Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Pirkanmaan innovaatiotoiminnan tilannekuva antaa pohjan uusille kehittämistavoille: Maakuntaan tarvitaan yksityisen ja julkisen sektorin kumppanuusratkaisuja

    Tampereella maanantaina julkistetusta Pirkanmaan innovaatiotoiminnan tilannekuvasta nousee esiin se, että maakuntamme on teknologia-Suomen veturi, jonka osaamis- ja resurssipohja vastaa jo pääkaupunkiseutua.

    Tämä mielenkiintoinen havainto käy esiin Suomen maakunnista koostetusta profiilivertailusta, jossa maata tarkastellaan kolmijakoisesti metropolialueena, korkean osaamisen ja teknologian Suomena ja luonnonvara-Suomena. Pirkanmaa sijoittuu näistä selkeästi osaamis- ja teknologiavetoiseen Suomeen.

    - Pirkanmaa on vahvasti vientikykyiseen arvonlisään pystyvä maakunta. Uudistumisen tarve on maakunnassamme korostuneesti läsnä. Kun ratkaisemme omia ongelmiamme, ratkaisemme samalla kansakunnan keskeisiä haasteita, Pirkanmaan liiton innovaatio- ja tulevaisuusjohtaja Petri Räsänen sanoo.

    Tilannekuvassa on esillä vahvan rakennemuutoksen viesti.

    - Meillä on runsaasti eväitä, mutta olemme menossa vaikean rakennemuutoksen läpi. Paljon on töitä tehtävä, jotta jaksettaisiin mennä tästä läpi. Vanha tuntuu hajoavan alta nopeasti. Meillä on osaamispääomaa, vahvaa yrittäjyyttä ja kansainvälisiä osaajia. Nyt pitää antaa alueelle ja sen osaajille lupa ja tila toteuttaa.

    - Sinänsä vahva ja tähän saakka hyvin resursoitu innovaatiojärjestelmämme ei pysty riittävällä vauhdilla uudistamaan talouttamme ja tuotantoamme. Siksi meidän pitää hyvin ennakkoluulottomasti pohtia, miten uudistusten nopeutta voidaan lisätä ja saada investoinneista enemmän tuloksia.

    Räsänen muistuttaa, että vastaukseksi ei riitä, että järjestelmään kaadetaan lisää rahaa. Pitää miettiä entistä vaikuttavampia ja parempia toimintatapoja.

    - Tulevaisuus on yksityisen ja julkisen sektorin kumppanuusratkaisuissa. Ne voivat olla käytännössä innovaatioita ostavia investointeja, jossa julkinen ja yksityinen tekevät yhteistyötä ja tuovat omaa rahoitusta. Tai sitten Uuden tehtaan, Mediapoliksen tai Kampusareenan tyyppisiä monialaisen yhteiskehittämisen ympäristöjä.

    Räsänen lisää ratkaisumalleihin myös uudet kasvurahastot. Niistä esimerkkinä on Pirkanmaalla tänä syksynä aloittanut Luovan teollisuuden pääomarahasto IPR.VC Fund I.

    - Uusia toimintatapoja voidaan hakea myös yhteisinvestoinneilla merkittäviin kaupunkikehityshankkeisiin, kuten Tampereen Tesoman kaupunginosan kehittäminen.

    Isoja kaupunkikehityskohteita tulee johtaa ottamalla samalla huomioon innovaatiotavoite.

    - Se voi olla uudenlaisen teollisen toimintaympäristön luomista. Kolmenkulman Eco Industrial Parkissa toimijat tekevät oikeita teollisuuslaitoksia, joista saadaan fiksusti toteuttamalla uudenlaisia innovaatiovetureita.

    Pirkanmaan innovaation tilannekuva antaa tulevan sote-uudistuksen merkitystä pohtiville kunnille vinkkejä: niillä tulisi olla valmius uudenlaisiin kumppanuusratkaisuihin. Esimerkiksi Tampereen Tesomalla yritys tekee ison yksittäisen investoinnin ja samaan aikaan vaikutetaan kaupunginosan kehittämiseen ja mobilisoidaan myös alueen asukkaita.

    - Tärkeää on jatkossa rakentaa kehittämisympäristöt siten, että ne puhuttelevat parhaita osaajia ja kansainvälisen tason yrittäjätiimejä, Petri Räsänen sanoo.

    Pirkanmaan innovaatiotoiminnan tilannekuva julkistettiin samassa tilaisuudessa Pirkanmaan talouskatsauksen kanssa.

    Tätä kaikkea sisältää Pirkanmaan innovaation tilannekuva

    • Kohti uutta rohkeutta ja kumppanuutta
    • Iskukyky: Tuotannon modernisoituminen ja kasvava yritteliäisyys lisäävät Pirkanmaan iskukykyä
    • TKI-rahoitus: TKI-rahoituksessa tilapäinen torjuntavoitto
    • Kansainvälisyys: Kansainvälisistä osaajista lisää potkua vientiin
    • Kasvuyritykset: Pirkanmaa on maan kasvuyrityshautomo
    • Innovaatioalustat: Alustoilla työskentely yleistyy - startup-tuotanto notkahti
    • Korkeakoulut: Osaajat kansainvälistyvät - rahoituksessa vaaran merkkejä
    • Innovaatiotoiminnan terveystarkastus, Potilas Pirkanmaa
    • Kasvuyritykset uudistavat elinkeinoja: yritysanalyysi kasvukaudesta 2010-2013
    • Alueiden iskukyky vertailussa
    • Työpajojen satoja ja tekijöitä
    • Asiantuntijat tekevät tilannekuvan

    Lue tarkemmin täältä:
    http://pirkanmaantalous.fi/innovaatiotilannekuva

    Prosessista

    Pirkanmaan innovaatiotoiminnan tilannekuva tarjoaa ajantasaista tietoa alueen innovaatiotoiminnasta. Se seuraa innovaatiokentän ilmiöitä, joihin pirkanmaalaiset toimijat voivat vaikuttaa lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä, ja jotka on yhdessä tunnistettu strategisesti tärkeiksi. Tietoa johtamalla tuetaan alueen omaa innovaatiopäätöksentekoa.

    Tilannekuvajärjestelmää ja -toimintamallia on kehitetty vuodesta 2013 lähtien. Sen työstämiseen osallistuu laaja joukko asiantuntijoita ja vaikuttajia aluehallinnosta, korkeakouluista, edunvalvontaorganisaatioista, innovaatioalustoilta ja yritys- ja rahoituskentältä.

    Toimintamallia kehitetään jatkuvasti kotimaisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden (mm. OECD, MIT) kanssa, ja sitä ohjataan Pirkanmaan liitossa. Vuoden 2015 tilannekuvaa on työstetty viidessä työpajassa tämän vuoden aikana, mukana työssä on ollut sata toimijaa ja jatkuvassa seurannassa noin 50 indikaattoria.

    Lisätiedot:
    Innovaatio- ja tulevaisuustyö, johtaja Petri Räsänen, p. 040 772 3008
    Tilannekuvan kokoaja: maakunta-analyytikko Anniina Heinikangas, p. 050 3254 195

    Takaisin ylös