Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Kolmenkulmaan Suomen ensimmäinen cleantech-vyöhyke


    Yksi esimerkki Tampereen seudulla toimivista cleantech-yrityksistä on Molok​ (Kuva: Opa Latvala)​
    Yksi esimerkki Tampereen seudulla toimivista cleantech-yrityksistä on Molok​ (Kuva: Opa Latvala)​

     

    Tampereen, Nokian ja Ylöjärven risteyksessä sijaitsevalle Kolmenkulman yritysalueelle aletaan rakentaa maan ensimmäistä cleantech-vyöhykettä. Cleantech-teknologian kehittymistä vauhdittaa mm. valtioneuvoston cleantech-strategia.

    Nokian ja Tampereen kaupungit toteuttivat viime ja tämän vuoden aikana laajan energiaselvityshankkeen, jonka tuloksena syntyi visio Kolmenkulman yritysalueelle toteutettavasta Eco Industrial Park -yritysalueesta.

    Tampereen seudun laajimpiin kuuluva Kolmenkulman yritysalue sijaitsee Tampereen, Nokian ja Ylöjärven kaupunkien raja-alueella. Alueen kaupungit ovat vahvasti mukana Eco Industrial Parkin rakentamisessa ja esittävät Kolmenkulman aluetta laajennettuna Tarastenjärven alueella kansalliseksi cleantech-vyöhykkeeksi. Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy on hakenut Pirkanmaan liitolta hanketta Kolmenkulman ja Tarastenjärven cleantech-elinkeinovyöhykkeen kehittämiseksi. Hankkeen tarkoituksena on löytää veturiyrityksiä, joiden ympärille muodostuu cleantech-yritysten verkosto, jossa yritykset hyötyvät toinen toisistaan.

    Tampereen kaupunkiseudulla on jo nyt vahvaa cleantech-osaamista. Alueella toimii tällä sektorilla 35 yritystä, joissa työskentelee 550 työntekijää. Alan liikevaihto on 700 M€. Seudun vahva teknologiateollisuuden pohja (2 860 yritystä, 34 000 työntekijää ja 7,752 M€ liikevaihto) antaa mahdollisuuden cleantech-ratkaisujen tuomiseksi tuotteisiin ja teollisiin prosesseihin laajemmin.

    Suomen ensimmäisen Eco Industrial Parkin käynnistymistä halutaan vauhdittaa kaksivuotisella hankkeella, johon rahoitusta haetaan Pirkanmaan liitolta. Jos hanke saadaan liikkeelle, toiminta alkaa todenteolla vuoden 2015 alussa”, kertoo Petri Nykänen Tredeasta.

    Valtioneuvosto on tehnyt viime keväänä cleantech-strategian, jonka tavoitteena on vauhdittaa suomalaisen cleantech-liiketoiminnan kasvua ja perinteisen teollisuuden uusiutumista puhtaan teknologian avulla. Visiona on, että vuonna 2020 Suomi on cleantech-liiketoiminnan globaali suurvalta.

    Lisäksi tavoitteena on perustaa mittava cleantech-pilottiympäristö, joka toimisi myös kansainvälisenä näyteikkunana. Cleantech tarkoittaa teknologian ratkaisuja, palveluja, innovaatioita ja tuotteita, jotka auttavat vähentämään ihmisen ympäristölle tuottamaa kuormitusta. Se on yksi maailman nopeimmin kasvava liiketoimintasektori.

     

    Lisätietoja:

    Petri Nykänen, Tredea Oy, p. 040 806 2375
    Pauli Välimäki, Tampereen kaupunki, p. 040 801 6035
    Timo Antikainen, Tampereen kaupunki, p. 050 321 1279
    Henry Moisio, Nokian kaupunki, p. 040 779 9003

    Takaisin ylös