Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Hydrogen Hills: Tampereen kaupunkiseudulla on hyvät edellytykset vihreän vedyn veturiksi

    20241007 HH 1

    Tampereen seudulla ja Pirkanmaalla voi olla merkittävä rooli vetyinfrastruktuurin kehittämisessä Pohjois-Euroopassa. Vetyteknologiat voisivat olla osa kiertotalouden kokonaisuutta. Alueella on hyvät edellytykset ajaa erityisesti kestävää energian tuotantoa ja jalostusta. Hankkeen työnimi on Hydrogen Hills.

    Huippuluokan sijainti

    20241007 HH gif 3 4

    Tampereen seudun etuna on lyömätön sijainti.

    Olemme osa tanakkaa 400 kV:n sähkönsiirtoverkkoa ja kaasun siirron kannalta sijaitsemme järkevässä pohjois–eteläsuunnan risteyksessä. Energia on täällä Euroopan mittapuulla halpaa, ja tarjolla oleva sähkö on vihreää, kuten vesi- ja tuulivoimaa. Alle kahden tunnin ajomatkan sisällä Tampereen kaupunkiseudusta toimii 80 % Suomen teollisuudesta.

    Saatavilla on vetyteollisuudelle arvokasta biogeenistä hiilidioksidia. Biogeeninen hiilidioksidi vapautuu biologisen materiaalin eli biomassan tai sen johdannaisten palaessa tai hajotessa. Esimerkkejä tästä ovat puun ja biologisen hajoamisen kautta syntyneen biokaasun palaessa vapautuva hiilidioksidi.

    Kaupunkimiljöön hyötynä on myös se, että tuotannossa syntyvä lämpö on mahdollista käyttää kiinteistöjen lämmitykseen.

    Suomesta on vetyteollisuuden kärkimaaksi, koska sähköverkkomme on vakaa, kattava ja kapasiteetiltaan riittävä.

    – Mika Kolari
    Asiakkuusvastaava, tiiminvetäjä

    Hyviä kokemuksia alliansseista ja yhteistyöhankkeista

    20241007 HH gif 5 6

    Tampereen seudulla on hyviä kokemuksia monenlaisista ja monentasoisista alliansseista ja yhteistyöhankkeista.

    Jokaiselle katukuvasta tuttuja hankkeita, joissa työt ovat edenneet – jopa etuajassa ja alle tavoitekustannusten – ovat Tampereen seudun ratikka ja Rantatunneli. Vähemmän näkyvä yhteishanke on Sulkavuoren jäteveden keskuspuhdistamo, jossa ovat mukana Kangasala, Lempäälä, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi.

    PMO eli project management office tarkoittaa suomeksi projektinhallintatoimistoa, on organisaation tai yrityksen yksikkö, joka vastaa projektien hallinnan standardoinnista, ohjauksesta ja koordinoinnista. PMO varmistaa, että projektit etenevät aikataulussa, pysyvät budjetissa ja saavuttavat määritellyt tavoitteet.

    Tampereen seudulla on jo pitkälle edenneitä hankkeita, kuten Tarastenjärven yhteistuotantolaitos.

    – Mika Kolari
    Asiakkuusvastaava, tiiminvetäjä

    Kahden laitoksen välissä

    20241007 HH gif 7

    Nordic Ren-Gas suunnittelee tuotantolaitosta Tampereelle. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Tarastenjärven voimalaitoksen välittömässä läheisyydessä. Hankkeen tavoitteena on rakentaa tuotantolaitos, joka tuottaa uusiutuvaa synteettistä metaania, vetyä ja hukkalämmöstä tuotettua kaukolämpöä.

    ECO3-yritysalueelle on rakentumassa teollisen mittakaavan uudenlainen ja monialainen bio- ja kiertotalouden liiketoiminta-alue. Alueelle on sijoittumassa myös vetytaloutta. ECO3 sijaitsee Kolmenkulman alueella Nokialla.

    Tampereen seudulla on teknisen alan oppilaitoksia, jotka tukevat vetyteollisuutta. Mukana ovat myös Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Luonnonvarakeskus LUKE.

    Vety mahdollistaa vihreän energian tuotannon ja varastoinnin.

    – Mika Kolari
    Asiakkuusvastaava, tiiminvetäjä

    Takaisin ylös