Siirry sisältöön

Hae sivustolta

Kirjoita hakusana ja valitse ehdotuksista tai paina hakupainiketta päästäksesi hakutulossivulle.

    Älykkäät koneet ja valmistava teollisuus

    Älykkäiden koneiden ala on yksi niistä aloista, jotka hyötyvät erittäin merkittävästi alueen vahvasta ICT-klusterista. Tampereen seudulla toimii kymmenen oman markkinasegmenttinsä kansainvälistä markkinajohtajaa. Yritykset kuten Kalmar, Sandvik ja AGCO Power ovat huomanneet alueen tarjoamat mahdollisuudet.

    Yli satavuotinen valmistavan teollisuuden historia yhdistyy vahvaan korkean teknologian osaamiseen

    Tampereen seutu on Suomen valmistavan teollisuuden keskus. Alueen teollinen historia ulottuu aina 1700-luvulle asti, jolloin Tampereen halki kulkeva Tammerkoski sai vierelleen kaupungin ensimmäisen paperitehtaan. Laajamittainen teollistuminen alkoi toden teolla 1820-luvun alussa, jolloin rakennettiin mm. kuuluisa Finlaysonin tehdasalue.

    Alykäs koneteollisuus on yksi Tampereen seudun kärkitoimialoista.
    Kuva: Opa Latvala

    Nykyään Tampereen seudun valmistava teollisuus tunnetaan erityisesti vahvasta korkean teknologian osaamisestaan. Esimerkiksi biomateriaali-, laser- ja puolijohdeteknologioihin liittyvä osaaminen on alueella erittäin korkealla tasolla.

    Vuonna 2014 alueen valmistavan teollisuuden kokonaisliikevaihto oli noin 10 miljardia euroa. Ala työllisti kyseisenä vuonna yhteensä 42 500 työntekijää ja tuotti vientituloa noin 5 miljardin euron arvosta. Monet valmistavan teollisuuden kansainvälistä kärkeä edustavat suuryritykset kuten Sandvik, Kalmar (Cargotec), Valmet, Metso, Fastems, John Deere, Bronto Skylift ja AGCO Power sekä useat pienet ja keskisuuret yritykset kuten Avant Tecno, Insta, Koja, Ata Gears ja Tasowheel toimivat jo nyt Tampereella tai sen lähialueilla.

    Nykyään Tampereen seudun valmistava teollisuus tunnetaan erityisesti vahvasta korkean teknologian osaamisestaan.

    Tampereen seudulla tehdään runsaasti valmistavaan teollisuuteen liittyvää tutkimusta ja tuotekehitystä.

    Tampereen teknillinen yliopisto on valittu maailman 11. parhaaksi yliopistoksi yksityisen sektorin ja yliopiston välistä yhteistyötä arvioivassa tutkimuksessa. Tekemällä yhteistyötä kyseisen yliopiston kanssa yritykset pääsevät hyödyntämään aivan viimeisintä tutkimustietoa ja osaamista sekä oman alansa uusimpia innovaatioita.

    SMACC (Smart Machines and Manufacturing Competence Centre) -osaamiskeskittymä tarjoaa korkealaatuista tutkimusosaamista ja yhden luukun periaatteella toteutettuja ratkaisuja. Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Tampereen teknillinen yliopisto ovat yhdessä muodostaneet tämän Suomen johtavan tuotantoon, valmistukseen ja valmistusmateriaaleihin keskittyvän osaamiskeskittymän, joka tuottaa laaja-alaista huippuosaamista ja tarjoaa asiakkaidensa käyttöön erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä hyödyttävän, laajan yhteistyöverkoston.

    Demola on erityisesti kansainvälisiä markkinoita varten kehitetty innovaatioalusta ja -ympäristö, jossa eri tieteenaloja edustavat opiskelijat työskentelevät yhdessä ja kehittelevät luovia ratkaisuja yrityksien esittämiin ongelmiin.

    TAUCHI (Tampere Unit for Computer-Human Interaction) -tutkimuskeskus on erikoistunut erityisesti ihmisten ja koneiden välisten vuorovaikutussuhteiden tutkimiseen. Keskus tarjoaa palvelujaan erityisesti sellaisille yrityksille, jotka haluavat hyödyntää viimeisintä tutkimustietoa omassa tuotekehitysprosessissaan. Keskuksen työ on jo johtanut useiden tarkkaan testatuiden, käyttäjäystävällisten ja monia eri aisteja hyödyntävien käyttöjärjestelmäprototyyppien syntyyn.

    Tampereen ammattikorkeakoulun Openlab tarjoaa erittäin joustava tutkimusympäristön erilaisten tuotekehitysprojektien läpiviemiselle. Openlab on erikoistunut etenkin projekteihin, jotka liittyvät älykkäisiin koneisiin, käyttäjää tukeviin toimintoihin ja konedatan hallintaan ja lähettämiseen.

    Maailman suurin satama sijaitsee Tampereella *

    * Kalmar (Cargotec) pyörittää maailman suurinta satama-automaatio-osaamiskeskustaan Tampereelta käsin ja sen Tampereen testialueelle on pystytetty valtava määrä satamakalustoa ja teknologiaa.

    Globalisaatiokehitys on pakottanut tamperelaiset konepajateollisuusyritykset kansainvälistymään, mutta suurimman osan toiminnassa Tampereen merkitys on säilynyt vahvana. Tieto ja osaaminen liikkuvat alan yritysten välillä tehokkaasti erilaisten yhteistyöprojektien ja työpaikkaa vaihtavien työntekijöiden mukana.

    Nokian mobiiliteknologiaa kehitettiin aiemmin erittäin pitkälti juuri Tampereella. Tämä hyödytti ja hyödyttää paikallista konepajateollisuutta erittäin merkittävällä tavalla, sillä Nokialla syntynyt osaaminen jäi alueelle ja on levinnyt ajan mittaan myös muiden alueen yritysten käyttöön. Kaikkein suurin merkitys alueen osaamiselle on kuitenkin ollut alueen yliopistoilla. Nykyisin osaamista syntyy ja jaetaan yliopistojen ohella myös Uuden Tehtaan kaltaisissa innovaatioympäristöissä.

    Suomalainen konepajateollisuus hyödyntää korkeaa teknologiaa ja ICT:tä ja etsii tavanomaisiin ongelmiin tavanomaisesta poikkeavia ratkaisuja

    Tampereen seudulla on erityisen paljon konepaja-alan erityisosaamista lastinkäsittelyssä, nostojärjestelmissä, kaivosteknologiassa, offshore-teknologiassa, cleantech- ja energiaratkaisuissa sekä metsäkoneteollisuudessa. Lisäksi alueella on erittäin laaja tämän alan alihankkijaverkosto.

    Suomella on jo pitkään ollut hyvin merkittävä rooli lastinkäsittely- ja nostojärjestelmien kehittelyssä. Yritykset kuten Cargotec (lastinkäsittelylaitteet; tuotemerkit Kalmar, Hiab ja MacGregor) ja Kone (hissi- ja liukuporrasteollisuus) tunnetaan maailmanlaajuisesti, ja niillä on omilla toimialoillaan hyvin merkittävät markkinaosuudet.

    Tampereen seudulla toimivia yrityksiä:

    Avant Tecno

    Bronto Skylift

    Kalmar (Cargotec)

    TTS Liftec

    Glaston

    Tampereella toimii kaksi erittäin merkittävää kaivosteknologiayhtiötä, Sandvik Mining ja Metso Mining. Molemmilla on kymmenien vuosien kokemus kaivosalalta, ja ne ovat toteuttaneet yhteensä useita satoja kaivoslaitteistoasennuksia eri puolilla maailmaa. Tampereella toimivien kaivosalan yritysten tuotevalikoimiin kuuluu hyvin laaja valikoima erilaisia kallioporaus-, louhinta-, prosessointi- ja purkulaitteita sekä bulkkimateriaalin käsittelylaitteita.

    Tampereen seudulla toimivia yrityksiä:

    Metso

    Sandvik

    Robit 

    Suomen ilmasto on ankara, eikä maamme maaperässä ole lainkaan öljyä tai maakaasua. Nämä tosiasiat ovat pakottaneet maassa toimivat yritykset paitsi energiankulutuksen minimointiin myös kehittämään uusia, vähemmän energiaa kuluttavia teknologioita. Useat Suomessa toimivat energia- ja cleantech-yritykset (mm. Valmet) tarjoavat monenlaisia innovatiivisia ratkaisuja useille energiantuotantoon käytettäville polttoaineille. Näihin kuuluvat mm. leijukerroskattilat, kaasuttimet, voimalaitokset, integroidut pyrolyysiratkaisut, ympäristönsuojeluvälineet ja suuri määrä erilaisia elinkaaripalveluita ja automatisoituja ratkaisuja. Nämä yritykset pystyvät tarjoamaan ratkaisuja useisiin planeettamme vaikeimmista ongelmista.

    Vexve tuottaa maksimaalisen energia- ja kustannustehokkuuden toteuttavia ratkaisuja ja kansainväliset suuryritykset kuten Valmet kehittävät ja tarjoavat erilaisia teknologioita, automatiikkaa ja palveluita kansainvälisen energiateollisuuden tarpeisiin.

    WWF:n vuoden 2014 Global Cleantech Innovation -mittauksessa Suomi oli sijalla 2.

    Tampereen seudulla toimivia yrityksiä:

    Adwatec

    Alstom

    Andritz Hydro

    Labkotec

    Valmet

    Suomalainen konepajateollisuus on jo pitkään erikoistunut suunnittelemaan ja valmistamaan nk. tavaralajimenetelmään perustuvia metsätyökoneita, ja maassa on runsaasti nimenomaan tätä menetelmää koskevaa erityisosaamista. Ponsse ja John Deere suunnittelevat, testaavat ja kokoavat korkeaa teknologiaa hyödyntäviä metsätyökoneita, joissa on runsaasti innovatiivisia ratkaisuja. Jotain näiden yritysten innovatiivisuudesta kertoo se, että osa niiden (esimerkiksi käyttäjämukavuuden edistämistä varten) kehittämistä ratkaisuista on levinnyt metsäkoneista hyvin nopeasti myös lukuisiin muihin konetyyppeihin.

    Tampereen seudulla toimivia yrityksiä:

    John Deere Forestry

    Ponsse

    Agco Power

    Bosch Rexroth

    Hydac

    Parker Hannifin / Parker Hannifin Manufacturing

    PMC Polarteknik

    Agco Power

    Dynaset

    Gardner Denver

    Tamturbo (startup-yritys)

    Ata Gears

    Katsa

    Tasowheel

     

    Fastems

    Purso

    Logistic

    ST-Koneistus

    Glaston

    Insta Group

    Patria

    Nokia

    Takaisin ylös