Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Käytännön INKAa Tampereen seudulla

    Tamwaren yrityspuisto: uudistuva teollisuus kohtaa älykkään kaupungin

    Tamware-konserni on luomassa Tampereen Hankkioon yrityspuistoa, jonka toiminta keskittyy älyliikenteeseen ja älykkään kaupungin ratkaisuihin. Tamwaren suunnitelmat on tehty ennen INKA-ohjelman alkamista, mutta yrityspuisto on myös malliesimerkki siitä, mitä INKA voi Tampereen seudulla sisältää: hankkeessa yhdistyvät uudistuva teollisuus ja älykäs kaupunki.

    – Ajatuksena on luoda älykäs tehdas, jossa uusi ekosysteemi tuottaa tulevaisuuden ketterää kilpailukykyä, muotoilee Tamwaren kehitysjohtaja Jani Suojansalo.

    Yrityspuiston hankkeistus on meneillään, ja se on jo herättänyt yrityspuolella runsaasti kiinnostusta.

    – Sana näyttää levinneen, meille on tullut yhteydenottoja ja olemme jo tässä vaiheessa saaneet hankkeeseen mukaan uusia yrityspuistoyrityksiä, Suojansalo kertoo.

    INKA-ohjelmalta Suojansalo odottaa Tamwaren yrityspuistohankkeelle nostetta, verkostoitumista ja tietysti myös rahoitusta.

    – Sopivien kumppanien löytäminen on tällaisessa hankkeessa tärkeää, koska meidän ei kannata kehittää uutta konseptia vain keskenämme. Myös myönteinen julkisuus on tarpeen, jotta asia pysyisi yleisessä keskustelussa – puhuttiin sitten Tamwaren yrityspuistosta tai älyliikenteestä ja uudistuvasta teollisuudesta yleisemmin, Suojansalo toteaa.

    Lisää yrityspuistohankkeesta PIB-ohjelman sivuilla:

    Lue juttu: Yrityspuisto – uusin ajatuksin markkinoille

    Katso myös video.

     

    Teollinen internet pienemmillekin yrityksille

    Koneenrakennusteollisuuden ja ICT-alan yhteistyö antaa mahdollisuuksia rakentaa olemassa olevasta osaamisesta uutta palvelutarjontaa. Työkoneen käytöstä voidaan kerätä käytönaikaista dataa, jonka perusteella arvioidaan sekä koneen suorituskykyä että sen käyttäjän toimintaa. Näin voidaan havaita mahdolliset ongelmakohdat, optimoida työkoneen tekniikkaa ja kouluttaa käyttäjiä kohdennetusti. 

    Suuret konevalmistajat pystyvät jo tarjoamaan tällaista palvelua, mutta pienemmillä ei välttämättä ole siihen resursseja. INKA-ohjelman toimintatapaan sopiva ratkaisu voisi olla esimerkiksi se, että kerätään yhteen konevalmistajia ja ohjelmisto- ja informaatioalan osaajia, jotka kehittävät ja tarjoavat palvelun yhteisvoimin ja niin, että kaikki osapuolet hyötyvät.

    Teollinen internet on esimerkki siitä, millaisten asioiden parissa INKA-ohjelma voisi käytännössä toimia. Yllä oleva visio perustuu jo olemassa oleviin suunnitelmiin, tekniikaan ja osaamiseen – INKA-ohjelma pyrkii siihen, että tällaiset innovaatiot pääsisivät toteutumaan Tampereen seudulla.

     

    Takaisin ylös