Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Elinkeinostrategiatyö ryminällä vauhtiin – Tulevaisuus  on Tampereen kaupunkiseudulle valoisa

    20240520 Elinkeinostrategia avauspotku 00170
    Avauspotkutapahtumassa luennoinut Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä ja Harri Ojala, Business Tampereen operatiivinen johtaja. Taustalla Nordic West Officen projektikoordinaattori Katri Rynty. Kuvaaja: Petri Kangas
    Kuva: Petri Kangas

    Tampereen kaupunkiseutu tulee mitä todennäköisimmin menestymään myös tulevina vuosina, muuttuipa maailma ympärillä mihin suuntaan hyvänsä. Kaupunkiseudun elinkeinostrategiaa tuleville vuosille työstetään parhaillaan laajalla kokoonpanolla, jossa Business Tampereen sidosryhmät ja alueen yritykset ovat vahvasti mukana.

     

    Strategiatyön pohjaksi on Business Tampere pyytänyt Risto E.J. Penttilältä ja hänen johtamaltaan Nordic West Officelta skenaariomallin, jonka neljästä mahdollisesta tulevaisuuskuvasta joukko alueen elinkeinoelämän vaikuttajia on valinnut todennäköisimmän ja halutuimman tulevaisuuskuvan. Todennäköisin on niin sanottu ”suuri vihreä suunnitelma”, jonka toteutumisen uskoo strategiatyöhön osallistuvista yli puolet.

    20240520 Elinkeinostrategia avauspotku 00030
    Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen kertasi tapahtuman alkajaisiksi mennyttä strategiaa. Kuvaaja: Petri Kangas
    20240520 Elinkeinostrategia avauspotku 00104
    Tampereen elinkeinostrategian avaustapahtumaan Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen osallistui liki kaksisataa alueen elinkeinoelämän, julkishallinnon ja kolmannen sektorin päättäjää ja vaikuttajaa. Kuvaaja: Petri Kangas
    20240520 Elinkeinostrategia avauspotku 00146
    Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä analysoi Yhdysvaltain marraskuun alun presidentivaalien kandidaattien – istuvan presidentin Joe Bidenin ja entisen presidentin Donald Trumpin – ulko- ja talouspolitiikan mahdollisia vaikutuksia. Kuvaaja: Petri Kangas

    Tampere vahvana eurooppalaisena toimijana

    Suuri vihreä suunnitelma -skenaariossa Tampereen kaupunkiseudun elinkeinoelämä nojaa yhteiseen eurooppalaiseen päätöksentekoon, jossa kaupunkiseudun on syytä olla vahvasti mukana.  Teollisuuspolitiikka on vihreää siirtymää toteuttava ja sitä tehdään EU-komission viitoittamalla reseptillä. EU-hankkeiden merkitys myös alueellisessa elinkeinoelämässä on korostunut. Aktiiviset yhteydet sekä Brysseliin että Helsinkiin ovat menestymisen ehtoja. Toimivana esimerkkinä tästä skenaariosta on Siruja Tampereelta -ohjelma, jonka pohjana on vahva eurooppalainen konsensus ja yhteistyö.

    Haluttu skenaario suuren vihreän suunnitelman rinnalla olisi  myös ”kuohuva 20-luku”, jossa elettäisiin nopeaa talouskasvun aikaa. Teknologinen vallankumous tekoälyn vauhdittamana loisi uusia palveluja ja tuotteita, jota Tampereen elinkeinoelämä työntäisi markkinavetoisesti ja menestyksellisesti maailmalle.

    20240520 Elinkeinostrategia avauspotku 00164
    Jari Kolehmainen, Pirkanmaan liitto. Kuvaaja: Petri Kangas
    20240520 Elinkeinostrategia avauspotku 00326
    Tampereen yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen muistutti korkeakoulutettujen osaajien merkityksestä yrityksille. Kuvaaja: Petri Kangas
    20240520 Elinkeinostrategia avauspotku 00277
    WitMill ajatuspajan toimitusjohtaja Heli Paavola. Kuvaaja: Petri Kangas
    20240520 Elinkeinostrategia avauspotku 00363
    Paneelikeskusteluun elinkeinotoiminnan visioista osallistuivat: Jussi-Pekka Penttinen, Vexlum; Moni Banerjee, Cinia; Seppo Orsila, Modulight; Sanna Aho, FY-Composites ja Sami Ekmark, Commu.

    Tampere on Suomen kasvava keskus

    20240520 Elinkeinostrategia avauspotku 00432
    Business Tampereen operatiivinen johtaja, tuleva toimitusjohtaja Harri Ojala.

    Tulevaisuuden näkijänä Risto E.J. Penttilä on arvostettu visionääri. Penttilä ylistää avoimesti Tampereen dynaamista nykyhetkeä.

    – Kyllä Tampere näyttäytyy Suomen kasvavana keskuksena. Kyllä Helsingissä kateellisena katsotaan kuinka kaikki tapahtumat sekä kulttuuritapahtumat, että urheilutapahtumat ovat nykyään Tampereella, Penttilä hehkuttaa.

    – Jos katsoo myös tätä elinkeinoelämän monipuolisuutta, niin kyllähän se on vertaansa vailla. Voisi sanoa, että tällä hetkellä Tampere on siinä pisteessä, missä Oulu oli silloin Nokian kulta-aikana. Silloin kaikki katsoivat sitä myönteistä kierrettä, joka oli Oulussa. Nykyään muut katsovat kateellisena Tampereelle, että mites tämä on saatu aikaan, hän sanoo.

    Skenaarioiden sekoitus on realismia

    Uhkien tulevaisuutta kuvataan skenaariotyössä kahdella mahdollisella näkymällä, joissa niissäkin Tampereen kaupunkiseudulla olisi mahdollisuus selvitä voittajana. ”Seutu-Suomi” olisi alueellisen eriytymisen ja eriarvoistumisen malli, jossa aluepolitiikka nousisi merkitsevään asemaan. Suomen ohella koko maailma olisi sirpaloitunut ja esimerkiksi kansalliset tuet voisivat ohjautua heikosti menestyviin osiin maata. Vahvat alueet kuten Tampereen seutu voisivat kuitenkin vahvistua entisestään.

     

    Jos katsoo myös tätä elinkeinoelämän monipuolisuutta, niin kyllähän se on vertaansa vailla. Voisi sanoa, että tällä hetkellä Tampere on siinä pisteessä, missä Oulu oli silloin Nokian kulta-aikana. Silloin kaikki katsoivat sitä myönteistä kierrettä, joka oli Oulussa. Nykyään muut katsovat kateellisena Tampereelle, että mites tämä on saatu aikaan.

    Ikävimpänä skenaariona on ”romahdusvaara”. Siinä Euroopan sotaisa arki pitkittyy. Maailmassa suurvaltasuhteiden epävarmuudet kasvavat ja yleisenä huolena on selviäminen kriiseistä. Päätöksenteossa painottuisi tässä tulevaisuuskuvassa maan huoltovarmuus ja elinkeinoelämässä puolustusteollisuuden kasvu ja yleinen resilienssin vaatimus.

    Reaalimaailmassa todennäköisin tulevaisuus on se, että kaikista esillä olevista skenaarioista toteutuu osia. Silloin on alueellisessa elinkeinostrategiassa täytyy olla skenaarioiden uhat ja mahdollisuudet kartoitettuna. Muun muassa sitä on Business Tampereen elinkeinostrategiatyö kuluvan vuoden aikana.

    20240520 Elinkeinostrategia avauspotku 00236
    Kuvaaja: Petri Kangas
    20240520 Elinkeinostrategia avauspotku 00070
    Tapahtuman juontaja toimittaja Jaakko Loikkanen. Kuvaaja: Petri Kangas
    20240520 Elinkeinostrategia avauspotku 00284
    Tampereen seudun elinkeinostrategian avaustapahtuma oli Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa maanantaina 20.5.2024. Kuvaaja: Petri Kangas
    Takaisin ylös