden elin-, veto- ja pitovoimaa. EVP-indeksi muodostuu kahdesta osa-alueesta: elinvoimaindeksistä sekä veto- ja pitovoimaindeksistä. Molempiin indekseihin on valittu kymmenen selitysvoimaista ja vertailukelpoista muuttujaa. Elinvoimaindeksin muuttujia ovat esimerkiksi tulonsaajien mediaanitulot, yritystiheys ja 34–44-vuotiaiden työllisyysaste. Veto- ja pitovoimaindeksin muuttujista voi mainita väestönmuutoksen, työllisten nettomuuton ja vaikkapa vanhojen asuntojen neliöhinnat.

    Suuronen vinkkaa, että Tampereen kaupungin yritysten elinvoima -palvelun kanssa hyvässä sopusoinnussa on myös Business Tampereen seutumme startup-yrityksiä listaava reaaliaikainen tilannekuva. Se on osa palvelua, jota Business Tampere tarjoaa nopeasti kasvaville yrityksille, eli scaleup-yrityksille, joilla on esimerkiksi erityishaluja kansainvälistymiseen.

    Koska palvelun tarkoituksena on tarjota ajantasainen raportti Tampereen kaupunkiseutua koskevasta tiedosta, yrityksistä ja työvoimasta, käyttäjänä voi olla niin Tampereen seudulle hakeutuva toimija kuin jo alueella oleva yritys. Tiedosta voi olla hyötyä laajentumissuunnitelmissa molemmille. Niin ikään palvelu toimii tärkeänä tiedonlähteenä tutkijoille, toimittajille, julkishallinnolle ja muille sidosryhmille.

    – Palvelua voi käyttää sparrailutietona, miten seutu on kehittynyt yritysnäkökulmasta. Sieltä voi myös käydä katsomassa, mikä yritys on saanut rahoitusta EU:lta tai Business Finlandilta, Suuronen sanoo.

     

    Yritystietoa ja tilastoja Tampereen kaupunkiseudusta -palveluun pääset tästä linkistä.

    Tietopalvelun käyttöön liittyvissä kysymyksissä ja kehitysehdotuksissa voi olla yhteydessä sähköpostitse analyytikko Elina Suuroseen (elina.suuronen@businesstampere.com).

     

    Lue lisää elinvoimapalvelusta aikaisemmin julkaisemastamme artikkelista klikkaamalla TÄSTÄ!

    Takaisin ylös