Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Yhteistyö sujuu herrasmieshengessä


    Yritysten yhteydenpito on päivittäistä – jos ei nähdä, ainakin soitellaan. Kuvassa Rautalaakin toimitusjohtaja Markku Salminen ja Sorvaamo Niemenmaan toimitusjohtaja Timo Niemenmaa.​
    Yritysten yhteydenpito on päivittäistä – jos ei nähdä, ainakin soitellaan. Kuvassa Rautalaakin toimitusjohtaja Markku Salminen ja Sorvaamo Niemenmaan toimitusjohtaja Timo Niemenmaa.​

    Miksi pitäisi yrittää yksin, kun kimpassa voi tarjota asiakkaalle parempaa palvelua ja saada enemmän kauppoja aikaan? Ei pidäkään, toteaa ylöjärveläinen kolmen metallialan yrityksen RSO Group.

    Sorvaamo Niemenmaa Oy muutti Ylöjärvelle Soppeenmäen teollisuusalueelle vuonna 2008. Halli ehti näyttää hetken aikaa isolta, mutta sittemmin yhtiön konekanta on kasvanut ja työmäärä lisääntynyt.

    – Jos kaikki menee kuten on ajateltu, ensi kesänä täytyy jo laajentaa. Onneksi tontilla riittää rakennusoikeutta, toteaa toimitusjohtaja Timo Niemenmaa.

    Niemenmaa katseli Ylöjärvelle muuton jälkeen myös hiukan yrityksen tonttia edemmäs. Kävi ilmi, että ympärillä on hyviä metallialan yrittäjiä, joiden kanssa voisi viritellä yhteistyötä. Näin sai alkunsa yritysryhmä RSO Group, johon kuuluvat Sorvaamo Niemenmaan lisäksi Rautalaaki Oy ja Orsiteräs Oy.

    ​

    Yritysryhmän keskeistä osaamista ovat hitsattavien ja koneistettavien keskisuurten teräsrakenteiden valmistus, teräsraepuhallus, maalaus ja kokoonpanotyöt. Kilpailuasetelmaa yritysten kesken ei synny, sillä niiden ammattitaito täydentää toinen toistaan.

    – Asiakas voi ottaa meiltä isompia kokonaisuuksia, kun saa palvelun samalla kertaa useammasta osoitteesta, Niemenmaa sanoo.

    Myös logistiikka on yksinkertaista, kun yritykset ovat toistensa rajanaapureita: kappaleet siirtyvät sujuvasti tekijältä toiselle ja kuljetuskustannukset pysyvät kurissa.

    ​

    Yrittäjät sopivat heti alkuun, että yritysryhmän toiminnan pitää sujua omalla painollaan. Yhteistyöstä tehtiin konsultin avustuksella viralliset paperit, mutta sittemmin toiminnassa on tukeuduttu ennen kaikkea herrasmieshenkeen ja yhteiseen etuun.

    – Meidän kokemuksemme mukaan yhteistyötä harkitsevien yritysten kannattaa lähteä liikkeelle kevyellä rakenteella. Eihän tästä mitään tule, jos homma menee liian viralliseksi ja kankeaksi, Niemenmaa naurahtaa.

    Kaikki ryhmän kolme yritystä käyttävät yhteistyötä markkinointiin omissa asiakassuhteissaan. Kun esimerkiksi Niemenmaa tekee tarjousta, siinä kerrotaan avoimesti, mikä on kunkin yritysryhmän jäsenen osuus paketista. Niemenmaan mukaan yhteistyöstä on ollut hyötyä, sillä se on avittanut kauppojen syntymistä.

    – Kun nyt katselee maailmantaloutta, niin paljon nykyistä enemmän yritykset saisivat laittaa hynttyitä yhteen, jotta saadaan napattua töitä tälle alueelle, Niemenmaa toteaa.

    Laatu, toimitusvarmuus, joustavuus ja rohkeus investointihin – siinä Niemenmaan resepti pitkien asiakassuhteiden luomiseen. Yhtiöiden nimet ja ostajat voivat vaihtua, mutta asiakkuudet saattavat silti säilyä. Hollmingin telakka ilmestyi Niemenmaan asiakashistoriaan vuonna 1978, muuttui myöhemmin Aquamaster-Rauma Oy:ksi ja vuosituhannen vaiheessa edelleen Rolls-Royce Oy:ksi. RSO Groupin keskinäinen yhteistyö parantaa valmiuksia vastata tämänkin asiakkaan tarpeisiin, ja näin Ylöjärvellä valmistetut osat päätyvät mielenkiintoisiin kohteisiin maailman merille.

    – Esimerkiksi satamahinaajiin, laivoihin ja usein öljynjalostukseen. Melkoisia ihmevehkeitä ovat vaikkapa ne offshore-öljynporauslautat, joita pidetään paikallaan 360 astetta kääntyvien potkurilaitteiden ja GPS:n avulla, Niemenmaa mainitsee.

    ​

    RSO Group
    - Rautalaaki Oy: vahva levytyö- ja hitsausosaaminen
    - Sorvaamo Niemenmaa Oy: laaja koneistusosaaminen
    - Orsiteräs Oy: laadukkaat profiiliteräsrakennetyöt ja pintakäsittelyosaaminen

    Takaisin ylös