Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Jolla hivuttautuu Android-puhelimiin

    Jolla on tuonut markkinoille puhelimen ja käyttöjärjestelmän, nyt se on luomassa  Android-puhelinten käyttäjille helppoa mahdollisuutta kokeilla Jollan käyttöliittymää. Vahvasti pirkanmaalaislähtöinen yritys on porskuttanut eteenpäin kolmen vuoden ajan, ja alkuaikojen innostus kantaa edelleen.

    Sami Pienimäki, yksi Jollan perustajista, osui valokuvaan suoraan ministeriövierailulta. Hän vakuuttaa, että virallisemman asun alta löytyy tänäänkin Jolla-paita​

    Sami Pienimäki, yksi Jollan perustajista, osui valokuvaan suoraan ministeriövierailulta. Hän vakuuttaa, että virallisemman asun alta löytyy tänäänkin Jolla-paita​

    Sami Pienimäki saapuu haastatteluun suoraan junalta. Hän on yksi Jollan perustajista ja vastaa myynnistä ja markkinoinnista. Matka Helsingistä Tampereelle on hujahtanut töitä tehden, kävelymatka asemalta Jollan Tampereen toimipisteeseen taas meni neljässä minuutissa. Pienimäki latoo esittelypuhelimet pöytään ja myöntää, että niistä on nyt syytä olla ylpeä.

    – Nämä on saatu suomalaisvoimin aikaiseksi tilanteessa, jossa isotkin kaatuvat, Pienimäki toteaa.

    Jolla Oy kehittää mobiililaitteita ja avointa Sailfish OS -käyttöjärjestelmää MeeGo-järjestelmän jatkajana. Yhtiö on taustaltaan vahvasti pirkanmaalainen. Se syntyi vuonna 2011 Nokian ison rakennemuutoksen pyörteissä, kun Jollan perustajat halusivat lähteä kehittämään omaa, avoimiin mobiilialan innovaatioihin keskittyvää yritystään. Ensimmäiset kolme vuotta on edetty kovaa – ja innostuneesti.

    – Mobiilikehitys kaikkinensa on kuin ohjelmistokehityksen Formula 1 -luokka, nopealiikkeinen ja dynaaminen. Se inspiroi, ja me pystymme vastaamaan haasteisiin ketterästi, Pienimäki kertoo.

    Pienimäki reissaa paljon junalla Helsingin ja Tampereen väliä, sillä Jolla toimii Suomessa molemmissa kaupungeissa. Tampereella tehdään reilun 40 hengen voimin Jollan tuotekehitystä, ja vaikka yhtiö on menossa kovaa etenkin Aasian markkinoille, kotimaan kuviot halutaan säilyttää.

    – Meillä on täällä Tampereella toimiva ympäristö, kustannustaso on kohdallaan, osaavaa henkilöstöä on helppo saada ja myös pitää talossa, Pienimäki luettelee.

    Henkilöstö onkin Jollalle tärkeä asia, sillä koko yhtiö on rakennettu osaamisen ympärille. Väkeä on nykyisin jo noin 125 hengen verran. Yhtiö kehitti oman älypuhelimen, mutta suuri osa investoinneista laitetaan omaan käyttöjärjestelmään, käyttöliittymään ja sovelluksiin.

    – Ohjelmistokoodi on avoimessa lähdekoodissa, mutta sitä on 25 miljoonaa riviä. Liikkeelle lähdimme aikanaan siitä, että ymmärrys koodin sisällöstä on Jollan ydinjoukon korvien välissä, eikä kellään muulla ole vastaavaa, Pienimäki kertoo.

    Kuva: Jolla​

    Kuva: Jolla​

    Ensimmäiset Jolla-puhelimet tulivat Suomessa markkinoille loppuvuodesta 2013, ja Sailfish OS -käyttöjärjestelmää on kehitetty tiiviissä tahdissa.

    Nyt työn alla on Jolla Launcher, jonka avulla Android-laitteiden käyttäjät voivat päästä helposti Sailfish OS:n makuun. Jolla Launcher on ollut aiheeseen vihkiytyneen käyttäjäryhmän alfa-testauksessa kesän aikana, ja tulevaisuudessa siihen pääsee käsiksi laajeneva joukko älypuhelimen käyttäjiä.

    – Jolla Launcher tulee jakoon ilmaiseksi, ja ajatuksena on, että siitä tulee meille hyvä promootiotyökalu. Kun Jollan käyttöliittymästä kiinnostunut pääsee kokeilemaan sitä helposti millä tahansa Android-puhelimella, hän voi hyvinkin tulevaisuudessa hankkia itselleen Jollan, Pienimäki kertoo.

    Pienimäen reissaaminen ei rajoitu junaan. Hän laskee, että vuoden aikana on kertynyt lähemmäs 250 matkapäivää muun muassa Venäjän, Intian ja Hongkongin suuntaan. Jollalla on toimisto Hongkongissa, mistä on hyvä suunnistaa Kiinan markkinoille. Jolla-puhelin on nyt myynnissä suurella hongkongilaisella operaattorilla, ja sitä kautta on mahdollista herätellä kiinalaisten kiinnostusta.

    – Kiinalaiset arvostavat eurooppalaista ja suomalaista designia, joten siitä pidetään kiinni. Toisaalta kiinalaiset haluavat käyttää älypuhelimellaan paikallisia palveluja, joten ne pitää pystyä tarjoamaan, Pienimäki kertoo.

    Jollan suunnittelun lähtökohtana on ollut suomalaisen designin yhdistäminen luontevaan käytettävyyteen ja tietoturvallisuuteen.

    – Tärkeintä tässä puhelimessa on se, että käyttäjä on oman itsensä herra ja päättää, mitä haluaa laitteella tehdä. Puhelin ei esimerkiksi jakele käyttäjän tietoja eteenpäin, mutta tukee Android-sovelluksia, koska ihmiset kuitenkin haluavat esimerkiksi tviittailla ja chattaillä Facebookissa, Pienimäki sanoo.

     

    Lue lisää:
    Jolla.com
    Jolla featured in the Business and Research Directory of  Tampere Business Region 

    This story in English

    Takaisin ylös