Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Avoin Tampere kulkee ketterästi muutoksen mukana


    ​

    Maailma muuttuu: kymmenen vuoden kuluttua monet arkielämän asiat hoidetaan aivan toisin kuin nykyään. Jos muutoksessa haluaa pysyä mukana ja hyödyntää sen avaamia mahdollisuuksia, on oltava aktiivinen jo nyt. Tredean koordinoima Avoin Tampere -ohjelma tukee tamperelaisen elinkeinoelämän mahdollisuuksia muutosten keskellä.

    Kuusivuotinen Avoin Tampere -ohjelma alkoi vuonna 2012. Ohjelmajohtaja Seppo Haataja on tyytyväinen siihen, miten työ on tähän mennessä edennyt. Ohjelman tavoitteena on tukea uusien yritysten, työpaikkojen ja sitä kautta verotulojen syntymistä Tampereella. Pikavoittoja näissä tehtävissä ei kannata odottaa, mutta ohjelman aikana on Haatajan mukaan tapahtunut ilahduttavasti myönteistä kehitystä.

    – Meillä on yrityksiä, jotka tekevät hyvää kansainvälistä liiketoimintaa. Niitä yhdistävät innovatiivisuus, hallittu riskinotto ja taitava johtaminen eli elementit, jotka ovat yritystoiminnassa ehdottomasti tätä päivää, Haataja kertoo.

    Avoin Tampere -ohjelma rakentaa uutta toimintakulttuuria: massiivisten hankkeiden sijaan toiminta keskittyy nopeisiin kokeiluihin ja start up -tyyppiseen kehittämiseen eri aloilla. Avoin Tampere on ollut myös tärkeä työväline INKA- ja 6Aika -ohjelmien käynnistämisessä.

    – Avoin Tampere -ohjelman kautta on siis saatu liikkeelle toimintoja, joiden avulla tätä tulossa olevaa murrosta voidaan hyödyntää kuntalaisten ja liike-elämän parhaaksi. Samalla olemme auttamassa teollisuuden uudistamista, Haataja sanoo.

    Mikä maailmassa muuttuu? Osa perinteisistä töistä ja palveluista tulee tiensä päähän, osa muuttuu ja tilalle tulee uusia. Jos lukija vaihtaa paperilehden digitaaliseen julkaisuun, sillä on kerrannaisvaikutuksensa niin metsäteollisuuteen kuin postinjakeluunkin. Samalla avautuu mahdollisuus kehitellä digitaalisen julkaisun ympärille uusia palveluja – kunhan joku on ideoimassa niitä ja tarttumassa ideoihin.

    – Digitaalisuus on todella iso murros, mutta emme voi etukäteen määritellä esimerkiksi sitä, millaisia sovelluksia ihmiset muutaman vuoden päästä käyttävät. Hankkeilla voidaan luoda alusta, jolle sovelluksia ja palveluita rakennetaan. Käyttäjät päättävät, mille niistä on kysyntää ja tarvetta.

    ​

    Avoin data, avoimet innovaatioalustat ja avoin osallisuus tuottavat Tampeereella lähiaikoina Euroopankin mittakaavassa ainutlaatuisia uutisia. Tampere vetää 6Aika-strategian isoa avoimen datan kärkihanketta, ja kaupunki haluaa olla alan edelläkävijä ja mahdollistaja.

    – Kaupungin tietovarantojen avaaminen on merkittävä asia. Yritykset pystyvät tekemään avoimen tiedon päälle sovelluksia ja se tukee liiketoiminnan kehittymistä, Haataja sanoo.

    Kaupungit voivat olla myös referenssialustoina, ja innovatiiviset hankinnat ovat uusi ja mielenkiintoinen kehitystyön väline. Innovaatioalustatoiminnassa Tampereella on pitkät perinteet.

    – Meillä on Uusi Tehdas, Kaupin kampus ja Mediapolis. Seuraavassa vaiheessa toiminta viedään osaksi kaupunkikehitystä. Näitä kokeiluja on jo laitettu alkuun Tesomalla, Haataja kertoo.

    Haatajan mukaan INKA ja 6Aika-ohjelmat ilmentävät sitä, että Avoin Tampere -ohjelman valmistelussa tehtiin hyviä valintoja: avoin data ja digitaalisuus vievät kehitystä oikeaan suuntaan.

    – Ilahduttavaa on sekin, että päätöksiä on tehty Tampereella nopeasti ja asioita on saatu ripeästi eteenpäin. Tällaista ketterää toimintaa tarvitaan, sillä siten syntyy tuloksia, Haataja toteaa.

    www.avointampere.fi

    Takaisin ylös