Kokemuksia venture client -mallista
11.4.2019Suuret yritykset tarvitsevat startupien asiantuntemusta ja ketteryyttä pysyäkseen kehityksen kärjessä. Combient Foundry on yksi tapa yhdistää suurten ja pienten yritysten tarpeet venture client -mallilla niin, että toiminta on molemmille reilua ja kannattavaa.
Combient Foundry on suurten yritysten yhteenliittymä, jonka kantava ajatus on reilu yhdessä tekeminen startupien kanssa venture client -mallilla. Foundry julkaisee jäsenyritystensä todellisiin liiketoimintalähtöisiin tarpeisiin perustuvia haasteita ja etsii startupeja vastaamaan niihin. Kun haasteeseen löytyy lupaava ratkaisu, osalliset kehittävät sitä yhdessä.
– Molemmat hyötyvät. Startup pääsee skaalautumaan ylöspäin ja me saamme uutta liiketoimintaa, tiivistää Stora Enson Senior Product Manager, IT and Digitalisation Jeri Vääri.
Stora Enso on ollut Combient Foundryssä mukana alusta alkaen. Ohjelman luomista pohjustettiin käymällä läpi maailmalla käytössä olevia kiihdyttämömalleja ja suurten yritysten startup-yhteistyötä. Niiden pohjalta Foundryn perustajat kehittivät oman, uniikin mallinsa, jossa keskeistä on juuri oikeiden bisnesongelmien ratkominen.
Ensimmäisen haastekierroksen Combient Foundryyn laittoivat reilu vuosi sitten liikkeelle Stora Enso ja KONE. Nyt toiminnassa on mukana jo useita suuria yrityksiä. Ne eivät kilpaile keskenään, joten Foundry on niille hyvä alusta käydä keskusteluja, vinkata startupien osaamista toinen toisilleen – ja erinomainen syy tavata säännöllisesti.
Viikkojen työt kahdessa päivässä
Combient Foundry toimii sykleittäin. Se julkaisee haasteet, joihin startupit voivat hakea mukaan omilla ratkaisuillaan. Haku on globaali, ja erityisesti Pohjois-Amerikka, Eurooppa ja Pohjoismaat ovat hyvin edustettuina hakijoiden joukossa.
Parhaat ehdokkaat kutsutaan tarkentavien keskustelujen jälkeen mukaan kahden päivän tapahtumaan, jossa yritykset tutustuvat toistensa osaamiseen ja tarpeisiin. Tapahtumassa startupien ratkaisuehdotuksia viedään eteenpäin tehokkaasti.
– Parhaat yritykset kehittävät ajatuksiaan siinä kahden vuorokauden aikana tuntuvasti. Istumme alas, puhumme asiat läpi ja seuraavana päivänä startup-tiimillä voi olla uusi, perusteltu ehdotus esitettävänään, kertoo Stora Enson Head of New Digital Business & Startups Antti Vuolli.
Kun startupit pitchaavat ehdotuksensa, kaikki Combient Foundryn suuret yritykset ovat kuulolla. Ei ole lainkaan tavatonta, että jokin yrityksistä löytää tällä tavoin idean, jota ei ollut alkujaan edes etsimässä.
Tämän jälkeen suuret yritykset valitsevat startupit, joiden ratkaisua ne haluavat lähteä kokeilemaan pilottiprojektilla. Tähtäimessä on kuitenkin alusta lähtien skaalautuva liiketoiminta, ei koskaan pelkkä pilotointi pilotoinnin vuoksi.
Wiiste ja Stora Enso muuttavat puurakentamista
Tamperelainen, vuonna 2012 perustettu langattoman kosteudenhallinnan asiantuntija Wiiste päätyi Combient Foundryn kautta yhteistyöhön Stora Enson kanssa. Yhdessä yritykset aikovat muuttaa puurakentamisen maailmaa – miten, siitä kerrotaan myöhemmin, kun hanke on edennyt riittävän pitkälle.
Toimitusjohtaja Toni Luopajärvi kertoo, että Wiiste ei ole aiemmin osallistunut Combient Foundryn tyyppisiin yhteistyökuvioihin, mutta malli vaikutti heti kiinnostavalta. Se olisi tarjonnut hyviä kontakteja, vaikka ei olisikaan johtanut jatkoon, ja toiminta on ollut reilua alusta asti.
– Hyvin avoimesti puhuttiin siitä, mitä olemme tekemässä ja mitä se voisi jatkossa tarkoittaa, jos homma menee kuten on suunniteltu, Luopajärvi sanoo.
Ohjelmaan kuuluvasta kahden päivän tapahtumasta Luopajärvelle jäi mieleen ennen kaikkea hyvä meininki ja ripeä tahti. Wiisteen ehdotus jalostui parin päivän ajatustenvaihdolla, sparrauksella ja työstöllä merkittävästi – siinä määrin, että tavanomaisella sähköposti- ja palaverirutiinilla samaan olisi voinut kulua viikkoja.
Nopeasti tuli myös tieto, että ehdotuksen kanssa lähdetään jatkamaan eteenpäin Stora Enson kanssa.
– Tuntuu siltä, että ohjelmassa on otettu huomioon pienen yrityksen rajoitteet. On oltu joustavia ja esimerkiksi sopimusasiat oli jo mietitty valmiiksi. On myös tärkeää, että toisella puolella on innostunutta porukkaa, joka etsii oikeasti uusia ratkaisuja, Luopajärvi sanoo.
Wiisteen keskeistä osaamista on kosteusmittaaminen rakennustyömailla, tarkemmin ottaen betonin kuivumisen seuranta, joka parantaa työmaiden aikataulunhallintaa ja parantaa työn laatua. Loppuvuodesta 2018 yritys toi myyntiin betonianturistaan IoT-version, joka lähettää tiedot rakenteesta suoraan nettiin.
– Combient Foundryn kautta tullut puurakentaminen ei ole mitenkään kaukana meidän ydintekemisestämme, ja voi avata meille mielenkiintoisia mahdollisuuksia esimerkiksi Keski-Euroopan markkinoilla, Luopajärvi arvioi.
Ensimmäisen vuoden opit
Kun takana on jo jokunen Combient Foundry -sykli, Stora Enson edustajilla alkaa olla hyvä kuva siitä, mikä tekee venture client -mallista toimivan. Keskeistä on jo alussa valittu linjaus etsiä ratkaisuja todellisiin ja merkittäviin liiketoiminnan tarpeisiin. Haasteilla pitää olla organisaatiossa kasvot ja omistajat.
– Tarvitaan business owner, jolla on myös rahat ensimmäisen proof of conceptin toteutukseen ja henkilö, jolla on aikaa viedä hanketta startupin kanssa eteenpäin. Yhteiskehittäminen ei voi tapahtua yksipuolisesti, siinä pitää olla aktiivisesti ja tiiviisti mukana, Vuolli sanoo.
– Meillä pitää olla valmiina selkeät toimintamallit ja esimerkiksi sopimuspohjat, jotta asiat etenevät ripeästi. Pienillä startupeilla ei välttämättä ole varaa odottaa päätöksiä ja asian käsittelyä kovin pitkään, Vääri jatkaa.
Viestintä on tärkeä onnistumisen edellytys: haasteiden havainnollinen kertominen ja maailmanluokan markkinointi, hyvät kumppanit ja laajat verkostot – näillä päästään Stora Enson edustajien mukaan venture client -mallin toteutuksessa jo pitkälle.
Yhdessä tekemisen periaatteen pitää olla selvä, jotta startup voi olla varma siitä, että sen ideat ja IPR ovat turvassa. Ja lopuksi: jos hyvältä vaikuttanut ehdotus ei ensimmäisessä pilotissa toimikaan, täytyy olla kanttia laittaa kokeilu poikki ajoissa ja palata myöhemmin asiaan uudesta näkökulmasta.
Miksi startupit ovat isoille yrityksille tärkeitä?
Stora Enson Jeri Vääri ja Antti Vuolli listaavat:
– Startupit opettavat ketterää tekemistä ison yrityksen koko henkilöstölle, auttavat luomaan uutta liiketoimintaa ja ratkaisemaan usein melko arkipäiväisiäkin ongelmia täysin uusin tavoin.
– Innovaatiot eivät tapahdu erityksissä. Isojen pitää kertoa, mitä ne ovat tekemässä, jos ne haluavat pienemmiltä apua haasteisiinsa.
– Startupissa voi olla maailman paras tietämys sen omalta erityisalalta, ja siihen on hyvä päästä kiinni aikaisessa vaiheessa.