Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Forciot – intohimona teknologia ja urheilu

    Kuva: Unsplash

    Teknologiayritys Forciot tähtää kansainvälisille markkinoille. Se haluaa asiakkaikseen muun muassa suuret urheiluvälinevalmistajat – ja lupaa viedä ne IoT-aikaan. Seuraava etappi tällä tiellä on Slush, johon Forciot sai paikan lokakuun lopulla huipentuneessa Pirkanmaan pitching-kilpailussa.

    Tamperelainen teknologiayritys Forciot tekee voimanmittausjärjestelmää, joka esimerkiksi urheilujalkineen pohjarakenteeseen liitettynä saa vaikkapa hypystä irti enemmän tietoa kuin vaativinkaan urheilija on uskaltanut edes toivoa. Teknologian ja urheilun yhdistäminen innostaa yrityksen osaajia.

    – Teknologinen innovointi, nopea kehityssykli ja uusien asioiden kokeilu käytännössä ovat yrityksellemme inspiraation lähde. Urheilu taas on meille rakas harrastus ja osa arkea, joten työstä on helppo olla superinnostunut, kuvailee Forciotin toimitusjohtaja Maria Alm.

    Forciot: Maria Alm ja Tytti Julkunen
    Forciotin toimitusjohtaja Maria Alm ja markkinointijohtaja Tytti Julkunen – valmiina maailmanvalloitukseen!

    Forciot aloitti muutaman hengen voimin syksyllä 2015, kasvoi vajaassa vuodessa reilun kymmenen hengen yritykseksi ja aikoo jatkaa reipasta vauhtia. Kun taustalla on Tampereen teknillisen yliopiston tutkimustietoa ja muun muassa mobiiliteknologiasta karttunutta osaamista ja näkemystä, päämäärä on asetettu korkealle: Forciot tähtää kansainvälisille markkinoille ja haluaa asiakkaikseen muun muassa suuret urheiluvälinevalmistajat.

    – Forciotin osaajat ovat aiemminkin tehneet tuotteita miljoonamittakaavassa, joten me tiedämme, miten liiketoiminta skaalautuu globaalisti, toteaa Forciotin markkinointijohtaja Tytti Julkunen.

    Urheilu- ja liikuntasuoritusten mittaaminen kasvattaa suosiotaan, sillä huippu-urheilijoiden lisäksi myös yhä useampi kuntoilija haluaa seurata järjestelmällisesti omaa edistystään. Forciot vie kehitystä suuntaan, jossa mittalaitteita ei tarvitse erikseen kantaa mukana, vaan mittausteknologia integroidaan urheilijan käyttämiin välineisiin, esimerkiksi kenkiin, pohjallisiin tai vaikkapa nyrkkeilyhanskoihin. Ensimmäiset demotuotteet julkistetaan ja esitellään Slushissa.

    – Siellä näytämme, miten voimanmittausjärjestelmämme toimii käytännössä. Esimerkiksi ponnistuksen teho ja voima saadaan näkyviin reaaliajassa erittäin tarkasti ja tietoa pystytään hyödyntämään esimerkiksi harjoitteluohjelman optimoinnissa ja palautumisen analysoinnissa, Alm kertoo.

    Kuva: Forciot

    Venyvän ja printattavan elektroniikkan hyödyntäminen mittajärjestelmässä on innovaatio, joka avaa Forciotille mahdollisuudet maailmanvalloitukseen. Venyvä elektroniikka on niin mukautuvaa ja kestävää, että se toimii luotettavasti esimerkiksi urheilujalkineen pohjallisessa.

    – Olemme tehneet juuri pohjallisdemon, jolla on mahdollista seurata ja analysoida tehon lisäksi myös henkilön painojakaumaa ja painopisteitä suorituksen aikana, Alm sanoo.

    – Venyvä elektroniikka mahdollistaa teknologian integroinnin todella monenlaisiin paikkoihin ja käyttökohteisiin. Tuntuu, että aina kun juttelee jonkun kanssa, löytyy uusia lajeja ja lisää mahdollisuuksia, Julkunen jatkaa.

    Tehon ja voiman reaaliaikaisella mittauksella on monia muitakin sovellusalueita, esimerkiksi teollisuudessa, logistiikassa ja terveydenhuollossa. Urheiluvälinevalmistajat, kuten monet muutkin teollisuuden toimijat, ovat muuttumassa enenevästi myös tietotekniikkataloiksi, kun perinteisiin tuotteisiin liitetään sensoreita, softaa ja verkkoyhteys. IoT tulee niin koneisiin kuin kenkiinkin.

    – Tässä mielessä suomalaisen tietoturvaosaamisen hyvä maine on meille vientivaltti. Meidän tiimissämme on Nokian matkapuhelin- ja verkkopuolelta kertynyttä vahvaa osaamista, joten tietoturva ja käyttäjän tunnistamiseen liittyvät ratkaisut ovat vahvuusaluettamme, Julkunen sanoo.

    Forciot voitti lokakuun lopulla huipentuneen Pirkanmaan pre-Slush pitching-kilpailun ja pääsee esiintymään marraskuussa Slush-tapahtumaan. Forciotin pitchaajana kisassa oli Julkunen. Hänen mielestään Pirkanmaan kilpailu tarjosi hyödyllisiä kontakteja ja oli muutenkin inspiroiva tapahtuma.

    – Kun puheaikaa on kolme minuuttia, se pakottaa jalostamaan viestiä ja miettimään, mikä on kuulijalle olennaista, Julkunen kertoo.

    Slushia Alm ja Julkunen pitävät yritykselle huipputärkeänä tapahtumana, joka tuo saman katon alle startupit, maailmanluokan investoijat ja uusien teknologioiden etsijät. Nuoren yrityksen on hyvä olla näkyvillä Slushissa.

    Forciot on myös Sports Smash -tapahtuman finaalissa, jonne se on valittu kuuden lupaavimman urheilusektorin startupin joukkoon kisaamaan voitosta urheilukansan edessä. 29. marraskuuta järjestettävä Smash on Slushin virallinen oheistapahtuma.

    Forciot Tampere

    Tampereen kaupunkiseudulla on hyvä työvoimatarjonta, mutta toisaalta esimerkiksi softa- ja pilviosaajat ovat myös erittäin kysyttyjä. Forciotille on Julkusen ja Almin mukaan ollut rekrytoinnissa hyötyä siitä, että teknologian ja urheilun yhdistäminen tuntuu kiinnostavan monia.

    www.forciot.com

    Takaisin ylös