Tapahtuman lisätiedot
Tervetuloa osallistumaan yrityksille suunnattuun työpajaan B2B- käyttötapausten syventäminen eri käyttökategorioissa.
Toivomme paikalle monipuolisesti erilaisia yrityksiä;
• yrityksiä, jotka omassa toiminnassaan haluavat hyödyntää drooneja (esim. huollon ja investointien arviointi, tms. tarkastukset, liikenne ja logistiikka, tapahtuma- tai kiinteistöturvallisuus jne.)
• yrityksiä, jotka tarjoavat B2B -palveluita, joissa hyödynnetään drooneja (aluevalvonta, photogrammetria, tms.), sekä
• yrityksiä, jotka kehittävät ratkaisuja, joita voidaan drooneissa hyödyntää (esim. sensori-, antenni-, akku-, kamera-, tietoliikenne-, analytiikka- robotiikka yms. teknologiat, drooneihin itsessään liittyvät tekniset ratkaisut ja esim. ohjattavat laitteet).
Tilaisuus pidetään hybridinä ja siihen on rajallinen mahdollisuus osallistua myös Museokeskus Vapriikin kokoustiloissa paikan päällä.
Työpajan suunniteltu sisältö:
• Tarkennetaan alueellisten toimijoiden kannalta kiinnostavimpia käyttötapauksia ja selvitetään seudullisesti merkittävimpiä käyttökohteita eri käyttökategorioissa.
• Kartoitetaan yritysten ja julkisten toimijoiden välisen yhteistyön mahdollisuuksia.
• Syvennetään tietoa näköyhteyden ulkopuolella tapahtuvan lennättämisen edellytyksistä.
Tapahtuma pohjautuu 13.4. järjestettyyn dronekäyttötapausten tunnistamista ja priorisointia käsitelleeseen työpajaan, mutta edeltävä osallistuminen ei ole välttämätöntä.
Business Tampereen myöhemmin hankkeessa toteuttamat teknologiakokeilut valikoituvat yhtäältä tähän työpajaan osallistuvilta viranomais- ja muilta julkisilta toimijoilta, että drooniteknologiaa ja droonipalveluita tarjoavilta yritystoimijoilta saatavista tiedoista.
Työpajasarjassa koostetaan myös ajantasaisin tieto erityisesti näköyhteyden ulkopuolella tapahtuvaan lennätykseen liittyvistä rajoituksista sekä selvitetään, miten voidaan rakentaa olosuhteet, joissa kaupunkiturvallisuutta edistävä ilma-alusjärjestelmä voi toimia.
Työpajatyöskentelyä varten osallistujilla on hyvä olla mukana esim. kannettava tietokone, jonka avulla voidaan käsitellä työpajassa mahdollisesti käytössä olevia sähköisiä työkaluja.
Työpajan läpiviennistä vastaa yksi Euroopan johtavia miehittämättömän ilmailun asiantuntijoita, konsulttitalo Robots.expert.
Päivän ohjelmaa tullaan täsmentämään vielä lähempänä toteutuspäivää. Osallistujille lähetetään vahvistus ja osallistumislinkki ilmoittautumisajan sulkeuduttua.
Taustaa:
Pirkanmaan Liitto on osoittanut alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemiseen (AKKE) tarkoitetuista määrärahoista rahoituksen Automaattisen moniasiakasdrone-palvelun mahdollistamat uudet liiketoimintamuodot –kehittämishankkeelle. Business Tampere Oy toteuttaa hankkeen 1.1.2021 – 31.10.2023 välisenä aikana, kohdealueena Tampereen kaupunkiseutu.
Hankkeessa luodaan toimintaedellytykset ja -ympäristö miehittämättömien ilma-alusten hyödyntämiselle moniasiakasmallilla, sisältäen sekä yrityslähtöisiä (B2B-) että viranomaislähtöisiä kaupunkiturvallisuuden edistämiseen liittyviä käyttötapauksia. Teknologia ja sen hyödyntämiseen liittyvä lainsäädäntö kehittyy ja uusia ratkaisuja, jotka tuovat näkyväksi myös lainsäädännön rajoitukset ja muutostarpeet tulee kehittää proaktiivisesti. Miehittämättömään ilmailuun liittyvä teknologiatoiminta on nopeassa kehitysvaiheessa. Uusia teknologioita voidaan edelleen kehittää ja ottaa käyttöön sekä luoda malleja, joissa nykyisin hajallaan toimivat tekijät hyötyvät paremmin toisistaan. Alueelle tarvitaan uusia käyttöönottokohteita ja testiympäristöjä, jolloin paikallisen osaamisen kehittyminen tukee koko Suomen teknologiakehitystä. Droonien avulla voidaan esimerkiksi automatisoida datan keräämistä, jalostaa se reaaliaikaiseksi tiedoksi niin, että voidaan tehdä ennusteita ja optimoida ja edistää esimerkiksi tieliikenteen sujuvuutta. Uudenlaista dataa voidaan hyödyntää myös esimerkiksi huoltotarpeen arvioinnissa ja investointien tukena.
Hankkeessa on vahva tavoite rakentaa yritysten laite- ja palvelutarjonnan ekosysteemiä vastaamaan monipuoliseen käyttötapauksien joukkoon sekä yrityksien että julkisten toimijoiden tarpeisiin. Hankkeen sidosryhmien kanssa ja hankkeen toimenpiteissä huomioidaan eri toimijoiden osaamisen tason nostaminen yhteiskehittämisen, yhteisten työpajojen ja vertaisoppimisen kautta. Pääpiirteissään toimenpiteet rakentuvat niin, että yhteiskehittämisen työpajojen perusteella määritellään vaatimukset työpajoissa valituille käyttötapauksille. Nämä käyttötapaukset viedään vaatimuksina sekä Business Tampereen myöhemmin toteuttamiin nopeisiin teknologiakokeiluihin että uuden moniasiakasperiaatteella toimivan ilma-alusjärjestelmäkonseptin kehittämiseen. Hankkeen loppupuolella pyritään kokeilemaan ilma- alusjärjestelmää testausympäristönä, jolloin saadaan oppeja sekä käyttötapauksien tukemisesta palveluna, että järjestelmälle asetetuista regulaatioon, liiketoimintamalliin ja teknologiaan liittyvistä vaatimuksista. Saadut opit jaetaan laajasti uuden liiketoiminnan edistämiseksi.
Tuomalla yhteiskehitykseen mukaan asiakasryhmiä, eri toimialojen edustajia, sekä teknologia- ja palveluntarjoajia, pyritään yhdessä löytämään ne ehdot, joiden puitteissa kaupallisen palvelun tuottaminen jatkossa on mahdollista. Tavoitteena on mahdollistaa uudet älykkäät ratkaisut, jotka ovat otettavissa käyttöön alueella ja jotka kuvatun mukaisesti ottavat askeleen eteenpäin nykyisistä erillisistä ratkaisuista.
Osallistumisen kautta toimijat pääsevät mukaan esimerkiksi työpajoihin ja kokeiluihin, jotka edistävät toimijoiden liiketoiminnan kehitystä ja nostavat samalla toimijoiden osaamista ja vahvistavat toimijoiden välisiä verkostoja. Hanke antaa mahdollisuuden ymmärtää asiakasryhmien tarpeita, kokeilla ratkaisuja yhdessä asiakasryhmien kanssa ja näiden kokemusten perusteella suunnitella omaa liiketoimintaansa. Samalla asiakasryhmät saavat paremman käsityksen tarjolla olevista ratkaisuista ja siitä, miten ne soveltuvat moniasiakasdronejärjestelmässä käytettäväksi.
Ilmoit. päättyy: 16.05.2022 00:00
Kieli: suomi
Hinta: Ilmainen