Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Business Tampere tarjoaa neuvontaa vastuullisuutyössä – Tämän syksyn kuumin puheenaihe liittyy EU-direktiiviin

    Kaisa Kurittu, vastuullisuusasiantuntija. https://businesstampere.com/fi/yritykset/yrityspalvelut/vastuullisuus/
    Vastuullisuusasiantuntija Kaisa Kurittu.
    Kuva: Emmi Virtanen

    Business Tampere avasi syksyn korvalla vastuullisuustyön neuvontapalvelun. Palvelun yhteistyökumppani on vastuullisuusjohtamisen ja -viestinnän ammattilainen Kaisa Kurittu. Asiantuntija arvelee, että yritysten huolellisuusvelvoite heijastelee pitkälle hankintaketjuihin. Vastuullisuustyö voi poikia uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

    Tampereen seudun kehitys- ja elinkeinoyhtiö Business Tampere tarjoaa alkusyksystä lähtien yrityksille neuvontaa vastuullisuudessa. Tarkoituksena on tarjota mahdollisuus löytää vastaus vastuullisuustyön aloitukseen, raportointivelvoitteiden täyttämiseen ja tarjota näkökulmia, miten muut yritykset ovat toimineet aikaisemmin samassa tilanteessa. Etäyhteyksin toteutettu vastuullisuusneuvonta on luottamuksellista ja maksutonta.

    Palvelun yhteistyökumppanina Business Tampereen kanssa työskentelee vastuullisuuden asiantuntija Kaisa Kurittu. Tuplamaisteri-Kurittu (DI, KTM) kertoo, että hän on työskennellyt vastuullisuuden parissa 15 vuotta.

    Tämän syksyn ilmiöistä tärkeimmäksi hän nostaa kesällä hyväksytyn EU:n kestävyysdirektiivin.

    Direktiivillä asetetaan suurille yrityksille velvoitteita, jotka koskevat niiden toiminnan haitallisia vaikutuksia ihmisoikeuksiin ja ympäristönsuojeluun. Kurittu näkee, että uudistus heijastelee pitkälle hankintaketjuun.

    – Annan esimerkin OP:n suuryritystutkimuksesta: Sen mukaan 56 % suuryrityksistä on joutunut vaihtamaan alihankkijoita tai toimittajia vastuullisuusvelvoitteiden takia. Osuus on kasvanut vuodessa 13 %-yksikköä, Kurittu siteeraa finanssikonsernin viimevuotista selvitystä.

    Samainen 250 suurinta suomalaista ja Suomessa toimivaa yritystä kattanut raportti kertoo, että neljä viidestä vastanneesta suuryrityksistä kokee tehtäväkseen ratkaista polttavia yhteiskunnallisia ongelmia. Kurittu näkee tämän rohkaisevana.

    Kuritun mukaan EU-direktiivin vaikutus ja toinen syksyn tapaus on, että yritykset palkkaavat nyt paljon erilaisia vastuutyön asiantuntijoita esimerkiksi datanhallintaan.

    – Riittääkö kovia osaajia tarpeeksi? hän kysyy.

    Hyötyjä vastuullisuustyöstä

    Vastuullisuustyö voi osoittautua hyväksi bisnekseksi muillekin kuin vastuullisuustyön asiantuntijoille.

    Kuritun mukaan yrityksen vastuullisuustyö olisi hyvä nähdä nimenomaan mahdollisuutena. Kuritun mukaan vastuullisuustyö ei ole pelkkää energiansäästämistä tai päästöjen raportointia, vaan sillä on mahdollisuus kasvattaa yrityksen houkuttelevuutta monipuolisesti, jopa synnyttää uutta liiketoimintaa.

    – Yksi ulottuvuus on tietenkin työnantajamielikuva, miten ihmiset voivat työpaikalla. Toinen on sijoittajien silmissä näyttäytyminen. Kolmanneksi, vastuullisuustyönsä tunnollisesti tekevä yritys voi saada rahoituslaitokselta luottoa helpommin ja halvemmalla, Kurittu listaa.

    Pankkien verkkosivuilta löytyy liuta sitoumuksia, joita ne itse noudattavat.

    OP:n jälkeen markkinaosuudeltaan Suomen toiseksi suurin pankki Nordea muotoilee, että "investoinnit vihreisiin, vastuullisiin ratkaisuihin, jotka auttavat pienentämään yrityksesi hiilijalanjälkeä, saattavat täyttää Nordean vihreän yrityslainan kriteerit". Kolmanneksi suurin pankki Danske Bank kertoo saaneen YK:n vastuullisen sijoittamisen organisaatiolta erinomaisen arvosanan. Myös kaksi aiemmin mainittua pankkia ovat sitoutuneet YK:n vastuullisen sijoittamisen PRI-periaatteisiin, kuten myös Suomen Pankki.

    Vihreiden lainojen lisäksi on myös vastuullisuustavoitteisiin sidottua rahoitusta, jota voi käyttää vapaasti yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen, ja juuri tällaiset lainat ovat Kuritusta erityisen kiinnostavia kasvuyritysten kannalta.

    – Mitä parempaa ja läpinäkyvämpää yrityksen vastuullisuusraportointi on, sitä helpompaa rahoittajien tietopyyntöihin on vastata. Ja mitä parempaa ja kunnianhimoisempaa yhtiön vastuullisuustyö on, sitä helpompi sen on saada ylipäätään rahoitusta toiminnalleen, Kurittu kirjoittaa kollegansa Lea Rankisen kanssa vuonna 2023 ilmestyneessä kirjassaan Menesty kestävästi! Vastuullisuus johdon ja hallituksen agendalla (Alma Talent).

    Kriteerit kiristyvät, jos planeetta halutaan pitää asuttavana.

    Vastuullisuustyön asiantuntijan mukaan on olennaista tarkastella vastuullisuusraportoinnin hyvää puolta: siitä jää dataa, evidenssiä.

    – Näin voi todentaa ulospäin, että meillä on mittarit ja prosessit olemassa, Kurittu sanoo.

    Kuritun mukaan yritysvastuudirektiivi nostaa vastuullisuuden mittapuun perustasoa, mutta se on välttämätöntä.

    – Hyvin harva firma on muuttanut toimintaansa vapaaehtoispohjalta, ja siksi kriteerit kiristyvät, jos planeetta halutaan pitää asuttavana.

    Kaikilla petrattavaa, aloittaa voi pienestä

    Kuritun ja Business Tampereen yhdessä tarjoama helpdesk-tyylinen palvelu on tarjolla Tampereen kaupunkiseudun yrityksille, jotka tähtäävät kasvuun ja kansainvälistymiseen.

    Suomen ulkopuolelle laajentuessa on tärkeä ymmärtää ja tunnistaa, millaisia uudenlaisia riskejä toimintaan voi liittyä. Kurittu kertoo esimerkiksi ihmisoikeus- ja korruptioriskit.

    – Juuri eilen keskustelin erään asiakkaan kanssa Aasiaan laajentamisesta. Silloin on ajateltava uudella tavalla vastuullisuusriskejä esimerkiksi ihmisoikeuksien näkökulmasta, Kurittu kertoo, ja lisää, että EU-lainsäätäjät kielsivät viime vuonna pakkotyöllä valmistettujen tuotteiden tuonnin markkinoille.

    Kurittu kannustaa kaikkia yrityksiä itsetutkiskeluun, olipa kokoluokka tai vastuullisuustyön vaihe mikä hyvänsä.

    – Vastuullisuuskeskustelu on käytävä läpi kaikissa yrityksissä, ja toiminnan on oltava rakenteellista. Vastuullisuus ei tarkoita, että julistetaan vastuullisuuden olevan meidän DNA:ssa, vaan kyse on systemaattisesta muutoksesta, Kurittu summaa.

    Kahdenlaista kestävää rahoitusta

    Kestävän yritysrahoituksen ratkaisut voidaan jakaa kahteen ryhmään. On vihreitä lainoja, jotka on tarkoitettu kestävien hankkeiden ja investointien rahoitukseen sekä niin sanottua normaalia rahoitusta, johon liitetään vastuullisuuteen liittyviä ehtoja, jotka vaikuttavat lainan marginaaliin.

    Vihreillä lainoilla rahoitettavat hankkeet voivat liittyä esimerkiksi energiatehokkuuteen, vedenkäsittelyyn, jätteenkäsittelyn parantamiseen tai kestävään maankäyttöön. Ja lainarahat tulee käyttää yksinomaan näihin ennalta määriteltyihin investointeihin.

    Sen sijaan vastuullisuustavoitteisiin sidottua rahoitusta (sustainability linked loans) voidaan käyttää vapaasti yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen. Tällaisessa rahoituksessa logiikkana on, että lainan marginaali vaihtelee sen mukaan, kuinka hyvin yritys saavuttaa vastuullisuustavoitteensa. Mikäli sovitut tavoitteet saavutetaan, marginaali laskee. Jos ei saavuteta, marginaali nousee.

    Lähde:  Kurittu & Rankinen: Menesty kestävästi! Vastuullisuus johdon ja hallituksen agendalla (2023)

    Palvelun sivulle pääset klikkaamalla tästä. Lisää tietoa Business Tampereessa:

    Takaisin ylös