Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Tampereen seutu pyrkii metaversumiedelläkävijäksi – Imagine the Metaverse -tapahtuma kokoaa kesäkuussa alan huiput yhteen

    älykaupunki video vr lasit (1)
    VR-lasit eli virtuaalitodellisuuslasit ovat monille tuttu väline metaversumin kokemiseen ja osallistumiseen. Kuvituskuva. Kuva: Tampereen kaupunki
    Kuva: Tampereen kaupunki

    Metaversumi-kehitys voi olla internetin seuraava ilmenemismuoto. Tampere haluaa olla eturintamassa. Kesäkuun alussa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa pääsee tutustumaan metaversumin mahdollisuuksiin alan huippujen kanssa. Tapahtumassa lavalle nousee puhujia teknologiayrityksistä ja muita tulevaisuuden verkkojen kanssa työskenteleviä kotimaisia ja ulkomaisia asiantuntijoita yrityksistä sekä julkisista organisaatioista.

    Kaupunki- ja liiketoimintaympäristöt ovat digitaalisessa myllerryksessä.

    Metaversumi tulee mullistamaan arkeamme samaan tapaan, kuin internet aikanaan.  Viime vuosien aikana ryminällä tapahtunut tekoälyn ja kielimallien tulo oli monelle silmiä avaavaa. Jos internet muutti mullistavalla tavalla liiketoimintamalleja, tekoäly ja kehittyvät teknologiat ovat vastaava mullistus, sanoo tapahtumaa aktiivisesti järjestänyt Tampereen kaupungin kehittämispäällikkö Tiia Joki, ja jatkaa: 

    – On vaikeaa nähdä, etteivätkö uudet teknologiat vaikuttaisi, ja metaversumi kokoaa ne yhteen, hän sanoo.

    Metaversumi tarkoittaa verkkoteknologioiden, viestintämahdollisuuksien ja infrastruktuurin laajentumista esimerkiksi lisätyllä- ja virtuaalitodellisuudella. Tulevaisuustalo Sitra määrittelee, että metaversumi on internetiä hyödyntävä, pysyvistä virtuaalitiloista muodostuva kokonaisuus, jossa vuorovaikutus on mahdollista virtuaalitilojen sisällä ja niiden kesken.

    Sitran vuodentakaisessa analyysiartikkelissa digitalisaatioon, dataan ja tekoälyyn erikoistanut kauppatieteiden tohtori Mika Ruokonen ja LUT-kauppakorkeakoulun strategian ja innovaatioiden professori Paavo Ritala kirjoittavat, että esimerkiksi virtuaaliset pelimaailmat ja yhteisöt ovat jo kauan sisältäneet tapoja luoda digitaalisia identiteettejä, tehdä ostoksia ja käydä kauppaa sekä tehdä yhteistyötä. Monilla yrityksillä on myös erilaisia metaversumin kokeiluja sekä siihen liittyviä käytännön toteutuksia.

    Joki näkee että metaversumien hyödyntäminen yleistynee ensiaallossa urbaanissa kaupunkisuunnittelussa ja liikenteen saralla.

    Digitaalinen ja fyysinen todellisuus limittyvät

    Kehittämispäällikkö Joki kertoo, että kaupunkikehityksen näkökulmasta Tampereella ei ajatella metaversumia vain virtuaalisena alustana ja tilana, jossa toimittaisiin avatarina (virtuaalihahmona) tai kopioitaisiin kaupunki, vaan digitaalisen ja fyysisen maailman yhdistymistä.

    – Olemme tietyllä tavalla metaversumin betaversiossa, jossa hyödynnämme älypuhelimia ja tietokoneita. Immersiiviset teknologiat kehittyvät ja kokemuksesta tulee saumattomampi, hän sanoo.

    Joki kertoo, että kaupunkien metaversumeista on käytetty myös sanaa cityversumi.

    Tapahtuman järjestäjät ovat Tampereen kaupunki ja Tampereen Messut. Tapahtuman pääkumppanit ovat ohjelmistoyritys Microsoft ja Tampereen kaupunki. Tapahtuman kumppaneita ovat Nokia, älykaupunkikehitykseen erikoistuneet Bable, Smart City Innovation Cluster ja liikennetelematiikka-alan yhteistyöfoorumi ITS Finland. Yritykset voivat löytää uusia perspektiivejä ja saada vinkkejä esimerkiksi pitchaustilaisuuksista sekä puheenvuoroista.

    Sequence 02.00 00 03 08.Still002 (1)
    Tampereen kaupungin kehittämispäällikkö Tiia Joki näkee, että kaupunkikehityksessä metaversumien sovellukset voivat yleistyä ensiksi liikenteessä. Kuvituskuva. Kuva: Tampereen kaupunki.

    Kesäkuun alun superviikko

    Metaversumitapahtuman lisäksi kesäkuun alussa Tampereelle kokoontuu monien muidenkin löyhemmin tai kiinteämmin metaversumeihin kiinnittyvien alojen ammattilaisia. Business Tampere on mukana tapahtumissa erilaisissa rooleissa. Imagine-tapahtumassa on puhujana Business Tampereen elämystalouden ja Film Tampereen ohjelmajohtaja Fanny Heinonen.

    Samalla viikolla on esimerkiksi myös sirupakkaustapahtuma IMAPS Nordpac. Elektroniikan ja paketoinnin alojen tapahtuman tarkoitus on kerätä yhteen suunnitteluketjun osaajat. IMAPS (International Microelectronics Assembly and Packaging Society) on voittoa tavoittelematon yhteisö yrityksille, instituutioille ja opiskelijajäsenille. Myös Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä on samalla viikolla automaatioajamisen tapahtuma.

    Joen mukaan tapahtumien ohjelmien sisällöt limittyvät ja tukevat toisiaan.

    – Tampereella on tuolloin paljon hyvää siruohjelmaa, eikä näillä aloilla ole mitään kehitystä ilman sirukehitystä, Joki sanoo.

    Imagine the metaverse -tapahtuma ti 11.6. – ke 12.6.2024.

    Lisätietoa Business Tampereessa:

    Takaisin ylös