”Meille laatu on kaikki kaikessa”
18.5.2020The Good Guys Kombucha on kotimainen kombucha-panimo Pirkkalassa. Yrityksen missiona on tarjota parempia valintoja kauppojen juomahyllyille
Kombucha on fermentoitua teetä, ja sillä on pitkät historialliset juuret. The Good Guysin co-founder Markus Klöfin mukaan kirjoitettuja mainintoja voi löytyä jopa kahdentuhannen vuoden takaa. Tällä vuosituhannella juoman suosio räjähti Yhdysvalloissa uudelleen, sillä kombucha on hyvä vaihtoehto sokeripitoisille virvoitusjuomille ja limonadeille. Tuote kasvattaa suosiotaan vahvasti myös Euroopassa, ja Suomi on koko maanosan toiseksi nopeimmin kasvava markkina heti Englannin jälkeen. Klöfin mukaan kasvunvaraa ja tekemistä riittää silti.
”Erilaisia kombuchoja on tällä hetkellä markkinoilla paljon, mutta meidän sanomamme keskittyy niin sanotun perinteisesti fermentoidun kombuchan esiintuontiin”, Klöf kiteyttää. ”Toimimme pääasiassa kotimaan markkinoilla ja laajensimme vuoden alusta S-ryhmän puolelle. Aloitimme myynnin myös Ruotsissa, mutta Suomessakin riittää vielä markkinaa tehtäväksi.”
Laatu rakentuu monista tekijöistä
Jo The Good Guys Kombuchan perustamisvaiheessa kiinnitettiin huomiota siihen, että yrityksen arvot, tavoitteet ja toimintatavat ovat keskenään linjassa. ”Meille laatu on kaikki kaikessa”, Klöf toteaa. Myös luomuraaka-aineiden käyttö on tärkeää, jotta torjunta-aineet eivät tuhoaisi kombuchan hyviä ominaisuuksia. Klöfin mukaan meidän ei pitäisi nauttia sellaista, mitä hyönteiset tai eläimetkään eivät uskalla syödä.
Yrityksen tavoitteena on myös vierailla henkilökohtaisesti kaikilla teetiloilla, joiden tuotteita he käyttävät. Silloin he pysyvät varmasti perillä siitä, minkälaisissa oloissa ja kenen toimesta teetä viljellään. ”Sen ansiosta voimme kertoa tuotteiden koko tarinan myös raaka-aineiden osalta sekä varmistua siitä, että laatu varmasti vastaa meidän odotuksiamme”, kertoo Klöf.
Kasvua ja verkostoitumista haasteista huolimatta
Kombuchaa voi tehdä myös kotona. The Good Guysin prosessi vastaakin hyvin pitkälti sitä tapaa, jolla tuotetta valmistettaisiin kotioloissa. Silti yritys ei todellakaan ole mikään pikkutekijä, vaan se on onnistunut kahdessa vuodessa nousemaan Suomen suurimmaksi kotimaisen kombuchan tuottajaksi ja saanut tuloksensa kannattavaksi.
”Olemme onnistuneet luomaan kattavan yhteistyöverkoston kansainvälisiin kombucha-panimoihin sekä aloittaneet tiiviin yhteistyön myös muiden Suomessa toimivien kombucha-panimoiden kanssa edistääksemme ja tukeaksemme koko toimialan kasvua”, Klöf kertoo. Kasvumatkan varrelle on toki osunut myös haasteita, mutta niistä on selvitty.
”Alussa kaikki piti opetella tyhjästä ja monet asiat on opittu kantapään kautta”, Klöf muistelee. ”Esimerkiksi ensimmäisessä panimossamme ei ollut lainkaan lämpötilakontrolloitua käymishuonetta. Kesän helteet yllättivät meidät täysin, ja monet tuotteistamme räjähtelivät pulloon. Jouduimme vetämään tuotteita takaisin kauppojen hyllyiltä.”
Pidä fokus siinä, mitä olet tekemässä
Klöfin mielestä tamperelainen startup-ekosysteemi antaa tukea, mutta myös muut tekijät puoltavat Tampereen vahvaa asemaa kasvuyrittäjän näkökulmasta. ”Tampereella on hyvä verkosto yrityksiä, joilta saa tukea ja tarvittavia palveluita”, Klöf summaa. ”Myös sijainti on Suomen markkinoita ajatellen keskeinen. Lisäksi läheisyys Helsingin kanssa auttaa, sillä siellä joutuu joka tapauksessa vierailemaan usein.”
Verkostoista huolimatta Klöf muistuttaa kasvuyrityksiä keskittymään ensisijaisesti tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen sekä fokuksen linjaamiseen ja ylläpitoon. ”Vaikka tukea on tarjolla kiitettävän paljon, pelkkä niin sanotun ilmaisen rahan jahtaaminen ei saa viedä energiaa tai aikaa omasta tekemisestä”, hän toteaa. ”Tukien hakemiseen voi tarvittaessa käyttää vaikka konsulttia, jotta itse voi keskittyä siihen, mitä todella haluaa tehdä. Luokaa prosesseja alusta asti ja laskekaa kustannuksia, jotta saatte homman kannattavaksi.”
Lopuksi Klöf kehottaa huolehtimaan myös omasta jaksamisesta sekä terveydestä. Vaikka välillä on kiire ja tuntuu, että väsyttää, liikunta lievittää stressiä ja auttaa jaksamaan.
”Itse unohdin liikunnan tärkeyden, ja se kyllä näkyi jaksamisessani. Nyt ollaan onneksi taas paremmalla radalla. Syökää hyvin ja urheilkaa”, Klöf kiteyttää.
Tampereen startup-ekosysteemiä mukana rakentamassa
6Aika – Kasvun ekosysteemit: yritysten kasvun mahdollistaminen kuutoskaupunkien yhteistyössä
Hankkeessa tuetaan kasvuhakuisia yrityksiä kiinnittymään niille sopiviin tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa tukeviin verkostoihin ja palveluihin. Hanketta toteuttavat kuusi Suomen suurinta kaupunkia: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu sekä Pirkanmaan liitto. Hanke perustuu ajatukseen kaupunkien aktiivisesta roolista yritysten innovaatiotoiminnan ja niitä edistävien verkostojen tukemisessa.