Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Kansainväliset osaajat ovat Tampereen kaupunkiseudun asialla


    ​Donna Kivirauma ja Tuomas Pahlman​
    ​Donna Kivirauma ja Tuomas Pahlman​

    Matemaatikko Ukrainasta, ekonomi Ranskasta, juristi Turkista… Kansainväliset osaajat ovat monipuolinen ja Tampereen kaupunkiseudun yrityksissä vielä liian vähän hyödynnetty voimavara. Twinkle 2015 -tapahtuma yhdistää osaajat ja yritykset.

    Donna Kivirauma ja Tuomas Pahlman luotsaavat tahoillaan tamperelaisia yrityksiä, jotka toimivat ja pyrkivät kasvamaan kansainvälisillä markkinoilla. Kivirauman TeamUp on sponsorikulttuuria uudistava yritys, jonka fanituspalvelu tavoittelee sosiaalisessa mediassa piiriinsä muun muassa urheilijoita ja taiteilijoita sekä heidän fanejaan ja sponsoreitaan – kansallisuuteen katsomatta.

    – Kun haluaa kehittää tuotteen ja markkinoida sitä maailmanlaajuisesti, siihen tarvitaan kansainvälisiä osaajia, toteaa TeamUpin toimitusjohtaja Donna Kivirauma.

    Pahlmanin TTS-Ciptec optimoi meijereiden ja panimoiden pesukeskuksia eli Pahlmanin sanoin "analysoi sitä, miten tiskataan tehokkaasti isossa mittakaavassa".

    – Meille oli selvää, että kun yrityksemme suuntasi Ranskan markkinoille, palkkaamme  ranskalaisen auttamaan meitä, kertoo TTS-Ciptecin toimitusjohtaja Tuomas Pahlman.

    Kansainvälisyys tuottaa ideoita

    Donna Kivirauma muutti Yhdysvalloista Suomeen perhesyistä vuonna 2009 ja joutui toteamaan, että ulkomailta saapuvan markkinoinnin huippuammattilaisenkin on erittäin hankala saada töitä täältä. Vapaaehtoistyö varainkeruun parissa tuotti oman yritysidean: tarvitaan jotain, joka yhdistää fanit, fanitettavat ja sponsorit luontevalla tavalla. Yhdysvalloissa se jokin olisi voinut olla Kivirauman oma, pitkän ajan kuluessa rakentunut verkosto, mutta uudessa ympäristössä piti kehitellä käyttöön uudet keinot.

    – TeamUp-konsepti syntyi vastauksena niihin haasteisiin, joita kohtasin täällä Suomessa, Kivirauma tiivistää.

    Kansainvälisyys tuottaa edelleen TeamUpissa tuoreita ideoita. Yhtiö on Kivirauman mukaan nyt ja tulevaisuudessa suomalainen, mutta sen tuotetta kehitetään tamperelaisessa toimistossa globaalista näkökulmasta. Kivirauma laskee, että yrityksessä on ihmisiä kymmenkunnasta eri maasta. Väen monikulttuurisuus on osa yhtiön strategiaa.

    – Ajatellaan vaikka TeamUp-palvelussa olevaa ominaisuutta, jolla fanit voivat käydä kannustamassa suosikkejaan. Suomalaisesta näkökulmasta se ei tuntunut kovin tarpeelliselta, mutta parista muusta maasta tulevat osaajamme sanoivat, että se pitää ehdottomasti saada mukaan – ja nyt näitä kannustusviestejä tulvii palveluun sivukaupalla.

    Ranskalainen tuntee Ranskan

    Tuomas Pahlman teki useita kuukausia töitä löytääkseen yrityksensä ensimmäisen ranskalaisen työntekijän, kiersi eri tilaisuuksissa, kertoi yrityksen konseptista ja kyseli sopivia henkilöitä.

    – Jos yritys haluaa ulkomaille, sen pitää jollain tavalla hankkia kansainvälistä osaamista. Me teimme sen rekrytoimalla suomeen muuttaneita ulkomaalaisia, Pahlman sanoo.

    Etenkin pk-yrityksessä yksikin onnistunut henkilövalinta voi olla kasvun kannalta merkittävä tekijä. Pahlman halusi TTS-Cipteciin työntekijän, joka hallitsee hyvin ranskan kielen, ranskalaisen bisneskulttuurin ja paikalliset kontaktit sekä osaa lisäksi myydä ja kehittää bisnestä. Pahlmanin sitkeys palkittiin, kun yrityksen myyntijohtajaksi löytyi lopulta jo aiemmin Suomeen muuttanut ranskalainen.

    – Parhaimmillaan meillä on ollut noin puolet noin 15 hengen porukasta ulkomaalaisia, ja siitä on ollut paljon hyötyä uusien markkinoiden avaamisessa, Pahlman toteaa.

    Twinklessä tehdään yhdessä

    Kivirauma ja Pahlman ovat mukana järjestämässä Twinkle 2015 -tapahtumaa. Se kokoaa joulukuussa saman katon alle kansainväliset osaajat ja yritysten edustajat. Tarkoituksena on, että he pääsevät siellä ratkomaan yhdessä haasteita, joita yritykset kohtaavat kansainvälisessä ja nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössään.

    –  Tapahtuman workshopeissa voidaan pohtia yhdessä esimerkiksi sitä, mikä estää yrityksiä käyttämästä ulkomaalaisia työntekijöitä ja mitä asialle pitäisi tehdä. Jos oman kansainvälistymispulmansa haluaa tilaisuuteen käsiteltäväksi, meihin järjestäjiin voi ottaa yhteyttä koska tahansa, Pahlman sanoo.

    Tapahtumaa valmistellaan vapaaehtoisvoimin. Kivirauma ja Pahlman etsivät mielellään kalentereistaan sen verran aikaa, että pystyvät osallistumaan valmistelutöihin.

    – Tämä on yritysvastuun kantamista. Jos haluaa, että alueella tapahtuu jotain, voi joko odottaa että muut tekevät sen tai sitten voi olla itse ratkaisemassa ongelmaa, Pahlman sanoo.

    – Suomi ja Tampereen kaupunkiseutu voivat pärjätä nykyistä paremmin esimerkiksi vientimarkkinoilla. Haluan olla mukana varmistamassa, että näin käy, ja Twinkle on yksi tapa tehdä niin, Kivirauma sanoo.

    ​

    Twinkle 2015 järjestetään Tampere-talossa 7.–8. joulukuuta. Tapahtuman toteuttaa alueen kansainvälinen yhteisö Tredean ja Talent Tampereen myötävaikutuksella. Lue lisää: twinkletampere.fi.

    Lue myös uutiset:
    "TWINKLE 2015 tuo kansainvälistä kipinää Tampereelle"
    "Talent Tampere –yhteistyöllä kohti kansainvälisempää Pirkanmaata"

    Takaisin ylös