Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Keho Interactive yhdistää todellisuuden ja virtuaaliympäristöt


    Keho Interactiven uudenlainen virtuaalistudio valmistuu Mediapoliksessa tuotantokäyttöön tänä vuonna. Tamperelaisyritys haastaa alan muut toimijat järjestelmänsä interaktiivisuudella ja skaalautuvuudella.

    Ylen talviolympialaisten kisastudio - Keho Interactive valmistautuu lähetyksiin Helsingin Pasilassa.

    ”Mennään tuonne studioon, siellä selviää parhaiten, mistä on kyse.” Keho Interactiven toimitusjohtaja Mikko Karsisto johdattelee vieraansa sisemmälle Tampereen Mediapolikseen. Virtuaalistudion laitteet käyntiin, valot päälle, vieras vihreään huoneeseen kameran eteen – ja tosiaan, monitorista voi huomata astelevansa animoidussa puistoympäristössä, jossa kirsikan terälehdet leijuvat

     Kun Karsisto liikuttaa kameraa, toden tuntu säilyy, sillä virtuaalistudio elää mukana liikkeissä.

    – Virtuaalistudiota voi käyttää kolmella tavalla. Yksi niistä on tämä, että tuodaan reaaliaikaisesti virtuaaliseen kokonaisuuteen todellisia elementtejä, vaikkapa juuri kameran edessä oleva ihminen, Karsisto sanoo.

    Toinen virtuaalistudion käyttötapa tuli tutuksi YLEn Pyeongchangin talviolympialaisten kisastudiosta, jossa olemassaolevaan tilaan lisättiin virtuaalisia elementtejä, muun muassa kolmiulotteisia latukarttoja ja hologrammihaastatteluja. Lisäksi virtuaalistudiota voidaan hyödyntää esimerkiksi elokuvan tai mainosten esivisualisoinnissa ja näyttelijäntyön tukena silloin, kun tehdään vahvasti 3D-grafiikkaan perustuvaa tuotantoa.

    – Muun muassa tamperelaisen Troll-tuotantotalon kanssa olemme tutkineet, miten tätä käyttötapaa voisi kehittää. Kiinnostavaa työtä, Karsisto toteaa.

    Keho Interactive Yle kisastudio
    Talviolympialaiset olivat Keho Interactivelle jännittävää aikaa, sillä kisastudiossa tuotiin suoraan lähetykseen monenlaisia uusia virtuaalielementtejä.

    Urheilu, e-urheilu, lastenohjelmat, uutiset ja ajankohtaisohjelmat ovat todennäköisiä virtuaalistudion käyttäjiä niin suorissa lähetyksissä kun suoran lähetyksen omaisissa taltioinneissa. Mediapoliksen studio on Keho Interactiven kotipesä, mutta yhtiön teknologia ei ole sidottu tilaan.

    – Sitä voi käyttää missä tahansa sopivasti varustetussa tilassa, ja meidän järjestelmämme erikoisuus on siinä, että se skaalautuu kaiken kokoisiin projekteihin, Karsisto sanoo.

    Keho Interactiven virtuaalistudion on määrä olla syksyyn 2018 mennessä tuotantovalmis kokonaisuus, jonka kehittäminen jatkuu toki edelleen. Nollasta nykytilaan hanke on varttunut ripeästi. Sen juuret ovat Karsiston luotsaaman peliyrityksen pienimuotoisessa motion capture -järjestelmässä, jolla yritys teki animaatioita lähinnä omaan käyttöönsä.

    – Kun Mediapolista suunniteltiin, meiltä kysyttiin, kiinnostaisiko liikkeenkaappaukseen perustuvan motion capture -studion luominen Tampereelle. Siitä sai alkunsa Keho Interactive Oy, Karsisto kertoo.

    Kiinnostus uutta teknologiaa kohtaan on yksi Karsiston ja koko Keho Interactiven eteenpäin vievistä voimista, joten yritys suuntasi luontevasti kohti uusia haasteita: syntyi ajatus kameroiden seuraamisesta motion capture -järjestelmällä ja nykyinen, uudenlainen virtuaalistudio sai alkunsa. Sen prototyyppiä on tehty yhdessä YLEn kanssa.

    – Mediapolis ja YLE ovat olleet tärkeitä yrityksen ja teknologian kehityksessä, ja meillä on vahvaa yhteistyötä myös tamperelaisten korkeakoulujen kanssa, Karsisto kertoo.

    Mikko Karsisto

    Virtuaalistudiot eivät sinänsä ole uusi asia, niitä käytetään maailmalla paljonkin esimerkiksi ajankohtaislähetyksissä. Keho Interactivella on kuitenkin tarjottavanaan jotain omaa: interaktiivisuus, joka saadaan aikaan käyttämällä järjestelmässä pelimoottoria.

    – Panostamme siihen, että virtuaalista taustaa on helppo kontrolloida ja se reagoi vaikkapa juontajan liikkeisiin tai katsojien lähettämiin viesteihin, Karsisto sanoo.

    Tavoitteena on liittää todelliset ja virtuaaliset elementit toisiinsa niin saumattomasti, että katsoja ei huomaa eroa. Tämä vaatii sekä pitkälle kehitettyä tekniikkaa että vankkaa tietämystä siitä, miten aitouden vaikutelma syntyy ihmisen mielessä. Kun esimerkiksi varjot saadaan toimimaan luonnollisesti, katsoja ei juuri kiinnitä niihin huomiota – mutta jos ne toimivat väärin, koko näkymä tuntuu epäaidolta.

    – Virtuaalistudion kehittäminen on oppimista koko ajan. Tässä liikutaan uuden teknologian kiinnostavilla alueilla, kokeillaan ja tutkitaan, Karsisto sanoo.

    Virtuaalistudion virtaan on myös mahdollista päästä mukaan, sillä Keho Interactive etsii yhdessä YLEn kanssa tuoretta näkemystä ja uusia tekijöitä. Kaikki virtuaalisten maailmojen suunnittelusta kiinnostuneet on haastettu kilpailuun, jossa on tehtävänä visioida oma e-urheilun virtuaalistudio. Kilpailuaika päättyy heinäkuun lopussa.

    Keho Interactive

    Takaisin ylös