Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Kipinä 2017 – yhdessä tekeminen parantaa suoritusta

    Tampereen kaupunki asetti haasteen, ja yritykset vastasivat siihen ratkaisuillaan, joita voidaan kokeilla ja kehittää yhdessä eteenpäin. Tuloksena on parempia palveluja asukkaille ja uutta liiketoimintaa yrityksille. Näin toimii Kipinä 2017.

    Lisätyn todellisuuden sovelluksia tekevän Pinovuo Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Vänni on Kipinä 2017 -päivän päättyessä tyytyväinen. Tapahtuma on tarjonnut tuhdin tietopaketin Tampereen kaupungin digitalisaation näkymistä, tilaisuuden kertoa täydelle salille Pinovuon osaamisesta ja konkreettisia keskusteluja jatkomahdollisuuksista. Käyntikortteja on päivän aikana vaihdettu monessa yhteydessä.

    – Kaiken tämän perusteella voi todeta, että Kipinä 2017 -tapahtumaan käyttämämme aika on ollut hyvin käytettyä aikaa, Vänni sanoo.

    Teija Vainio Vaitekhne Oy:stä Kipinä-tilaisuudessaVaitekhne Oy:n Teija Vainion esittelemää katseenseurantatekniikkaa on jo käytetty maisema- ja markkinointisuunnittelussa. Vainio ehdottaa, että sillä voisi täydentää esimerkiksi asukasiltojen haastatteluja.

    Yrittäjä ja tutkija Teija Vainio Vaitekhne Oy:stä esitteli omassa pitchaus-osuudessaan katseenseurantatekniikan mahdollisuuksia kaupunkisuunnittelussa. Hän lupasi sen avulla objektivisempaa tietoa siitä, mikä kaupunkiympäristössä herättää ihmisten huomion. Yleisö kuunteli, kysyi ja kiinnostui.

    – Minulle Kipinä 2017 oli innostava keskustelun avaus, joka näytti, että kaupungilla on intoa kokeilla ja myös näyttää kokeiluille suuntaa. Toivottavasti tästä syntyy paljon rohkeita kokeiluja, Vainio sanoo.

    Uusia tekemisen tapoja

    Tampereen kaupunki haluaa luoda uutta kumppanuus- ja kokeilukulttuuria, jossa haetaan yrityksiä ja muita sidosryhmiä kehittämään kaupunkia yhdessä. Kipinä-tapahtuma on yksi tapa uusien avauksien luomiseen.

    – Kokeilukulttuurin vahvistaminen tarkoittaa juuri sitä, että olemme avoimia uusille ideoille, testaamme niitä ja uskallamme myös epäonnistua, kertoo tapahtuman avannut Tampereen kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen.

    Kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikku Nurminen Kipinä-tilaisuudessaTampereen kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen avasi Kipinä 2017 -tapahtuman. Hänen mukaansa tilaisuuden anti oli erittäin hyvä. Osa ideoista olisi otettavissa käyttöön hyvin pian, osassa katsottiin pidemmälle tulevaisuuteen.

    Kaupunki uudistaa toimintamalliaan ja samalla omaa rooliaan. Siinä missä perinteinen kaupunki ostaa yrityksiltä palveluja ja tuotteita, älykaupunki on myös alusta, joka avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja jalostaa niitä yhdessä yritysten kanssa.

    – Pohjimmiltaan tässä tähdätään parempiin palveluihin, ja siinä sivussa toivottavasti saadaan aikaan muutakin hyvää, esimerkiksi lisää yritystoimintaa, työpaikkoja ja verotuloja, Nurminen sanoo.

    Smart Tampere -ohjelman ohjelmajohtaja Tero Blomqvistin mukaan kaupunki voi olla alustana esimerkiksi liikenteeseen, älyvaloihin tai hyvinvointipalveluihin liittyville kokeiluille. Hyvässä lykyssä niistä kehittyy paitsi kaupunkilaisten arkea sujuvoittavia ratkaisuja, myös seudun uusia vientivaltteja.

    – Kaupungin innovatiiviset hankinnat ovat hyvä keino viedä asioita eteenpäin, ja Kipinä on siitä erinomainen esimerkki, Blomqvist toteaa.

    Kipinöitä kaupunkiympäristöön

    Helmikuun Kipinä 2017 -tapahtuma oli järjestyksessään toinen. Ensimmäisessä tapahtumassa etsittiin hyvinvointialan kipinöitä, tällä kertaa teemat olivat kaupunkiympäristöstä: vuorovaikutteista suunnittelua, sensoriverkon mahdollisuuksia ja energiatehokkuutta.

    12 yritystä esitteli tapahtumassa ratkaisujaan kuulijakunnalle, joka koostui muun muassa kaupungin asiantuntijoista ja yritysten edustajista – ihmisistä, jotka todella voivat tarttua kolmen minuutin pitchauksessa esitettyyn ideaan ja auttaa sen viemisessä eteenpäin.

    Kipinä-tilaisuuden yleisöä valtuustosalissaKaupungin visiona on, että vuonna 2025 Tampereella kaikki käyttävät ensisijaisesti digitaalisia palveluja. Kipinä 2017 -tapahtuman osallistujajoukko vaikuttaa varmasti osaltaan siihen, millaisia nämä palvelut ovat.

    – Tampereella pienissä teknologiayrityksissä on paljon osaamista, ja niille on tärkeää päästä mukaan kokeiluprojekteihin ja paikallisiin pilotteihin, arvioi Pinovuon Kimmo Vänni.

    – Katseenseurantatekniikasta voisi syntyä uutta liiketoimintaa hyvinkin nopeasti, sillä itse tekniikka on jo valmista ja kokeiltua. Vaikka heti huomenna voisin lähteä laitteiston kanssa asukasiltaan, jatkaa Teija Vainio Vaitekhne Oy:stä.

    – Minusta tämä päivä osoitti hienosti sen, että pystymme parantamaan suoritusta, kun teemme asioita yhdessä. Tänäänkin rakensimme yhteistä näkemystä siitä, mitä voisimme porukassa tehdä, Tero Blomqvist tiivistää.

    Kipinä 2017 -tapahtuman järjesti Tampereen kaupunki yhteistyössä 6Aika-kärkihankkeiden kanssa. Hankkeita rahoittavat Tampereen kaupunki ja Euroopan aluekehitysrahasto.

    Lisätietoja:
    Smart Tampere
    Kipinä
    Pinovuo Oy
    Vaitekhne Oy
    Innovatiivisten hankintojen tiekartta (pdf, 478 kt) Tampereen kaupungin hankintojen strateginen kehittämissuunnitelma

    Takaisin ylös