Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Smart City Event


    Älykkään kaupunkikehityksen uusimmat tuulet puhaltavat Tampereella lokakuussa, kun kaupungissa järjestetään Smart City -tapahtuma asiantuntijoille, yrityksille, päättäjille ja kaikille sujuvammasta kaupunkielämästä kiinnostuneille.

    Smart City Event Tampere

    Tampereen Smart City Event on Suomen suurin älykkään kaupunkikehityksen tapahtuma ja laajemmassakin mittakaavassa kehityksen aallonharjalla. Erilaisia Smart City -kokouksia järjestetään maailmalla paljon, sillä älykäs kehitys on yksi niistä keinoista, joilla kaupungit pyrkivät löytämään polkujaan tulevaisuuteen.

    – Kaupungit hakevat älykkäästä teknologiasta avauksia, jotka houkuttelevat yrityksiä ja osaajia sekä tekevät samalla kaupunkielämästä kaikille sujuvampaa ja mukavampaa, sanoo Smart City -tapahtumaa Tampereen kaupungin puolesta järjestävän INKA-ohjelman kehityspäällikkö Pauli Välimäki.

    Smart City -tapahtumasta on rakennettu monipuolinen läpileikkaus kaikkeen siihen, mitä älykkäässä kaupunkikehityksessä tapahtuu. Tampere kokoaa samaan tapahtumaan asiantuntijat, päättäjät, suuret ja pienet yritykset sekä kaikki muut aihepiiristä kiinnostuneet.

    – Yllättäviäkin kohtaamisia on siis luvassa kolmen päivän ajan, Välimäki tiivistää.

    Tampere tunnetaan älykkään kaupunkikehityksen piireissä edelläkävijänä, ja se on ollut kansainvälisesti hyvin esillä esimerkiksi aktiivisena ympäristöasioiden ja älyliikenteen edistäjänä. Smart City Event on mainio tilaisuus profiloida kaupunkia edelleen, ja siksi seudun vahvuudet näkyvät tapahtumassa.

    Paikallinen ICT-osaaminen ja sen hyödyntäminen älysovellusten ja uuden yritystoiminnan luomisessa, kaupungin kehittäminen uusien sovellusten alustaksi ja kansalaisnäkökulman tuominen kaupunkikehitykseen ovat Välimäen mukaan niitä paikallisia vahvuuksia, joilla Tampere voi erottautua edukseen älykkäiden kaupunkien joukossa.

    – Smart City -tapahtuman näkökulma ei ole teknologiassa, vaan siinä miten teknologiaa voidaan soveltaa esimerkiksi terveydenhuoltoon, liikenteeseen tai kaupungin palvelujen kehittämiseen, Välimäki luonnehtii.

    Boyd Cohen Tampere Smart City Event
    Kaupunkistrategisti ja filosofian tohtori Boyd Cohen puhuu tapahtumassa aiheesta Urban Entrepreneurship & Smart City 3.0.

    Yksi tapahtuman seminaareista käsittelee jakamistaloutta, joka koskettaa tavallisiakin kansalaisia lisääntyvässä määrin. Uudet digitaaliset alustat tekevät mahdolliseksi sen, että kansalaiset voivat tuoda omia palvelujaan tarjolle.

    – Airbnb ja Uber ovat esimerkkejä siitä, miten ihmiset voivat jakaa vaikkapa asuntonsa tai autonsa, ja me haluamme Smart City -tapahtumassa selvittää, miten kaupunki voisi edistää jakamistaloutta, sanoo Välimäki.

    Seminaarissa on esillä muun muassa yhteisöllinen tavaroiden kimppakyytipalvelu PiggyBaggy, joka antaa sekin tavallisille ihmisille mahdollisuuden kuljettaa toistensa paketteja työ- ja asiointimatkoillaan pientä vaivanpalkkaa vastaan. Palvelun kehittänyt helsinkiläinen CoReorient Oy tuottaa myös paikallisia 24h-kylätiloja eli internetiin kytkettyjä älykontteja paikallisen jakamistalouden palvelualustoiksi.

    – Kaikki lähti liikkeelle autottoman perheen tavarankuljetusongelmista, ja ratkaisuissa yhdistyvät kehittäjien teknologiatausta ja ymmärrys luonnonvarojen rajallisuudesta. Nyt meillä on kuuden hengen yritys, joka etenee jakamistalouden ratkaisuissa useampiin erilaisiin suuntiin, kertoo CoReorientin toimitusjohtaja Harri Paloheimo.

    Jakamistalouden tulevaisuuden ennustaminen on Paloheimon mukaan hankalaa, sillä siihen vaikuttavat monet tekijät maailmanmarkkinatilanteesta paikalliseen lainsäädäntöön. Mahdolliset hyödyt kannattaisi kuitenkin selvittää.

    – Tilausta uusille ratkaisuille tuntuu olevan laajasti, mutta läheskään aina ei vielä osata sanoa, mitä ne käytännössä olisivat. Ajatellaan vaikka postin jakamista haja-asutusalueille: siihen voisi löytää uusia vaihtoehtoja joukkoistamalla, Paloheimo pohtii.

    älykontti jakamistalous
    Jakamistalouden alustana toimivaan kylätilaan voi tilata verkkokauppojen kotiinkuljetuksia, sitä voi käyttää ruokapiirien ja kierrätyspiirien toiminnassa sekä tehostamaan tietotaidon jakamista ja naapuriapua paikallisten kesken. Älykontti voi toimia myös työkalujen ja tavaroiden lainauspisteenä, kuten syyskuun lopussa Helsingissä käynnistyvässä Liiteri-pilotissa tehdään. Hanke toteutetaan yhteistyössä mm. K-raudan ja VTT:n AARRE-kiertotalousohjelman kanssa. Kuva: CoReorient.

    Oli jakamistalouden ja älykkään kaupunkikehityksen tulevaisuus millainen tahansa, Paloheimo pitää tärkeänä että niiden kanssa pidetään nyt hypetys kurissa ja kädet savessa. Näin kehitettävät palvelut pääsevät oikeasti juurtumaan osaksi arkea.

    – Sisältö on tärkein, eikä sitä voi kehittää muuten kuin yhdessä ihmisten kanssa ja olemalla oikeasti kiinnostunut heidän ongelmistaan. Olemme edenneet esimerkiksi niin, että kun asukkaat kertovat, että heidän alueellaan ei ole kirjastoa tai lapsilla tekemistä, sinne viedään ensimmäisenä älykontti, jossa on lastenkirjoja saatavilla.

    Smart City Event on osa Mindtrek 2016 -konferenssia, jonka teemoina ovat avoin lähdekoodi, avoin data ja Internet of Things. Tapahtumien teemat täydentävät toisiaan, ja osallistujalle avautuu yhdellä lipulla monta eri näköalaa.

    – Tapahtumakokonaisuus onkin erinomainen paikka löytää ja jakaa ideoita, tavata ihmisiä ja hakea yhteistyökumppaneita niin yrityksistä, tutkimuksesta kuin meistä kaupunkikehittäjistäkin, sanoo Välimäki.

    Smart City -tapahtuma järjestetään Tampere-talossa 17.–19. lokakuuta. Tapahtuman sivut: www.mindtrek.org/2016/smartcity .

    Neil Harbisson at Tampere Smart City Event
    Smart City Eventin avaa kyborgiartisti Neil Harbisson, jonka puheen aiheena on The Future of Our Species.

     

    Takaisin ylös